Surówki-Przepisy.doc

(91 KB) Pobierz

 

Buraki


 

·  1 kg buraków

·  5 dag smalcu

·  2 dag mąki

·  6 dag śmietany

·  ocet winny

·  sól

    Sposób wykonania :

Opłukane buraki czerwone sparzyć i ugotować w miękkiej wodzie.
Gdy są miękkie, obrać z łupin i pokroić w cienkie paski.
W rondel włożyć dużo świeżego smalcu, rozgrzać, wsypać łyżkę mąki, niech się razem zagotuje, pilnując, aby się nie rumieniło.
Posolić, wlać przegotowanego octu, włożyć buraki, a w końcu wlać parę łyżek kwaśnej śmietany.
Przykryć i dusić jeszcze z pół godziny.

 

Cebula w białym sosie po podlasku


 

·  50 dag cebuli (szalotki)

·  1 dag mąki

·  2 dag masła

·  0,125 l mleka

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Obrane małe białe cebulki włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą.
Gotować, aż będą prawie miękkie.
Wtedy wsypać płaską łyżeczkę soli, pogotować kilka minut, cebulki odcedzić.
Rozpuścić w rondelku masło, zaprawić mąką i smażyć parę minut, pilnując wszakże, aby mąki nie przyrumienić.
Wtedy wlać gorące mleko, dodać soli i pieprzu do smaku i gotować 2 minuty.
Wyłożyć gorącą cebulę na salaterkę i polać ją tym sosem.

 

Coleslaw po polsku


 

·  40 dag białej kapusty

·  kilka gałązek koperku

·  3 łyżki oleju

·  1,5 łyżki octu winnego

·  łyżeczka musztardy

·  mielona papryka

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować.
Włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać.
Musztardę wymieszać z olejem, octem winnym, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Koperek umyć, posiekać.
Kapustę włożyć do salaterki, polać sosem, posypać koperkiem, wymieszać.

 

Ćwikła kurpiowska


 

·  1 kg buraków

·  3 łyżki chrzanu

·  ocet

·  sól

·  cukier

    Sposób wykonania :

Małe buraczki czerwone ugotować, ostudzić, po czym obrać i pokrajać w cienkie plasterki.
Następnie ułożyć je w słoju, przesypując tartym chrzanem, wsypać trochę cukru, a w końcu zalać octem przegotowanym z solą i ostudzonym na tyle, aby były nim przykryte.
Słoik obwiązać papierem pergaminowym.
Postawić w chłodnym miejscu.
Na trzeci dzień ćwikła jest gotowa do spożycia.

 

Kapusta pekińska z migdałami


 

·  1 duża główka kapusty pekińskiej

·  8 dag migdałów

·  15 dag suszonych śliwek bez pestek

·  4 mandarynki

·  3 jogurty naturalne

·  cukier

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Kapustę opłukać, osączyć, pokroić wzdłuż na pół i pociąć na dwucentymetrowe paski.
Migdały sparzyć, obrać i posiekać.
Śliwki umyć i pokroić w paski.
Mandarynki obrać i podzielić na cząstki.
Jogurt wymieszać z przyprawami.
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, schłodzić.

 

Kolorowa z papryką


 

·  1/2 małej główki białej kapusty

·  żółta papryka

·  czerwona papryka

·  pęczek rzodkiewek

·  pomidor

·  2 kiszone ogórki

·  pęczek koperku

·  1/2 pęczka szczypiorku

·  1/2 łyżeczki musztardy

·  1/2 łyżeczki cukru

·  łyżeczka soku z cytryny

·  3 łyżki oleju

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Kapustę oczyścić, poszatkować.
Oprószyć solą, ugnieść.
Włożyć do miski, odstawić na 20 minut.
Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paseczki.
Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
Pomidor umyć, pokroić w ósemki.
Ogórki pokroić w plasterki.
Koperek i szczypiorek opłukać i posiekać.
Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymieszać z kapustą, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Olej, sok z cytryny i musztardę wymieszać.
Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem.

 

Mieszana surówka z jarmużu


 

·  25 dag młodego jarmużu

·  15 dag marchewki

·  3 dag pora

·  15 dag kwaszonych ogórków

·  3 kwaśne jabłka

·  kilka łyżek majonezu

·  sól, cukier

    Sposób wykonania :

Liście jarmużu wymyć, odrzucić ogonki liściowe i grube nerwy, drobno posiekać.
Pozostałe warzywa dokładnie umyć.
Marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Pory pokrajać w piórka, jabłka i ogórki w kostkę.
Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Młoda kapusta z marchewką i jabłkiem


 

·  1 kg młodej kapusty

·  2 marchewki

·  1 zielone jabłko

·  5 łyżek oleju

·  3 łyżki soku z cytryny

·  plasterki cytryny

·  natka pietruszki

·  cukier

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osączyć i cienko poszatkować, posolić, wygnieść ręką i odstawić na 15 minut.
Marchewki obrać, opłukać, osączyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Jabłko umyć, osączyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Kapustę wymieszać z marchewką i jabłkiem.
Doprawić sokiem z cytryny, olejem, cukrem, solą i pieprzem.
Przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki.

 

Oryginalna surówka z orzechami i figami


 

·  30 dag kapusty kiszonej

·  zielone jabłko

·  4 suszone figi

·  8 łuskanych orzechów włoskich

·  1/2 łyżeczki cukru

·  2 łyżeczki oleju sojowego

·  sok z 1/2 cytryny

·  2 - 3 goździki

·  sól, biały pieprz

    Sposób wykonania :

Kapustę włożyć na sito, osączyć.
1/2 szklanki soku zachować.
Goździki utłuc w moździerzu.
Sok z kapusty, olej, cukier i goździki wymieszać.
Sos odstawić na 15 minut.
Figi opłukać, osuszyć, pokroić w paski.
Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne.
Jedną połówkę obrać, pokroić w słupki, a drugą (ze skórką) w półplasterki.
Jabłko skropić sokiem z cytryny.
Połowę orzechów posiekać.
Kapustę wymieszać z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w słupki jabłkiem.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Surówkę polać sosem.
Udekorować półplasterkami jabłek i pozostałymi orzechami.

 

Surówka selerowo-marchwiowa


 

·  średni seler korzeniowy

·  3 marchewki

·  pęczek szczypiorku

·  łyżka chrzanu

·  3 łyżki śmietany

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Seler obrać, oczyścić.
Marchewki obrać, umyć.
Seler i marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Szczypiorek opłukać, posiekać.
Chrzan wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Warzywa i szczypiorek włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.

 

Surówka z arbuzem i cebulą


 

·  2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę

·  jabłko

·  4 czerwone cebule

·  4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

·  2 łyżki natki pietruszki
    sos

·  2 jogurty naturalne

·  łyżeczka łagodnej musztardy

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jabłko umyć, osuszyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Surówkę polać sosem i wymieszać.

 

Surówka z białej kapusty z żurawinami


 

·  50dag białej kapusty

·  3 dag żurawin

·  jabłko

·  cebula

·  2 buraki

·  łyżka oleju słonecznikowego

·  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin