mufinki z czekoladą.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki

2,5 SZKLANKI MĄKI

1,5 SZKLANKI MLEKA

 

0,5 SZKLANKI CUKRU

3/4 KOSTKI MASŁA

2 JAJKA

2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

OLEJ

2 TABLICZKI CZEKOLADY - TU DOWOLNOŚĆ SMAKÓW

NP. DWIE MLECZNE CZEKOLADY, ALBO DWIE BIAŁE.

 

PRZEPIS JEST NA 12 ŚREDNICH MUFINEK

 

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

 

Smarujemy foremkę olejem.

 

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.

 

W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.

 

Masło rozpuszczamy w rondelku.

 

Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.

 

Wypełniamy foremki. Piec ok. 25 min. lub sprawdzać patyczkiem.

 

Wierzch według uznania można posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.

 

Ja ostatnio zrobiłam mufinki z czekoladą biało - czarną i były wspaniałe miały lekko kawowy

posmak.

 

Gorąco polecam.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin