Milu jest przeżuwaczem i najbardziej lubi delikatną soczystą trawę.
Poza trawą je też młode pędy wielu roślin oraz liście. Zmienia nieco jadłospis zależnie od tego, czego najwięcej jest w pobliżu. W lecie milu uzupełnia swój jadłospis o rośliny wodne z potoków, rzek i stawów.
· W roku 1957 młode milu z londyńskiego ogrodu zoologicznego wraz z opiekunem przeniosły się do ZOO w Pekinie. Zwierzęta te zapoczątkowały nowe stado w swej pierwotnej ojczyźnie
· O ile wiadomo, ostatni żyjący na wolności milu został zastrzelony w roku 1939. Już wiele wieków wcześniej gatunek ten musiał być bardzo rzadki, bowiem pierwotne tereny jego występowania zmieniono na pola ryżowe.
· Chińczycy nazywają milu ,,su-pu-hsiang (4 różne części), ma bowiem według nich poroże jelenia, szyję wielbłąda, kopyta krowy i ogon osła.
6.
legenda1