Rafaello
Składniki
Biszkopt: 160 g mąki 220 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: 250 g Kasia 160 g mąki 220 g cukru 1 l mleka 1 olejek waniliowy
Wierzch: 100 g wiórków kokosowych 70 g Kasia 3 łyżki cukru
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20x25cm) i piecz w 180st.C. przez około 30 min.Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotuj na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Kasia zmiksuj i dodawaj do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekrój w poprzek na dwie części i obie posmaruj kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadź podsmażone na Kasia osłodzone wiórki kokosowe.
romanal