Paszteciki z serem tylżyckim Ciasto krucho - drożdżowe: 20 dag mški 12 dag margaryny 3 dag drożdży 4,5 łyżki mleka pół łyżeczki cukru sól jajo do smarowania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 10 dag utartego sera tylżyckiego (szwajcarskiego) Mškę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Połšczyć wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na gruboć 0,5 cm, krajać prostokšty o bokach 6X8 cm. Na rodku prostokštów położyć utarty ser. Zwijać w rulony, kłać na blasze wysmarowanej tłuszczem; gdy podrosnš, posmarować jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Z podanej iloci składników otrzymuje się ok. 25 pasztecików.
krystynka161