Konfitury
Konfitura z renklod
Składniki:
• Ok. 1,5 kg śliwek renklod
• 50 dag cukru żelującego Diamant 3:1
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wypestkować, rozdrobnić, odważyć 1,5 kg • wymieszać z cukrem, gotować 3 min, ciągle mieszając • gorącymi konfiturami napełnić słoiki, zamknąć.
Aby ułatwić wniknięcie pektyn do rozdrobnionych owoców, po wymieszaniu ich z cukrem żelującym proponujemy owocową masę odstawić na 3-4 godziny.
Składniki: • ¾ 1 soku ze świeżych truskawek
• 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1
Wymieszać sok z cukrem żelującym, doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty, ciągle mieszając
• gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.
Przygotowując galaretkę z soku zawierającego więcej pektyn, np. z porzeczek czarnych lub czerwonych, agrestu, rabarbaru, płyn wystarczy gotować tylko 1 minutę.
Składniki: • 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych moreli
• 50 dag cukru żelującego Diamant 2:1 Przygotowanie:
Morele wymieszać z cukrem, odstawić na 4 godz.
• zagotować, mieszając gotować 3 min
• gorącymi konfiturami napełnić słoiki, zamknąć.
Należy przestrzegać podanego na opakowaniu czasu gotowania konfitur. Przygotowane przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, a zachowają piękny, intensywny kolor.
Zioła podkreślające smak
Przetwory wzbogacone przyprawami i ziołami uzyskują oryginalny smak i zapach.
• Do przetworów z jabłek możesz dodać trochę wanilii, imbiru, goździków, cynamonu, jałowca, melisy, lawendy, tymianku, szałwi.
• Do truskawkowych: wanilię, miętę, cytrynę, bazylię, pieprz.
• Do malinowych: cynamon, wanilię, limonkę, melisę.
• Do śliwkowych - cynamon, goździki, rozmaryn.
• Do agrestowych - miętę, imbir, cynamon, anyż.
• Do morelowych - melisę, lawendę.
dakini98