· 40 dag makaronu muszle
· jajko
· 10 dag mozzarelli
· papryka zielona i czerwona
· cebula
· 5 dag boczku
· 2 łyżki oliwy
· 4 łyżki tartej bułki
· natka
· sól
· pieprz
· bazylia
· oregano
· szklanka bulionu
1. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Mozzarellę i boczek drobno pokrój. Boczek przesmaż na oliwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż paprykę i tartą bułkę, duś 10 minut. Wbij jajko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj farsz.
2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, osącz, przelej na sicie zimną wodą. Muszle wypełnij farszem, posyp mozzarellą. Do brytfanny wlej bulion, włóż muszle. Zapiekaj 15-20 min w temp. 200C. Podawaj gorące, posypane natką.
barbarello