Zapiekanka mięsna
Składniki:
Kotlety schabowePiersi z kurczaka - ilość mięsa zależy od wielkości naczynia do zapiekania.Można przyjąć: 4 duże schabowe i jedna podwójna duża pierś z kurczaka.60 dkg pieczarek2-3 cebule (duże)25 dkg sera żółtego (można dac mniej np. 15 dkg, gdy ktoś obawia się że potrawa będzie zbyt tłusta)sól, pieprz, olej (tylko do skropienia delikatnego potrawy)curry 2 łyżeczkimajonez 250 ml. (najlepszy Kielecki)1,5 łyżki smalcu2 czubate łyżki mąkiśmietana kremówka ok. 100 ml.
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek i rozbić. Schabowe również rozbić. Dno naczynia wysmarować olejem i ułożyć schabowe. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulkę w kostkę. Na schabowe ułożyć 1/2 pieczarek i 1/2 cebuli. Posypać solą i pieprzem. Na pieczarki ułożyć 1/2 utartego sera żółtego i polać odrobiną oleju. Następnie ułożyć piersi z kurczaka i posypać solą i pieprzem. na kurczaka ułożyć pozostałe pieczarki, następnie cebulę i przyprawy. Na wierzch posypać serem żółtym i polać olejem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 oC ok. 1h 20 minut. W trakcie pieczenia będzie powstawać sos, który należy wybierać łyżką do garnka (będzie potrzebny). Jak mięso już będzie prawie miękkie, całość polać majonezem i zapiekać do zrumienienia (naczynie odkryte).Na głębokiej patelni rozpuszczamy 1,5 łyżki smalcu i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek o stopniowo dolewamy sos zebrany z pieczeni (powstanie taki beszamel). Na koniec, jak już nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy 1 - 2 łyżeczek curry i podlewamy śmietanką (36%).Nam najbardziej smakuje zapiekanka podana z ryżem ugotowanym na sypko, który polewamy sosem i z sałatą zieloną .Danie dość pracochłonne ale warto zrobić gdy mamy mieć gości, gdyż przygotowujemy wcześniej a później tylko podgrzewamy i kroimy na kawałki.Sos też można podgrzać w każdej chwili.
barbarello