Składniki:2 paczki makaronu świderki1 kg mięsa mielonego20 dkg pieczarek2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie - świeże pomidory)1 cebulazioła - suszone prowansalskie lub świeże - bazylia, tymianek, oreganoczerwone winooliwasól do smakutarty serNa głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, przysmażamy, dorzucamy grubo pokrojone pieczarki - smażymy do lekkiego zrumienienia.Wrzucamy mięso i rozdrabniamy je widelcem.Jak już mięso jest przysmażone - dorzucamy pomidory i dolewamy wodę.Dodajemy zioła, dusimy pod przykryciem 20 minut.W tym czasie gotujemy makaron.Do uduszonego mięsa dodajemy znowu zioła i pół szklanki wina.Zagotowujemy i podajemy.Na talerzach całość posypujemy żółtym serem.
barbarello