KOSTKA ALPEJSKA
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka 3/4 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
PONCZ:
0,5 szkl. mocnej herbaty2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukru2 łyżeczki koniaku
KREM:
20 dag masła1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce gotowanego 2,5 godz 0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36% 200 ml ajerkoniaku2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego 2 opakowania zagęstnika do śmietanki40 dkg małych bezówgorzka czekolada do dekoracji
BISZKOPT: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min w 160-180st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem. KREM: Do miękkiego masła stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie. Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować krem na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.
robaczek_1976