Sprawozdanie 8 - 18.04.2012.docx

(38 KB) Pobierz

Patrycja Kąkol                                                                                                                                        18.04.2012
186504
Mikrobiologia
grupa : Środa, godz. 730-900

 

Ćwiczenie 8
Analiza mikrobiologiczna wody.

 

Przyczynami zanieczyszczenia wód w Polsce są przede wszystkim ścieki komunalne, które pochodzą z innych miast i osiedli, różnorodne ścieki przemysłowe spływające do rzek z zakładów produkcyjnych, ścieki pochodzące z rolnictwa. A najważniejszymi przyczynami zanieczyszczeń w naszym kraju są substancje zanieczyszczające glebę, które są spłukiwane do strumieni i rzek. Prowadzi to do poważnego zatrucia wód. Dochodzą do tego jeszcze nawozy sztuczne, które akumulują się w ściekach wodnych, gdzie powodują masowy rozwój organizmów roślinnych. Stopień zanieczyszczenia wód powierzchniowych jest bardzo wysoki. Największy wpływ na zanieczyszczenie wód ma górnictwo i energetyka. Najwięcej substancji toksycznych dostarcza ze ściekami przemysł chemiczny. Znaczne ilości ścieków dostarcza gospodarka komunalna. Ścieki zagrażają nie tylko jakości wód powierzchniowych, ale i wodom podziemnym, do których przenikają głównie z nieszczelnych kolektorów sieci kanalizacyjnej.
Głównym celem kontroli jakości mikrobiologicznej wody do picia jest zapobieganie epidemiom i ogniskom chorób zakaźnych, których nośnikiem może być woda. Ocena jakości mikrobiologicznej wody oparta jest na badaniu mikroorganizmów wskaźnikowych stanowiących naturalną mikroflorę jelitową człowieka i zwierząt ciepłokrwistych. Mikroorganizmami spełniającymi kryteria wyznaczone dla organizmów wskaźnikowych są przede wszystkim Escherichia coli i grupa enterokoków kałowych. Dla wody opartej na ujęciach powierzchniowych bądź mieszanych, dodatkowym wskaźnikiem jakości jest Clostridium perfringers i Cryptosporidium.
 

Lp.

Parametr

Najwyższa dopuszczalna wartość

Liczba mikroorganizmów [jtk]

Objętość próbki

[ml]

1

Escherichia coli

0

100

2

Enterokoki

0

100

Podstawowe wymagania jakimi powinna charakteryzować się woda do picia.

 

 

 

 

 

 

 

Zadanie 1.
Oznaczanie bakterii grupy coli metodą filtrów membranowych (FM).

Oznaczenie polega na przesączeniu przez filtr membranowy próbki badanej wody, a następnie na umieszczeniu filtru membranowego na powierzchnie podłoża agarowego Endo FM.
Oznaczanie liczby bakterii grupy coli metodą filtrów membranowych przez określenie tzw. wskaźnika coli jako wyniku ostatecznego. Po inkubacji policzono wyrosłe kolonie, które miały charakterystyczny ciemnioczerowony kolor z metalicznym połyskiem, tak zwanym połyskiem fuksynowym

 

Zadanie 3.
Oznaczanie paciorkowców kałowych(Streptococcus faecalis) metodą filtrów membranowych (FM).

Oznaczenie wykonuje się tak jak w zadaniu pierwszym, ale filtr membranowy umieszcza się na pożywce z podłożem Slanetza. Paciorkowce rozwijające się na tej pożywce tworzą kolonie zabarwione na czerwono i różowo.

Wyniki:

Woda:

Cisowianka

Woda z kranu

Woda ze studni

Woda zanieczyszczona

Wskaźnik Coli

0

0

2

6

Wskaźnik Enterococów.

0

0

4

2

 

Liczba kolonii powinna wynosić 0. Jeśli jest inaczej, dyskwalifikuje to wodę, jeśli chodzi o możliwość spożycia - W wodzie pitnej nie powinno być żadnych bakterii.

 

 

Zadanie 4.
Oznaczanie bakterii psychrofilnych i mezofilnych.

Opis:
Oznaczenie wykonano stosując posiew wgłębny na podłoże agarowe. Bakterie psychrofilne inkubowane były inkubowane w temperaturze 22oC a mezofile w temperaturze 37oC. tygodniu inkubacji policzono liczbę kolonii, które wyrosły.

Wyniki:
 

Woda:

Cisowianka

Woda z kranu

Woda ze studni

Woda zanieczyszczona

Liczba kolonii bakterii psychrofilnych.

0

0

37

1

Liczba kolonii bakterii mezofilnych.

0

0

32

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin