Paszteciki Z Pasztetem.txt

(1 KB) Pobierz
Paszteciki z pasztetem

Ciasto nalenikowe drożdżowe:
15 dag mški
1 dag drożdży
cukier
jajo
szklanka mleka
tłuszcz do smażenia
sól

Nadzienie:
25 dag pasztetu
3-4 łyżki mietany (rosołu)
sól
pieprz
musztarda
zielenina

Panier:
4 łyżki tartej bułki
tłuszcz do smażenia

Przygotować ciasto jak na zwykłe naleniki, następnie dodać drożdże rozmieszane z cukrem i mlekiem. Ciasto posolić, postawić przykryte w ciepłym miejscu; gdy trochę podronie (poznaje się po zwiększonej objętoci i pęcherzykach powietrza powstajšcych w ciecie), nabierać łyżkš wazowš, wylewać na goršcy tłuszcz i smażyć z obu stron, obracajšc szerokš łopatkš. Z porcji tej usmażyć 6 naleników większych lub 10-12 małych. Do pasztetu dodać mietanę lub kilka łyżek rosołu, utrzeć na jednolitš masę, doprawić do smaku solš i pieprzem, a jeli potrzeba - musztardš. Nadzienie powinno być pikantne. Naleniki cienko smarować nadzieniem, układać jeden na drugim, przycisnšć deseczkš. Po 1-2 godz., gdy dobrze zastygnš, krajać na szersze porcje. Obtoczyć w tartej bułce, zrumienić na tłuszczu. Ułożyć na okršgłym półmisku w odstępach, formujšc koło. rodek koła przybrać naciš pietruszki lub sałatš. Podawać do zup czystych, jako goršcš przekšskę lub danie podstawowe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin