RAFAELLO
CIASTA
SKŁADNIKI:
Ciasto:5 jajek, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Krem:2 białe czekolady, 2 śnieżki, 2 op. wiórków kokosowych po 100 gram, 1/2 litra śmietany kremówki.Poncz:woda, cukier, kwasek cytrynowy, spirytus lub woda. (Proporcje wg. uznania )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, następnie dodać kolejno żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piec około 45 minut.Krem:Czekoladę rozpuścić na parze, dodać 5 łyżek śmietany kremówki. Resztę śmietany podgrzać, nie gotować. Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietany, wymieszać i odstawić na kilka godzin, (ja wstawiam na całą noc do lodówki).Następnie zmiksować dodać śnieżki, 1 paczkę wiórek, znowu zmiksować. Wyłożyć krem na nasączony biszkopt i posypać wiórkami.Ja kroje biszkopt na pół i krem daję do środka i na wierzch.
xXxEmo_GirlsxXx