RAFAELLO.doc

(44 KB) Pobierz
RAFAELLO

RAFAELLO

 

 

CIASTA

RAFAELLO

SKŁADNIKI:

Ciasto:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
2 białe czekolady,
2 śnieżki,
2 op. wiórków kokosowych po 100 gram,
1/2 litra śmietany kremówki.

Poncz:
woda, cukier, kwasek cytrynowy, spirytus lub woda. (Proporcje wg. uznania )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, następnie dodać kolejno żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piec około 45 minut.

Krem:
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać 5 łyżek śmietany kremówki. Resztę śmietany podgrzać, nie gotować. Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietany, wymieszać i odstawić na kilka godzin, (ja wstawiam na całą noc do lodówki).Następnie zmiksować dodać śnieżki, 1 paczkę wiórek, znowu zmiksować. Wyłożyć krem na nasączony biszkopt i posypać wiórkami.Ja kroje biszkopt na pół i krem daję do środka i na wierzch.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin