Karp po polsku1 kg karpia,20 dag włoszczyzny bez kapusty,1 szklanka wody,1 szklanka piwa jasnego,3 dag masła,3 dag mąki,4 dag rodzynków,4 dag migdałów,5 dag powideł śliwkowych8 dag piernika,sól,cukier,imbir,ziele angielskie,liść laurowy,sok z cytrynyWarzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wodą, ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokroić w poprzek, włożyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu. Miękką rybę wyjąć, wywar przecedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować dodać powidła, opłukane rodzynki, migdały i rybę, posypać piernikiem, gotować kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku.
barbarello