dr hab. inż. Tadeusz Przemysław Trzmiel
profesor nadzw. PŁ
Instytut Biochemii Technicznej
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
POLITECHNIKA ŁÓDZKA
KOMPENDIUM BIOCHEMII
BIOCHEMIA KOMÓRKI
CZĘŚĆ V-VIII
Część V-VIII podręcznika dedykuję
Komuś, kogo kiedyś bardzo pokochałem
Może też wysłucha mojego wykładu?
Zawsze dotrzymuję danego słowa....
ŁÓDŹ 2011
SPIS TREŚCI
CZĘŚĆ I-IV
Przedmowa....................................................................................................................................II
Wstęp 7
CZĘŚĆ I - ELEMENTY CHEMII BIONIEORGANICZNEJ 8
Rozdział 1. Pierwiastki biofilne, biogenne i toksyczne 8
1.1. Pierwiastki biogenne 10
1.1.1. Makroelementy 10
1.1.2. Mikroelementy 11
1.2. Pierwiastki toksyczne 16
Pojęcie metali ciężkich w biotechnologii środowiska 16
Zatrucia metalami ciężkimi. 16
Rozdział 2. Kompleksy organiczne metali w żywych komórkach 18
2.1. Białka żelazowo-siarkowe 18
2.2. Białka będące kompleksami organicznymi z innych centrum niż żelazowo-siarkowe 19
CZĘŚĆ II. ELEMENTY CHEMII BIOORGANICZNEJ 22
Rozdział 3. Izomeria 22
3.1. Stereoizomeria 23
Rozdział 4. Węglowodany (sacharydy) 25
4.1. Monosacharydy 27
Triozy. 27
Tetrozy 27
Pentozy 27
Heksozy 28
4.2. Oligosacharydy 28
4.2.1. Disacharydy i trisacharydy 28
4.3. Polisacharydy 30
4.4. Aminocukry 32
Rozdział 5. Aminokwasy 33
5.1. Aminokwasy proteinogenne 33
5.1.2. Podział α-aminokwasów proteinogennych 34
5.1.3. Aminokwasy egzogenne 34
5.2. Aminokwasy nieproteinogenne 35
5.3. Właściwości fizyko-chemiczne α-aminokwasów 35
Rozdział 6. Peptydy 36
6.1. Budowa peptydów - wiązanie peptydowe 36
6.2. Nazwy i wzory peptydów 37
6.3. Ważniejsze peptydy naturalne 38
Glutation (GSH) 38
Hormony peptydowe 39
Peptydy regulacyjne 39
Antybiotyki o budowie peptydowej 39
Depsipeptydy 41
Protaminy 41
Toksyny peptydowe 42
Peptydy strepogeninowe 42
Peptydy endorfinowe 42
Rozdział 7. Białka (proteiny) 43
7.1 Podział białek 43
7.2. Zasady organizacji strukturalnej cząsteczek białek 44
7.2.1. Czynniki strukturotwórcze białek 45
7.3. Białka fibrylarne 47
Struktura kolagenu. 47
Struktura fałdowa. 48
Struktura α-helisy. 48
7.4. Białka globularne 49
Allosteria 50
7.4.1. Właściwości białek globularnych 51
Punkt izoelektryczny. 51
Denaturacja. 51
Wpływ pH i stężenia elektrolitu na rozpuszczalność białek globularnych. 52
Frakcjonowane wysalanie białek. 53
Wytrącanie białek globularnych rozpuszczalnikami organicznymi. 53
Odbiałczanie roztworów. 53
Roztwory koloidalne białek. 53
Dializa. 53
Elektroforeza. 53
Rozdział 8. Tłuszczowce (lipidy) 55
8.1. Podział lipidów 55
8.2. Budowa chemiczna lipidów 55
8.2.1. Tłuszcze właściwe (glicerydy). 55
Kwasy tłuszczowe występujące w tłuszczach 56
8.2.2. Woski 56
8.2.3. Fosfolipidy 56
8.2.4. Glikolipidy 57
8.2.5. Lipidy izoprenowe 57
Rozdział 9. Kwasy nukleinowe 58
9.1. Budowa kwasów nukleinowych 58
9.1.1. Nukleozydy 58
Zasady pirymidynowe. 59
Zasady purynowe. 59
Nazewnictwo nukleozydów 60
9.1.2. Nukleotydy 60
Cykliczne nukleotydy 60
Di- i trifosforany nukleotydów 61
Pochodne nukleotydów 61
9.2. Polinukleotydy 62
9.2.1. DNA 62
Lokalizacja DNA. 63
9.2.2. RNA 64
...
lco1