PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Tradycyjny świąteczny przepis z 'Kosowskiej Kuchni jarskiej' z 1929 r. z Wydawnictwa M. Arcta w Warszawie
Składniki ciasta:
· 1 litr mąki pszennej
· 2 jaja
· woda
· sól
Składniki nadzianki:
· 1/2 litra kiszonej kapusty
· lub 1 litr słodkiej (główka)
· albo po1/2 litra obu
· 2 grzybki
· 2 cebule
· 2 łyżki masła
Ciasto zagnieść jak na kluski, ale wolniejsze, cienko na stolnicy rozwałkować, wycinać krążki, wkładać nadziankę i lepić pierożki.
Nadziankę [przygotować] w sposób następujący: kapustę ugotować miękko, jaja ugotowane na twardo usiekać, grzybki ugotować i przetrzeć w maszynce, cebulę zasmażyć w maśle, wszystko to dobrze wymieszać i lepić pierogi.
Pierogi rzucać na kipiącą wodę, a gdy wypłyną, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na boku jeszcze 5 minut.
Podać polane masłem z bułeczką lub ze śmietaną.
zorza_21