mufinki słodkie.txt

(2 KB) Pobierz
mufinki czekoladowe z orzechami 


Wysz�o mi 15 sztuk, ale tylko dwie zd��y�y za�apac sie na zdj�cie.


Sk�adniki:

300 g m�ki 
1,5 �y�eczki proszku do pieczenia 
0,5 �y�eczki sody oczyszczonej 
3 �y�ki kakao 
150 g cukru 
2 jajka 
cukier waniliowy 
250 ml mleka 
100 g margaryny 
125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub bia�ej) 
100 g �uskanych orzech�w w�oskich 

Form� na mufinki nat�u�ci� i wstawi� do lod�wki. Piekarnik rozgrza� do temp. 200?C. 
Rozpu�ci� margaryn� na ma�ym ogniu i odstawi� do wystygni�cia w ch�odne miejsce. 
M�k� oraz proszek do pieczenia przesia� przez sito do miski. Wsypa� kakao, cukier, 
cukier waniliowy, posiekane orzechy, pokrojon� czekolad� i razem wymiesza�. Mleko 
roztrzepa� razem z jajkami. P�ynne sk�adniki po��czy� z sypkimi i energicznie wymiesza�. 
Formy mufinkowe wype�niamy mas� i pieczemy oko�o 20 minut.



mufinki czekoladowo orzechowe 
wg Konemanna


 300 g m�ki
- 1 1/2 �y�eczki proszku
- szczypta soli
- 3 �y�ki kakao
- 100 orzech�w w�oskich posiekanych
- 125 g czekolady gorzkiej posiekanej (ja doda�am ok 80g gorzkiej reszta bia�ej)
Powy�sze, suche sk�adniki wymiesza�

- 150 g mas�a
- 165 g br�zowego cukru
Powy�sze podgrza� w rondelku - mas�o i cukier maj� si� rozpu�ci�

- 170 ml mleka
- 2 jajka
Powy�sze rozbe�ta� razem

Suche sk�adniki wymiesza� dok�adnie, zrobi� dziurk�, wla� rozbe�tane mleko z 
jajkiem i rozpuszczony cukier z mas�em.
Wymiesza� kr�tko aby po��czy�, ale ma by� grudkowate
Wk�ada� �y�k� ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysoko�ci.
Piec 15-18 min w rozgrzanym do 200st piekarniku. Patyczek po w�o�eniu ma by� 
suchy. Wyj�� zformy i niech stygn� na kratce
- posypa� cukrem pudrem po ostygni�ciu




Mufinki superczekoladowe



Sk�adniki na 16 sztuk:
40 dag m�ki, 1 �y�ka proszku do pieczenia, 2 �y�ki kakao w proszku, 12 dag ciemnego cukru,
 2 jajka, 150 ml kwa�nej �mietany, 150 ml mleka, 4 �y�ki oleju s�onecznikowego, 18 dag
 bia�ej czekolady, 18 dag ciemnej czekolady
Przepis:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 oC. M�k� przesiej do salaterki, dodaj proszek do
 pieczenia, kakao i cukier. Wymieszaj dok�adnie, w �rodku zr�b wg��bienie.
2. Do drygiej salaterki wbij jajka, dodaj �mietan�, mleko i olej. Ubij lekko, �eby sk�adniki
 si� po��czy�y i wlej do wg��bienia w m�ce. Ucieraj ciasto, ��cz�� p�ynne sk�adniki z m�k�.
 Powinno powsta� do�� g�ste i kremowe ciasto.
3. Czekolad� drobno pokr�j, dodaj do ciasta i wymieszaj.
4. Ciasto na�� do przygotowanych foremek, nape�niaj�c je prawie do pe�na. Wstaw do
 nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Maj� �adnie wyrosn�� i by� spr�yste po 
dotkni�ciu. Po ostygni�ciu mo�na je jeszcze posypa� kakao ale same w sobie wygl�daj� na
 tyle �adnie, �e nie trzeba.




Zgłoś jeśli naruszono regulamin