Schab pieczony po warszawsku.
Początek formularza
Oceny: / 0 KiepskiBardzo dobry
Dół formularza
Nadesłał tinca
Składniki :
80 dag schabu,
4 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
15 dag pieczarek,
2 dag masła,
3 dag orzechów włoskich bez łupin,
3 dag chrzanu tartego,
żółtko,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso, zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami, doprawić. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór, w który włożyć nadzienie. Posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, polać doprawionym sosem. Opcjonalnie ugotować z pozostałych kości i jarzyn wywar, sklarować, dodać żelatynę. Zastygającą galaretą zalać na udekorowanym półmisku pokrojony w plastry upieczony schab.
Sposób podania:
Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.
aroares32