Tallinska salatka sledziowa z koperkiem.doc

(20 KB) Pobierz
Tallinska salatka sledziowa z koperkiem

Tallinska salatka sledziowa z koperkiem
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
250 g marynowanych sledzi z cebula,
1 zielony ogorek,
1 ugotowany kartofel,
1 jablko,
2 jaja ugotowane na twardo,
1/2 peczka koperku.
Sos:
3 lyzki oliwy,
3 lyzki soku cytrynowego,
100 ml bialego wina,
3 lyzki musztardy,
1/2 lyzeczki cukru,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
pieprz.

1. Sledzie i cebule osaczyc z marynaty. Sledzie pokroic na paski, cebule posiekac. Ogorek, kartofel i jablko pokroic w kostke. Jaja pokroic na plasterki.
Koper umyc, posiekac.
2. Przygotowac sos. Rozetrzec musztarde z cukrem, pieprzem i galka muszkatolowa. Dodac sok cytrynowy i wino. Oliwe dolewac powoli stale mieszajac.
3. Sledzie z jarzynami delikatnie wymieszac. Polac sosem, wstawic na 1-2 godz
do lodowki.
4. Przed podaniem ulozyc sledzie na polmisku, posypac koperkiem i przybrac
plasterkami jaj.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 58.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin