Paszteciki Z Serem Tylżyckim.txt

(0 KB) Pobierz
Paszteciki z serem tylżyckim

Ciasto krucho - drożdżowe:
20 dag mški
12 dag margaryny
3 dag drożdży
4,5 łyżki mleka
pół łyżeczki cukru
sól
jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
10 dag utartego sera tylżyckiego (szwajcarskiego)

Mškę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Połšczyć wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na gruboć 0,5 cm, krajać prostokšty o bokach 6X8 cm. Na rodku prostokštów położyć utarty ser. Zwijać w rulony, kłać na blasze wysmarowanej tłuszczem; gdy podrosnš, posmarować jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Z podanej iloci składników otrzymuje się ok. 25 pasztecików.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin