Paszteciki z serem EMPANADITAS DE QUESO (Peru) 1 szklanka mški 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła 2 ubite żółtka 2 łyżki wody 4 łyżki białego chudego sera 4 łyżki twarożku homogenizowanego lub gęstej mietany 1/2 łyżeczki soli 1/2-1/4 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki, piana z jednego białka olej do głębokiego smażenia 1. Przesiane mškę wraz z proszkiem do pieczenia. Palcami wcierać masło. Żółtka połšczyć z wodš i wlać do mški z masłem. Szybko wymieszać na jednolitš masę, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody (1-2 łyżeczki). 2. Połšczyć dokładnie biały ser i twarożek homogenizowany lub mietanę, sól, chili lub paprykę, delikatnie wymieszać z pianš z białka. 3. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklankš kršżki, nakładać nadzienie łyżeczkš, zlepiać jak pierogi. 4. Smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor lub piec w goršcym piekarniku przez 10-12 min. Proporcje dla 3-4 osób
krystynka161