Foie Gras z puree borowikowym.docx

(145 KB) Pobierz

Foie Gras z puree borowikowym

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

600 – 750 g gęsiej wątroby (foie gras)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

50 ml białego Porto Rozes – do marynaty

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

biały pieprz, sól

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Puree z borowików:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula biała

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 ząbek czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 gałązka tymianku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 Liść laurowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

500gr świeżych borowików

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

300ml wywaru z suszonych borowików

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Galaretka z białego porto

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

200ml białego porto

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2,5 listka żelatyny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Wykończenie i prezentacja

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150 g borowików

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

galaretka z białego porto

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Gęsią wątrobę oczyszczamy z błon i większych żył, posypujemy solą i odrobiną białego pieprzu. Wkładamy do torebki foliowej i dolewamy 50 ml białego porto. Zamkniętą próżniowo torebkę wkładamy do kąpieli wodnej o temperaturze 43’C na 6 – 8 minut. Po wyjęciu, nie otwierając przekładamy do ostygnięcia w lodowatej wodzie.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Puree z borowików:

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek na oliwie. Gdy się zeszklą dodajemy 350 g posiekanych borowików [ 150 g najładniejszych borowików zostawiamy do obłożenia foie gras]. Całość podsmażamy i podlewamy wywarem z suszonych borowików. Dodajemy listek laurowy, tymianek , odrobinę soli i pieprzu . Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie całość mielimy w Thermomixie na gładką masę. Do gorącego jeszcze puree dodajemy 2 listki uprzednio namoczonej żelatyny i delikatnie mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Wyjmujemy foie gras z torebki i osuszamy na papierowym ręczniku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Galaretka z białego porto

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

W oddzielnym rondelku podgrzewamy 200ml porto i dodajemy do niego 2,5 listka namoczonej i odciśniętej żelatyny. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Wykończenie i prezentacja

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Cały kawałek foie gras, oblany galaretką z puree z borowików obkładamy cieniutkimi plasterkami najładniejszych borowików, a następnie pokrywamy warstwą galaretki z białego porto i wkładamy do lodówki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Foie gras z borowikami możemy podawać z borowikowym brioche, sałatką z mieszanych listków czy cappuccino z borowików.

                              

Zgłoś jeśli naruszono regulamin