Paszteciki z kapustš i mięsem Ciasto krucho - drożdżowe: 20 dag mški 12 dag margaryny 3 dag drożdży 4,5 łyżki mleka jajo do smarowania Nadzienie: 1 kg kapusty cukrowej mała cebula 2 łyżki tłuszczu 15 dag pieczonego (duszonego) mięsa sól pieprz Kapustę oczycić, obgotować w osolonej wodzie. Odsšczyć i odcisnšć, posiekać lub zemleć w maszynce. Mięso pieczone lub duszone posiekać, połšczyć z kapustš, dodać smażonš cebulę, wymieszać, doprawić solš i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto według przepisu Paszteciki z serem tylżyckim. Ciasto rozwałkować na gruboć 0,5 cm i krajać prostokšty o wymiarach 6X8 cm. Nadzienie ułożyć w wałeczki wzdłuż dłuższych boków; prostokštnych kawałków ciasta. Zwinšć, położyć na blasze zwinięciem do spodu. Gdy wyrosnš, posmarować roztrzepanym jajem i upiec w goršcym piekarniku na złoty kolor. Z podanych składników otrzymuje się ok. 30 pasztecików. Zamiast kapusty można dawać nadzienie z mięsa, szynki lub kiełbasy.
krystynka161