knappers.rtf

(400 KB) Pobierz

Masa mleczna:

 

1/4 szklanki mleka

4 łyżki cukru

175 g miękkiego masła

1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku

 

Masa czekoladowa:

 

100 g masła

160 g nutelli

1 łyżka kakao

2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych

100 g orzechów laskowych (dałam więcej)

 

Dodatkowo:

 

3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)*

50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)

50 g czekolady gorzkiej

 

*użyłam pokrojonych czekoladowych wafli (150g)

 

WYKONANIE:

 

Masa mleczna:

 

Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.

 

Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować.

 

Masa czekoladowa:

 

Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.

 

Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

 

Składanie:

 

Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na oko...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin