Golonka wieprzowa kapusta kiszona marchew pietruszka korzeń pietruszka nać seler cebula por ziele angielskie lić laurowy pieprz czarny sól mška pszenna Golonka w kiszonej kapucie - PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , lic laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkoci mięsa - wg tradycji gotuje sie tyle ile waży golonka . Kapuste płukamy by nie była za kwana , podlewamy wywarem z golonki idodajemy pieprz , lic laurowy , zielę angielskie i łyżkę smalcu i dusimy okolo godzine po czym zasmażamy mškš . Ugotowana golonke wyjmujemy z wywaru , wyjmujemy koć a reszte mięsa dzielimy na kawałki , Kapustę wykladamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kawałk golonki , obkładamy także golonkę dookoła kapustš . Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 200 st.C Podajemy z chlebkiem i piwem .
Aguska752918