mufinki czekoladowe z orzechami Wysz�o mi 15 sztuk, ale tylko dwie zd��y�y za�apac sie na zdj�cie. Sk�adniki: 300 g m�ki 1,5 �y�eczki proszku do pieczenia 0,5 �y�eczki sody oczyszczonej 3 �y�ki kakao 150 g cukru 2 jajka cukier waniliowy 250 ml mleka 100 g margaryny 125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub bia�ej) 100 g �uskanych orzech�w w�oskich Form� na mufinki nat�u�ci� i wstawi� do lod�wki. Piekarnik rozgrza� do temp. 200?C. Rozpu�ci� margaryn� na ma�ym ogniu i odstawi� do wystygni�cia w ch�odne miejsce. M�k� oraz proszek do pieczenia przesia� przez sito do miski. Wsypa� kakao, cukier, cukier waniliowy, posiekane orzechy, pokrojon� czekolad� i razem wymiesza�. Mleko roztrzepa� razem z jajkami. P�ynne sk�adniki po��czy� z sypkimi i energicznie wymiesza�. Formy mufinkowe wype�niamy mas� i pieczemy oko�o 20 minut. mufinki czekoladowo orzechowe wg Konemanna 300 g m�ki - 1 1/2 �y�eczki proszku - szczypta soli - 3 �y�ki kakao - 100 orzech�w w�oskich posiekanych - 125 g czekolady gorzkiej posiekanej (ja doda�am ok 80g gorzkiej reszta bia�ej) Powy�sze, suche sk�adniki wymiesza� - 150 g mas�a - 165 g br�zowego cukru Powy�sze podgrza� w rondelku - mas�o i cukier maj� si� rozpu�ci� - 170 ml mleka - 2 jajka Powy�sze rozbe�ta� razem Suche sk�adniki wymiesza� dok�adnie, zrobi� dziurk�, wla� rozbe�tane mleko z jajkiem i rozpuszczony cukier z mas�em. Wymiesza� kr�tko aby po��czy�, ale ma by� grudkowate Wk�ada� �y�k� ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysoko�ci. Piec 15-18 min w rozgrzanym do 200st piekarniku. Patyczek po w�o�eniu ma by� suchy. Wyj�� zformy i niech stygn� na kratce - posypa� cukrem pudrem po ostygni�ciu Mufinki superczekoladowe Sk�adniki na 16 sztuk: 40 dag m�ki, 1 �y�ka proszku do pieczenia, 2 �y�ki kakao w proszku, 12 dag ciemnego cukru, 2 jajka, 150 ml kwa�nej �mietany, 150 ml mleka, 4 �y�ki oleju s�onecznikowego, 18 dag bia�ej czekolady, 18 dag ciemnej czekolady Przepis: 1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 oC. M�k� przesiej do salaterki, dodaj proszek do pieczenia, kakao i cukier. Wymieszaj dok�adnie, w �rodku zr�b wg��bienie. 2. Do drygiej salaterki wbij jajka, dodaj �mietan�, mleko i olej. Ubij lekko, �eby sk�adniki si� po��czy�y i wlej do wg��bienia w m�ce. Ucieraj ciasto, ��cz�� p�ynne sk�adniki z m�k�. Powinno powsta� do�� g�ste i kremowe ciasto. 3. Czekolad� drobno pokr�j, dodaj do ciasta i wymieszaj. 4. Ciasto na�� do przygotowanych foremek, nape�niaj�c je prawie do pe�na. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Maj� �adnie wyrosn�� i by� spr�yste po dotkni�ciu. Po ostygni�ciu mo�na je jeszcze posypa� kakao ale same w sobie wygl�daj� na tyle �adnie, �e nie trzeba.
malla6