17. Estry kwasów karboksylowych.pdf
(
795 KB
)
Pobierz
E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
Aleksander Kołodziejczyk 2006.10.
Estrami
nazywają się pochodne
kwasów
, w których atom wodoru grupy hydroksylowej jest
zastąpiony resztą organiczną – grupą alkilową lub arylową. Można je uważać za produkty
reakcji
kwasów
z
alkoholami
, podczas której wydziela się cząsteczka wody.
RCOOH + HOR
’
→
RCO-OR’ + HOH
Znane są estry
kwasów karboksylowych
–
R
’
CO-OR
,
kwasów sulfonowych
–
R
’
SO
2
-OR
,
kwasów fosfonowych
–
R
’
PO(OR)
2
, a także nieorganicznych, np.
RO-SO
2
-OR
(
siarczany
) czy
RO-CO-OR
(
węglany
).
O
O
O
O
O
C
C
C
CH
2
OEt
OCH
2
CH
3
O
H
3
C
OCH
3
H
MeOSO
2
OMe
H
3
C
S
OCH
3
Et
P
OEt
O
octan metylu
benzoesan etylu
mrówczan benzylu
siarczan dimetylu
p
-toluenosulfonian metylu etylofosforan dietylu
Występowanie
Estry
należą do jednych z najbardziej rozpowszechnionych
związków naturalnych
, a pośród nich
tłuszcze
,
woski
i wiele innych
lipidów
.
Tłuszczami
nazywane są
estry kwasów tłuszczowych
z
glicerolem
(tzw.
triacyloglicerole
), a
woskami
–
estry
długołańcuchowych
kwasów
karboksylowych
z długołańcuchowymi
alkoholami
.
CH
2
-O-COR
R'CO-O-CH
H
3
C(CH
2
)
24
COOCH
2
(CH
2
)
28
CH
3
cerotynian trikontylu
(
wosk
)
triacyloglicerol
(
wosk
)
CH
2
-O-COR''
Estry
są podstawowymi składnikami zapachów kwiatów, owoców i ziół. Około 6000 różnych
estrów
znaleziono w aromatach naturalnych.
Mrówczan etylu
wchodzi w skład aromatu jabłek,
brzoskwiń i rumu;
octan butylu
– jabłek, gruszek, moreli i tymianku;
octan heksylu
znaleziono w
aromacie jabłek, moreli, bananów, whisky i wina;
octan benzylu
w zapachu jaśminu;
propionian
etylu
– w aromacie jabłek, pomidorów, owoców guajawy;
maślan etylu
– w jabłkach, bananach,
ananasach, gruszkach, truskawkach i w sokach cytrusów. Takie przykłady można mnożyć, ale już
z tych podanych widać, że aromaty naturalne są złożonymi, wieloskładnikowymi mieszaninami,
a
estry
odgrywają w nich ważną rolę. Oprócz typowych
estrów
znajdują się w nich również
laktony
, a także
alkohole
,
aldehydy
,
ketony
,
kwasy
karboksylowe
,
związki heterocykliczne
,
węglowodory
,
terpenoidy
i inne. W niektórych zapachach przeważa jeden składnik i on
samodzielnie przypomina aromat naturalny, chociaż w rzeczywistości znacznie różni się od
niego. Uznano, np. że
octan etylu
ma zapach rumu, daleko mu jednak do zapachu prawdziwego
rumu. Uważa się, że
ester metylowy kwasu antranilowe
go ma zapach winogron, a
octan 3-
metylobutylu
bananów.
Często głównymi składnikami zapachowymi lotnych produktów fermentacji są
estry
. W
aromacie piwa znaleziono
94
estry
.
Wiele
estrów
produkuje się przemysłowo. Niektóre służą jako składniki syntetycznych
aromatów.
Octan etylu
jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem.
Ftalany alkilowe
, np.
ftalan dibutylu
, znalazły zastosowanie jako plastyfikatory (zmiękczacze) w przemyśle tworzyw
1
syntetycznych. Ostatnio
ftalany
zostały uznane za substancje powodujące uczulenia i pojawiły
się głosy nawołujące do wycofania ich z codziennego użytku.
O
CO(CH
2
)
3
CH
3
ftalan dibutylu
CO(CH
2
)
3
CH
3
O
Nomenklatura
1.
Systematyczna
Nazwy
estrów
są złożone i przypominają nazwy soli. Składają się z części pochodzącej od
kwasu
, która jest identyczna z nazwą odpowiedniego anionu (
mrówczan
,
octan
,
benzoesan
, itp.)
oraz części pochodzącej od
alkoholu
,
enolu
lub
fenolu
, która odpowiada nazwie
alkilu
lub
arylu
(
metylu
,
etylu
,
fenylu
, itp.); w przypadku kilku grup, wymienia się je alfabetycznie i przedziela
myślnikiem.
CO
CH
3
CO
OEt
CO OBu
CH
3
CO
−
OCH
2
CH
3
octan etylu
CH
2
EtO-OC(CH
2
)
4
CO-O-iPr
adypinian etylu-izopropylu
heksadian etylu-izopropylu
COOH
CO
OCH
2
CH
3
cykloheksanokarboksylan
butylu
malonian etylu-metylu
wodoroftalan etylu
(
)
2.
Nazewnictwo opisowe
Nazewnictwo opisowe ułatwia czasami nazywanie
estrów
. Polega ono na podaniu następującego
zestawu słów:
ester alkilowy
(
arylowy
)
kwasu
+
nazwa kwasu
, np.:
CO
OMe
OH
ester metylowy kwasu salicylowego
HOOCCH
2
CH
2
CO-OEt
ester monoetylowy kwasu bursztynowego
3.
Sposób podstawnikowy
Grupa estrowa jako podstawnik przyjmuje nazwę odpowiednio do budowy:
alkoksykarbonylo
-,
aryloksykarbonylo
lub
acyloksy
- (
aroiloksy
-). Nazwę tego podstawnika wraz z lokantem dodaje
się przed rdzeniem z innymi podstawnikami w kolejności alfabetycznej.
3
2
1
3
2
1
EtO-OCCH
2
CH
2
CHO
CO OCH
2
CH
2
COOH
kwas 3-(benzoiloksy)propanowy
3-etoksykarbonylopropanal
Otrzymywanie
1.
Alkoholiza chlorków kwasowych
Alkoholizę
chlorków kwasowych
prowadzi się w środowisku zasadowym, w celu pochłaniania
wydzielającego się chlorowodoru. Rolę zasady pełni
pirydyna
,
aminy
3
o
lub
NaOH
[
Ca(OH)
2
].
Alkoholizę
chlorków
kwasowych
(ich
amonolizę
też) w wodzie, w obecności
NaOH
nazywa
się
reakcją Schottena-Baumanna
. Wymaga ona silnego mieszania lub wytrząsania, ponieważ
chlorki kwasowe
, podobnie jak
bezwodniki
są nierozpuszczalne w wodzie.
O
COCl
H
NaOH/HOH
C
O
+
- NaCl
chlorek benzoilu fenol benzoesan fenylu
(76%)
2
2.
Alkoholiza bezwodników
Alkoholizę
bezwodników
stosuje się jako metodę otrzymywania
estrów
najczęściej wówczas,
kiedy
bezwodnik
jest łatwo dostępny i tani. Te warunki spełniają
bezwodnik octowy
i
benzoesowy
. Podczas
acylowania
bezwodnikiem
jego połowa jest niewykorzystywana, co
zmniejsza wydajność atomową reakcji.
Bezwodnik octowy
jest używany, np. do otrzymywania
aspiryny
, czyli
kwasu acetylosalicylowego
.
OH
+ CH
3
COOCOCH
3
H
2
SO
4
O-COCH
3
COOH
- AcOH
COOH
kwas salicylowy bezwodnik octowy aspiryna
(100%)
O
H
3
C
CH
OH
CH
3
+
Ac
2
O
ZnCl
2
H
3
C
C
O
CH
CH
3
CH
3
tw., - AcOH
t
-butanol bezwodnik octowy octan
t
-butylu
(57%)
Bezwodniki
przyrządzane
in situ
z
N
-
acylowanych aminokwasów
są często wykorzystywane w
syntezie
peptydów
.
3.
Alkilowanie soli kwasów karboksylowych
Na
sole kwasów karboksylowych
działa się odczynnikami alkilującymi (
halogenkami
alkilowymi
lub
estrami kwasów sulfonowych
). Metoda ta jest ograniczona do pochodnych
zawierających
1
o
reszty alkilowe.
..
:
-
+
- Na
I
OMe
O
..
Na
+ CH
3
I
O
pentanian sodu jodek metylu pentanian metylu
(
walerian sodu
) (
walerian metylu
)
O
Alkilowaniu
poddaje się często sole
kwasów karboksylowych
z
3
o
aminami
.
4.
Addycja kwasów karboksylowych do alkenów
W wyniku przyłączenia
kwasów karboksylowych
do podwójnego wiązania
alkenów
tworzą się
estry
. W ten sposób otrzymuje się, np.
estry t-butylowe
znacznie łatwiej niż innymi metodami.
O
O
+
H
2
SO
4
, kat.
C
CH
CH
3
CH
3
C
H
3
C
O
H
3
C
OH
kwas octowy izobuten octan
t
-butylu
(95%)
5.
Reakcja estryfikacji
Reakcją estryfikacji
nazywa się syntezę
estrów
w wyniku działania
kwasu karboksylowego
na
alkohol
. Wymaga ona obecności silnego kwasu jako katalizatora. Została odkryta w
1895 r
.
przez
Emila Fischera
i
Spiera
; powszechnie jest znana jako
estrykacja Fischera
.
Emil Fischer
(1852-1919), ur. w Euskirchen (Niemcy); doktorat w Strasburgu u Bayera; profesor uniwersytetów w
Erlangen, Würzburgu i Berlinie; nagroda Nobla w 1902 r.; pierwsza nagroda Nobla przyznana z dziedziny chemii.
H
+
RCO-OR' + HOH
RCOOH + HOR'
kwas karboksylowy alkohol ester
3
Reakcja estryfikacji
jest reakcją odwracalną, wobec czego do osiągnięcia wysokiej wydajności
potrzebne jest stosowanie nadmiaru jednego z reagentów, oczywiście tego tańszego. Najczęściej
są to niższe
alkohole
, tj.
metylowy
,
etylowy
czy
propylowe
. Nadmiar
alkoholu
pełni
równocześnie rolę rozpuszczalnika.
HO
O
HO
O
CHC OH
+ EtOH
(nadmiar)
HCl
CHC OEt
kwas migdałowy etanol migdalan etylu
(95%)
- HOH
O
O
O
O
HCl
EtOC(CH
2
)
4
COEt
- HOH
kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu
(95%)
(
kwas adypinowy
) (
adypinian dietylu
)
+
Równowagę reakcji
estryfikacji
można też przesunąć na prawo usuwając jeden z produktów,
najczęściej wodę. W reakcji
wyższych kwasów
z
wyższymi alkoholami
wodę najprościej usuwa
się przez odparowanie, ponieważ stanowi ona najbardziej lotny składnik mieszaniny. W
przypadku stosowania lotnych
alkoholi
, np.
etylowego
tworzącą wodę usuwa się azeotropowo
poprzez dodanie
benzenu
do środowiska reakcji. Wówczas, trójskładnikowy azeotrop
etanol/benzen/woda
ma najniższą temperaturę wrzenia. W tego typu procedurze stosuje się
nasadkę azeotropową, którą umieszcza się pomiędzy chłodnicą zwrotną, a reaktorem. Spływający
z chłodnicy kondensat azeotropu rozdziela się w nasadce na dwie warstwy – dolna zawierająca
głównie wodę pozostaje w nasadce, a górna składająca się w przeważającej części z
benzenu
i
etanolu
zawraca do reakcji.
O
O
HCl/benzen
O
O
EtOC(CH
2
)
4
COEt
- HOH
kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu
(96%)
(
kwas adypinowy
) (
adypinian dietylu
)
+
Tworzącą się w reakcji wodę można też usuwać na drodze chemicznej dodając do środowiska
reakcji środka odwadniającego lub odwadniając kondensat spływający z chłodnicy zwrotnej.
Odczynnikiem stosowanym w reakcjach estryfikacji
metanolem
jest
2,2-dimetoksypropan
(
acetal
metylowy acetonu
), który w obecności wody hydrolizuje do
acetonu
i
metanolu
.
O
OCH
3
H
+
+ HOH
CH
3
CCH
3
+ 2 CH
3
OH
CH
3
CCH
3
2,2-dimetoksypropan aceton metanol
2,2-dimetoksypropan
zastał wykorzystany w reakcji otrzymywania
heksanodianu dimetylu
.
O
O
TosOH
O
O
HOC(CH
2
)
4
COH
+
2
MeOH
MeOC(CH
2
)
4
COMe
CH
3
C(OCH
3
)
2
CH
3
kwas heksanodiowy metanol heksanodian dimetylu
(79%)
Pytanie
: dla czego
2,2-dimetoksypropanal
używany jest tylko w syntezie
estrów metylowych
?
Mechanizm reakcji estryfikacji
Mechanizm reakcji
estryfikacji
jest zależny od rzędowości reagującego
alkoholu
. Pierwszym
etapem reakcji z udziałem
alkoholi
1
o
i
2
o
jest protonowanie atomu tlenu grupy karbonylowej,
4
HOC(CH
2
)
4
COH EtOH
(nadmiar)
HOC(CH
2
)
4
COH 2 EtOH
CH
3
O
przez co zostają zwiększone właściwości elektrofilowe karbonylowego atomu węgla. Następnie
dochodzi do ataku cząsteczki
alkoholu
(nukleofila) na tak uaktywniony atom węgla. Utworzony
czterowiązalny addukt stabilizuje się poprzez protonowanie atomu tlenu grupy -
OH
, eliminację
cząsteczki wody i protonu.
..
..
..
..
:
O
H
:
O
+
+
:
O
H
:
O
H
O
+
C
R'
- H
+
C
C
+
R
.
.
C
+ HOH
O
C
R'
..
R
OH
R'
OH
H
R
.
.
OR'
:
O
:
:
O
R
..
..
H
O
H
H
+
Atom tlenu łączący resztę alkilową
R
’
z karbonylowym atomem węgla w
estrze
otrzymanym w
reakcji
estryfikacji
z udziałem
1
o
lub
2
o
alkoholu
pochodzi z cząsteczki
alkoholu
. Fakt ten
został udowodniony za pomocą reakcji
kwasu
z
alkoholem
znaczonym izotopem tlenu
18
O
.
Izotop
18
O
został wbudowany w cząsteczkę
estru
.
O
H
O
C
18
OCH
3
+ HOH
C
OH
+ CH
3
18
OH
H
+
Właściwości fizyczne i fizjologiczne
Estry
są hydrofobowe, a przez to trudno rozpuszczają się w wodzie.
Estry
kwasów
nisko- i
średniocząsteczkowych i
alkoholi
o podobnej masie cząsteczkowej są cieczami. Temperatura
wrzenia
mrówczanu metylu
– najlotniejszego
estru
– wynosi
31,5
o
C
, a więc wrze w temperaturze
niższej niż
eter etylowy
;
octan etylu
wrze w
77
o
C
, a
benzoesan metylu
w
199
o
C
. Stałymi
estrami
są, np.
benzoesan fenylu
(tt. =
70
o
C
),
p
-nitrobenzoesan etylu
(
57
o
C
) czy
stearynian etylu
(tt.
30
o
C
).
Większość
estrów
, nawet tych mało lotnych posiada charakterystyczny, zwykle przyjemny
zapach.
Związki zapachowe
Przyjemny zapach, podobnie jak
estry
mają niektóre
etery
i należące do
terpenów
–
olejki
eteryczne
. Nadają one kwiatom, owocom i ziołom przyjemny aromat. Ten naturalny aromat jest
wynikiem oddziaływania na zmysł powonienia mieszaniny wielu składników. Zapach
pojedynczego związku, nawet dominującego w naturalnej kompozycji zapachowej jest zwykle
tylko imitacją; jedynie przypomina ją mniej lub bardziej.
Charakterystyka zapachowa niektórych estrów i eterów Tabela 16. 1
Ester
Imitacja zapachu
Ester lub eter
Imitacja zapachu
mrówczan etylu
rumowo-jabłkowy
maślan metylu
jabłkowy
octan etylu
rumowy
maślan etylu
cytrusowo-gruszkowy
octan
n
-propylu
gruszkowy
maślan izopentylu
gruszkowy
octan izopentylu
bananowy
izowalerian etylu
jabłkowo-truskawkowy
octan oktylu
pomarańczowy
kapronian allilu
ananasowy
octan benzylu
brzoskwiniowy
antranilan metylu
winogronowy
propionian etylu
winno-rumowy
eter metylowo-β-naftylowy
kwiatu pomarańczy i
jaśminu
propionian benzylu
jaśminowy
eter etylowo-β-naftylowy
kwiatu pomarańczy i
jaśminu
5
R
Plik z chomika:
kacpi60
Inne pliki z tego folderu:
09. Alkohole i etery.pdf
(910 KB)
08. Węglowodory aromatyczne.pdf
(351 KB)
07. Alkadieny.pdf
(379 KB)
06. Alkiny.pdf
(390 KB)
05. Alkeny.pdf
(705 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIOFIZYKA TOKSYKOLOGIA_ANALITYCZNA POLIMEROW OLIMPIADY
Sękowski, Stefan - Ciekawe Doświadczenia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin