Składniki na 2 tuziny ciastek:
· 3/4 szklanki mąki
· 1/4 szklanki kakao
· 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· 80 g masła
· pół szklanki drobnego cukru
· 1 jajko
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· szczypta soli
· 100 g suszonych wiśni
· 3/4 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (do wyboru rodzaj czekolady)
Wszystkie składniki oprócz wiśni i kawałków czekolady wyrobić w misce (można mikserem) na gładkie, klejące ciasto. Dodać wiśnie i kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (nie podsypywać mąką) i kłaść na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości między ciastkami. Można trochę spłaszczyć każdą kulkę, lub nie trzeba - ciastko i tak się rozleje na boki, ale te nie spłaszczone pozostaną wyższe i przez to bardziej miękkie.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 175ºC. Poczekać 5 minut przed zdjęciem z blachy, wystudzić na kratce.
Smacznego :)
malla6