MUSZLE PO WŁOSKU.doc

(101 KB) Pobierz
MUSZLE PO WŁOSKU

MUSZLE PO WŁOSKU

 

 

składniki

·         40 dag makaronu muszle

·         jajko

·         10 dag mozzarelli

·         papryka zielona i czerwona

·         cebula

·         5 dag boczku

·         2 łyżki oliwy

·         4 łyżki tartej bułki

·         natka

·         sól

·         pieprz

·         bazylia

·         oregano

·         szklanka bulionu

 

Sposób przygotowania

1.     Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Mozzarellę i boczek drobno pokrój. Boczek przesmaż na oliwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż paprykę i tartą bułkę, duś 10 minut. Wbij jajko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj farsz.

2.     Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, osącz, przelej na sicie zimną wodą. Muszle wypełnij farszem, posyp mozzarellą. Do brytfanny wlej bulion, włóż muszle. Zapiekaj 15-20 min w temp. 200C. Podawaj gorące, posypane natką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin