Vegan maslo do pieczenia.TXT

(1 KB) Pobierz
Z podanych składników otrzymamy szklankę (215 g) masła.

Należy przestrzegać podanych proporcji:

1 szklanki + 2 łyżeczki mleka sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 +1/8 łyżeczki soli
1 szklanki + 2 łyżki + 1 łyżeczka rafinowanego oleju kokosowego, lekko roztopionego
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka lecytyny sojowej lub słonecznikowej w płynie - lub 2 1 łyżeczki granulatu lecytyny sojowej***
1 łyżeczki gumy ksantanowej
[w oryginalnym przepisie miarki sš podane w filiżankach (cup) - amerykańska filiżanka ma 235.5 ml pojemnoci, a polska szklanka zwykle 250 ml, tak więc można wzišć to pod uwagę przy odmierzaniu składników, chociaż różnica nie jest duża]

(powyższy przepis jest na masło, które ma służyć do pieczenia, natomiast jeli chcemy uzyskać masło, którym można smarować chleb, należy zamiast oleju kokosowego dodać następnš łyżkę oleju rzepakowego)

Mleko sojowe, ocet jabłkowy i sól dobrze wymieszać widelcem w małym naczyniu. Pozostawić na około 10 minut, aby mikstura się zsiadła.
Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce, tak aby był tylko lekko ciepły i roztopiony, o temperaturze zbliżonej do pokojowej. Wlać go razem z olejem rzepakowym do miksera.
Ważne: bezgrudkowš konsystencję otrzymamy tylko wtedy, jeli mikstura stwardnieje bardzo szybko po zmiksowaniu. Dlatego bardzo ważne jest, aby olej kokosowy miał temperaturę jak najbardziej zbliżonš do pokojowej, zanim zostanie dodany do reszty składników.
Dodać przygotowanš wczeniej mieszankę mleka sojowego, lecytyny sojowej i gumy ksantanowej do miksera. Miksować wszystko razem przez 2 minuty, (po minucie zeskrobać masę ze cianek). Wlać otrzymanš masę do foremek (drewnianej lub np. do lodu itp.) i umiecić w zamrażarce na mniej więcej godzinę, aby stwardniała.
Można przechowywać w lodówce w pojemniku do miesišca, i do roku w zamrażarce.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin