Buraki
· 1 kg buraków
· 5 dag smalcu
· 2 dag mąki
· 6 dag śmietany
· ocet winny
· sól Sposób wykonania :Opłukane buraki czerwone sparzyć i ugotować w miękkiej wodzie. Gdy są miękkie, obrać z łupin i pokroić w cienkie paski. W rondel włożyć dużo świeżego smalcu, rozgrzać, wsypać łyżkę mąki, niech się razem zagotuje, pilnując, aby się nie rumieniło. Posolić, wlać przegotowanego octu, włożyć buraki, a w końcu wlać parę łyżek kwaśnej śmietany. Przykryć i dusić jeszcze z pół godziny.
Cebula w białym sosie po podlasku
· 50 dag cebuli (szalotki)
· 1 dag mąki
· 2 dag masła
· 0,125 l mleka
· sól, pieprz Sposób wykonania :Obrane małe białe cebulki włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą. Gotować, aż będą prawie miękkie. Wtedy wsypać płaską łyżeczkę soli, pogotować kilka minut, cebulki odcedzić. Rozpuścić w rondelku masło, zaprawić mąką i smażyć parę minut, pilnując wszakże, aby mąki nie przyrumienić. Wtedy wlać gorące mleko, dodać soli i pieprzu do smaku i gotować 2 minuty. Wyłożyć gorącą cebulę na salaterkę i polać ją tym sosem.
Coleslaw po polsku
· 40 dag białej kapusty
· kilka gałązek koperku
· 3 łyżki oleju
· 1,5 łyżki octu winnego
· łyżeczka musztardy
· mielona papryka
· sól, pieprz Sposób wykonania :Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać. Musztardę wymieszać z olejem, octem winnym, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Koperek umyć, posiekać. Kapustę włożyć do salaterki, polać sosem, posypać koperkiem, wymieszać.
Ćwikła kurpiowska
· 3 łyżki chrzanu
· ocet
· sól
· cukier Sposób wykonania :Małe buraczki czerwone ugotować, ostudzić, po czym obrać i pokrajać w cienkie plasterki. Następnie ułożyć je w słoju, przesypując tartym chrzanem, wsypać trochę cukru, a w końcu zalać octem przegotowanym z solą i ostudzonym na tyle, aby były nim przykryte. Słoik obwiązać papierem pergaminowym. Postawić w chłodnym miejscu. Na trzeci dzień ćwikła jest gotowa do spożycia.
Kapusta pekińska z migdałami
· 1 duża główka kapusty pekińskiej
· 8 dag migdałów
· 15 dag suszonych śliwek bez pestek
· 4 mandarynki
· 3 jogurty naturalne
· cukier
· sól, pieprz Sposób wykonania :Kapustę opłukać, osączyć, pokroić wzdłuż na pół i pociąć na dwucentymetrowe paski. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Śliwki umyć i pokroić w paski. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Jogurt wymieszać z przyprawami. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, schłodzić.
Kolorowa z papryką
· 1/2 małej główki białej kapusty
· żółta papryka
· czerwona papryka
· pęczek rzodkiewek
· pomidor
· 2 kiszone ogórki
· pęczek koperku
· 1/2 pęczka szczypiorku
· 1/2 łyżeczki musztardy
· 1/2 łyżeczki cukru
· łyżeczka soku z cytryny
· sól, pieprz Sposób wykonania :Kapustę oczyścić, poszatkować. Oprószyć solą, ugnieść. Włożyć do miski, odstawić na 20 minut. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Pomidor umyć, pokroić w ósemki. Ogórki pokroić w plasterki. Koperek i szczypiorek opłukać i posiekać. Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymieszać z kapustą, posypać szczypiorkiem i koperkiem. Olej, sok z cytryny i musztardę wymieszać. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem.
Mieszana surówka z jarmużu
· 25 dag młodego jarmużu
· 15 dag marchewki
· 3 dag pora
· 15 dag kwaszonych ogórków
· 3 kwaśne jabłka
· kilka łyżek majonezu
· sól, cukier Sposób wykonania :Liście jarmużu wymyć, odrzucić ogonki liściowe i grube nerwy, drobno posiekać. Pozostałe warzywa dokładnie umyć. Marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Pory pokrajać w piórka, jabłka i ogórki w kostkę. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
Młoda kapusta z marchewką i jabłkiem
· 1 kg młodej kapusty
· 2 marchewki
· 1 zielone jabłko
· 5 łyżek oleju
· 3 łyżki soku z cytryny
· plasterki cytryny
· natka pietruszki
· sól, pieprz Sposób wykonania :Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osączyć i cienko poszatkować, posolić, wygnieść ręką i odstawić na 15 minut. Marchewki obrać, opłukać, osączyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Jabłko umyć, osączyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Kapustę wymieszać z marchewką i jabłkiem. Doprawić sokiem z cytryny, olejem, cukrem, solą i pieprzem. Przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Oryginalna surówka z orzechami i figami
· 30 dag kapusty kiszonej
· zielone jabłko
· 4 suszone figi
· 8 łuskanych orzechów włoskich
· 2 łyżeczki oleju sojowego
· sok z 1/2 cytryny
· 2 - 3 goździki
· sól, biały pieprz Sposób wykonania :Kapustę włożyć na sito, osączyć. 1/2 szklanki soku zachować. Goździki utłuc w moździerzu. Sok z kapusty, olej, cukier i goździki wymieszać. Sos odstawić na 15 minut. Figi opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne. Jedną połówkę obrać, pokroić w słupki, a drugą (ze skórką) w półplasterki. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Połowę orzechów posiekać. Kapustę wymieszać z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w słupki jabłkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę polać sosem. Udekorować półplasterkami jabłek i pozostałymi orzechami.
Surówka selerowo-marchwiowa
· średni seler korzeniowy
· 3 marchewki
· pęczek szczypiorku
· łyżka chrzanu
· 3 łyżki śmietany
· sól, pieprz Sposób wykonania :Seler obrać, oczyścić. Marchewki obrać, umyć. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek opłukać, posiekać. Chrzan wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa i szczypiorek włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.
Surówka z arbuzem i cebulą
· 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
· jabłko
· 4 czerwone cebule
· 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
· 2 łyżki natki pietruszki sos
· 2 jogurty naturalne
· łyżeczka łagodnej musztardy
· sól, pieprz Sposób wykonania :Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, osuszyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Surówkę polać sosem i wymieszać.
Surówka z białej kapusty z żurawinami
· 50dag białej kapusty
· 3 dag żurawin
· cebula
· 2 buraki
· łyżka oleju słonecznikowego
· ...
poturbowany13