Bakłażany zapiekane.doc

(19 KB) Pobierz
Bakłażany zapiekane

Bakłażany zapiekane

 

4 bakłażany
8 plastrów szynki westfalskiej
8 plastrów bekonu
8 plastrów ostrego żółtego sera
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
oliwa

 

Bakłażany umyć, odciąć ogonki. W 6 miejscach zrobić nacięcia do 3/4 średnicy bałażana. Posolić, by bakłażany pozbyły sie goryczki. Ułożyć na sicie, by wyciekł z nich sok. W nacięcia włożyć na przemian plasterki szynki, żółtego sera i bekonu. Bakłażany skropić oliwą, położyc na blasze lub do naczynia żaroodpornego. Polać bialym winem i posypać pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C i włożyć bakłażany. Piec 35 min uważając, by się nie przypalily. Pod koniec pieczenia obniżyc temp. do 180 st. C, by zbytnio nie wyschły. Podawać bardzo gorące.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin