Cyganska Droga
Początek formularza
Skladniki:
CIASTO:15 dkg kostki Kasi1 szkl. cukru pudru5jaj 30 dkg maku dwukrotnie zmielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej10 dkg bakalii2 lyzki kakao1 lyzeczka proszku do pieczeniaKrem:1 Kasiabudyn waniliowy ugotowany1/2 szk cukru pudruPoza tym :galaretka wisniowapaczka podluznych biszkoptowpolewa czekoladowa
Przepis:
Ciasto:Utrzec margaryne z cukrem , dodawac po 1 zoltku.Gdy masa bedzie dobrze utarta dodac reszte skladnikow.Bialka z jajek ubic i dodac na koncu , delikatnie wymieszac. Mase podzielic na polowe i upiec dwa oddzielne placki.wystudzic.Przygotowac krem budyniowy.Margaryne utrzec z cukrem i dodawac po lyzce budyniu. Mozna tez dodac kilka kropel aromatu waniliowego.Galaretke przygootwac wedlug przepisu i zastygnieta podzielic na niewielkie paski. Na pierwszy placek ciasta wykladamy polowe masy budyniowej. Na tym ukladamy 4 rzedy biszkoptow pozostawiajac odstepy miedzy nimi na galaretke. Ja najczesciej nie czekam az zastygnie mocno tylko prawie zastygajaca wylewam w przestrzenie miedzy biszkoptami.Na to wykladamy druga polowe masy i przykrywamy drugim plackiem.polewamy polewa i wstawiamy na 24godz do lodowki.
Dół formularza
kaprys65