PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.doc

(22 KB) Pobierz
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Tradycyjny świąteczny przepis z 'Kosowskiej Kuchni jarskiej' z 1929 r. z Wydawnictwa M. Arcta w Warszawie

Składniki ciasta:

·         1 litr mąki pszennej

·         2 jaja

·         woda

·         sól

Składniki nadzianki:

·         1/2 litra kiszonej kapusty

·         lub 1 litr słodkiej (główka)

·         albo po1/2 litra obu

·         2 jaja

·         2 grzybki

·         2 cebule

·         2 łyżki masła

·         sól

Ciasto zagnieść jak na kluski, ale wolniejsze, cienko na stolnicy rozwałkować, wycinać krążki, wkładać nadziankę i lepić pierożki.

Nadziankę [przygotować] w sposób następujący: kapustę ugotować miękko, jaja ugotowane na twardo usiekać, grzybki ugotować i przetrzeć w maszynce, cebulę zasmażyć w maśle, wszystko to dobrze wymieszać i lepić pierogi.

Pierogi rzucać na kipiącą wodę, a gdy wypłyną, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na boku jeszcze 5 minut.

Podać polane masłem z bułeczką lub ze śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin