17. Estry kwasów karboksylowych.pdf

(795 KB) Pobierz
E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
E S T R Y K W A S Ó W K A R B O K S Y L O W Y C H
Aleksander Kołodziejczyk 2006.10.
Estrami nazywają się pochodne kwasów , w których atom wodoru grupy hydroksylowej jest
zastąpiony resztą organiczną – grupą alkilową lub arylową. Można je uważać za produkty
reakcji kwasów z alkoholami , podczas której wydziela się cząsteczka wody.
RCOOH + HOR → RCO-OR’ + HOH
Znane są estry kwasów karboksylowych R CO-OR , kwasów sulfonowych R SO 2 -OR ,
kwasów fosfonowych R PO(OR) 2 , a także nieorganicznych, np. RO-SO 2 -OR ( siarczany ) czy
RO-CO-OR ( węglany ).
O
O
O
O
O
C
C
C
CH 2
OEt
OCH 2 CH 3
O
H 3
C
OCH 3
H
MeOSO 2 OMe
H 3
C
S OCH 3
Et
P
OEt
O
octan metylu
benzoesan etylu
mrówczan benzylu
siarczan dimetylu
p -toluenosulfonian metylu etylofosforan dietylu
Występowanie
Estry należą do jednych z najbardziej rozpowszechnionych związków naturalnych , a pośród nich
tłuszcze , woski i wiele innych lipidów . Tłuszczami nazywane są estry kwasów tłuszczowych z
glicerolem (tzw. triacyloglicerole ), a woskami estry długołańcuchowych kwasów
karboksylowych z długołańcuchowymi alkoholami .
CH 2 -O-COR
R'CO-O-CH
H 3 C(CH 2 ) 24 COOCH 2 (CH 2 ) 28 CH 3
cerotynian trikontylu ( wosk )
triacyloglicerol ( wosk )
CH 2 -O-COR''
Estry są podstawowymi składnikami zapachów kwiatów, owoców i ziół. Około 6000 różnych
estrów znaleziono w aromatach naturalnych. Mrówczan etylu wchodzi w skład aromatu jabłek,
brzoskwiń i rumu; octan butylu – jabłek, gruszek, moreli i tymianku; octan heksylu znaleziono w
aromacie jabłek, moreli, bananów, whisky i wina; octan benzylu w zapachu jaśminu; propionian
etylu – w aromacie jabłek, pomidorów, owoców guajawy; maślan etylu – w jabłkach, bananach,
ananasach, gruszkach, truskawkach i w sokach cytrusów. Takie przykłady można mnożyć, ale już
z tych podanych widać, że aromaty naturalne są złożonymi, wieloskładnikowymi mieszaninami,
a estry odgrywają w nich ważną rolę. Oprócz typowych estrów znajdują się w nich również
laktony , a także alkohole , aldehydy , ketony , kwasy karboksylowe , związki heterocykliczne ,
węglowodory , terpenoidy i inne. W niektórych zapachach przeważa jeden składnik i on
samodzielnie przypomina aromat naturalny, chociaż w rzeczywistości znacznie różni się od
niego. Uznano, np. że octan etylu ma zapach rumu, daleko mu jednak do zapachu prawdziwego
rumu. Uważa się, że ester metylowy kwasu antranilowe go ma zapach winogron, a octan 3-
metylobutylu bananów.
Często głównymi składnikami zapachowymi lotnych produktów fermentacji są estry . W
aromacie piwa znaleziono 94 estry .
Wiele estrów produkuje się przemysłowo. Niektóre służą jako składniki syntetycznych
aromatów. Octan etylu jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem. Ftalany alkilowe , np.
ftalan dibutylu , znalazły zastosowanie jako plastyfikatory (zmiękczacze) w przemyśle tworzyw
1
309140963.006.png
syntetycznych. Ostatnio ftalany zostały uznane za substancje powodujące uczulenia i pojawiły
się głosy nawołujące do wycofania ich z codziennego użytku.
O
CO(CH 2 ) 3 CH 3
ftalan dibutylu
CO(CH 2 ) 3 CH 3
O
Nomenklatura
1. Systematyczna
Nazwy estrów są złożone i przypominają nazwy soli. Składają się z części pochodzącej od
kwasu , która jest identyczna z nazwą odpowiedniego anionu ( mrówczan , octan , benzoesan , itp.)
oraz części pochodzącej od alkoholu , enolu lub fenolu , która odpowiada nazwie alkilu lub arylu
( metylu , etylu , fenylu , itp.); w przypadku kilku grup, wymienia się je alfabetycznie i przedziela
myślnikiem.
CO
CH 3
CO
OEt
CO OBu
CH 3 CO OCH 2 CH 3
octan etylu
CH 2
EtO-OC(CH 2 ) 4 CO-O-iPr
adypinian etylu-izopropylu
heksadian etylu-izopropylu
COOH
CO OCH 2 CH 3
cykloheksanokarboksylan
butylu
malonian etylu-metylu
wodoroftalan etylu
(
)
2. Nazewnictwo opisowe
Nazewnictwo opisowe ułatwia czasami nazywanie estrów . Polega ono na podaniu następującego
zestawu słów: ester alkilowy ( arylowy ) kwasu + nazwa kwasu , np.:
CO
OMe
OH
ester metylowy kwasu salicylowego
HOOCCH 2 CH 2 CO-OEt ester monoetylowy kwasu bursztynowego
3. Sposób podstawnikowy
Grupa estrowa jako podstawnik przyjmuje nazwę odpowiednio do budowy: alkoksykarbonylo -,
aryloksykarbonylo lub acyloksy - ( aroiloksy -). Nazwę tego podstawnika wraz z lokantem dodaje
się przed rdzeniem z innymi podstawnikami w kolejności alfabetycznej.
3
2
1
3
2
1
EtO-OCCH 2 CH 2 CHO
CO OCH 2 CH 2 COOH
kwas 3-(benzoiloksy)propanowy
3-etoksykarbonylopropanal
Otrzymywanie
1. Alkoholiza chlorków kwasowych
Alkoholizę chlorków kwasowych prowadzi się w środowisku zasadowym, w celu pochłaniania
wydzielającego się chlorowodoru. Rolę zasady pełni pirydyna , aminy 3 o lub NaOH [ Ca(OH) 2 ].
Alkoholizę chlorków kwasowych (ich amonolizę też) w wodzie, w obecności NaOH nazywa
się reakcją Schottena-Baumanna . Wymaga ona silnego mieszania lub wytrząsania, ponieważ
chlorki kwasowe , podobnie jak bezwodniki są nierozpuszczalne w wodzie.
O
COCl
H
NaOH/HOH
C
O
+
- NaCl
chlorek benzoilu fenol benzoesan fenylu (76%)
2
309140963.007.png 309140963.008.png
2. Alkoholiza bezwodników
Alkoholizę bezwodników stosuje się jako metodę otrzymywania estrów najczęściej wówczas,
kiedy bezwodnik jest łatwo dostępny i tani. Te warunki spełniają bezwodnik octowy i
benzoesowy . Podczas acylowania bezwodnikiem jego połowa jest niewykorzystywana, co
zmniejsza wydajność atomową reakcji. Bezwodnik octowy jest używany, np. do otrzymywania
aspiryny , czyli kwasu acetylosalicylowego .
OH
+ CH 3 COOCOCH 3
H 2 SO 4
O-COCH 3
COOH
- AcOH
COOH
kwas salicylowy bezwodnik octowy aspiryna (100%)
O
H 3
C
CH OH
CH 3
+
Ac 2 O
ZnCl 2
H 3
C
C
O
CH CH 3
CH 3
tw., - AcOH
t -butanol bezwodnik octowy octan t -butylu (57%)
Bezwodniki przyrządzane in situ z N - acylowanych aminokwasów są często wykorzystywane w
syntezie peptydów .
3. Alkilowanie soli kwasów karboksylowych
Na sole kwasów karboksylowych działa się odczynnikami alkilującymi ( halogenkami
alkilowymi lub estrami kwasów sulfonowych ). Metoda ta jest ograniczona do pochodnych
zawierających 1 o reszty alkilowe.
.. :
-
+
- Na I
OMe
O
..
Na
+ CH 3
I
O
pentanian sodu jodek metylu pentanian metylu
( walerian sodu ) ( walerian metylu )
O
Alkilowaniu poddaje się często sole kwasów karboksylowych z 3 o aminami .
4. Addycja kwasów karboksylowych do alkenów
W wyniku przyłączenia kwasów karboksylowych do podwójnego wiązania alkenów tworzą się
estry . W ten sposób otrzymuje się, np. estry t-butylowe znacznie łatwiej niż innymi metodami.
O
O
+
H 2 SO 4 , kat.
C
CH CH 3
CH 3
C
H 3
C
O
H 3
C
OH
kwas octowy izobuten octan t -butylu (95%)
5. Reakcja estryfikacji
Reakcją estryfikacji nazywa się syntezę estrów w wyniku działania kwasu karboksylowego na
alkohol . Wymaga ona obecności silnego kwasu jako katalizatora. Została odkryta w 1895 r .
przez Emila Fischera i Spiera ; powszechnie jest znana jako estrykacja Fischera .
Emil Fischer (1852-1919), ur. w Euskirchen (Niemcy); doktorat w Strasburgu u Bayera; profesor uniwersytetów w
Erlangen, Würzburgu i Berlinie; nagroda Nobla w 1902 r.; pierwsza nagroda Nobla przyznana z dziedziny chemii.
H +
RCO-OR' + HOH
RCOOH + HOR'
kwas karboksylowy alkohol ester
3
309140963.009.png 309140963.001.png 309140963.002.png 309140963.003.png
Reakcja estryfikacji jest reakcją odwracalną, wobec czego do osiągnięcia wysokiej wydajności
potrzebne jest stosowanie nadmiaru jednego z reagentów, oczywiście tego tańszego. Najczęściej
są to niższe alkohole , tj. metylowy , etylowy czy propylowe . Nadmiar alkoholu pełni
równocześnie rolę rozpuszczalnika.
HO
O
HO
O
CHC OH
+ EtOH (nadmiar) HCl
CHC OEt
kwas migdałowy etanol migdalan etylu (95%)
- HOH
O
O
O
O
HCl
EtOC(CH 2 ) 4 COEt
- HOH
kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu (95%)
( kwas adypinowy ) ( adypinian dietylu )
+
Równowagę reakcji estryfikacji można też przesunąć na prawo usuwając jeden z produktów,
najczęściej wodę. W reakcji wyższych kwasów z wyższymi alkoholami wodę najprościej usuwa
się przez odparowanie, ponieważ stanowi ona najbardziej lotny składnik mieszaniny. W
przypadku stosowania lotnych alkoholi , np. etylowego tworzącą wodę usuwa się azeotropowo
poprzez dodanie benzenu do środowiska reakcji. Wówczas, trójskładnikowy azeotrop
etanol/benzen/woda ma najniższą temperaturę wrzenia. W tego typu procedurze stosuje się
nasadkę azeotropową, którą umieszcza się pomiędzy chłodnicą zwrotną, a reaktorem. Spływający
z chłodnicy kondensat azeotropu rozdziela się w nasadce na dwie warstwy – dolna zawierająca
głównie wodę pozostaje w nasadce, a górna składająca się w przeważającej części z benzenu i
etanolu zawraca do reakcji.
O
O
HCl/benzen
O
O
EtOC(CH 2 ) 4 COEt
- HOH
kwas heksanodiowy etanol heksanodian dietylu (96%)
( kwas adypinowy ) ( adypinian dietylu )
+
Tworzącą się w reakcji wodę można też usuwać na drodze chemicznej dodając do środowiska
reakcji środka odwadniającego lub odwadniając kondensat spływający z chłodnicy zwrotnej.
Odczynnikiem stosowanym w reakcjach estryfikacji metanolem jest 2,2-dimetoksypropan ( acetal
metylowy acetonu ), który w obecności wody hydrolizuje do acetonu i metanolu .
O
OCH 3
H +
+ HOH
CH 3 CCH 3
+ 2 CH 3 OH
CH 3 CCH 3
2,2-dimetoksypropan aceton metanol
2,2-dimetoksypropan zastał wykorzystany w reakcji otrzymywania heksanodianu dimetylu .
O
O
TosOH
O
O
HOC(CH 2 ) 4 COH
+
2
MeOH
MeOC(CH 2 ) 4 COMe
CH 3 C(OCH 3 ) 2 CH 3
kwas heksanodiowy metanol heksanodian dimetylu (79%)
Pytanie : dla czego 2,2-dimetoksypropanal używany jest tylko w syntezie estrów metylowych ?
Mechanizm reakcji estryfikacji
Mechanizm reakcji estryfikacji jest zależny od rzędowości reagującego alkoholu . Pierwszym
etapem reakcji z udziałem alkoholi 1 o i 2 o jest protonowanie atomu tlenu grupy karbonylowej,
4
HOC(CH 2 ) 4 COH EtOH (nadmiar)
HOC(CH 2 ) 4 COH 2 EtOH
CH 3 O
309140963.004.png
przez co zostają zwiększone właściwości elektrofilowe karbonylowego atomu węgla. Następnie
dochodzi do ataku cząsteczki alkoholu (nukleofila) na tak uaktywniony atom węgla. Utworzony
czterowiązalny addukt stabilizuje się poprzez protonowanie atomu tlenu grupy - OH , eliminację
cząsteczki wody i protonu.
..
..
..
..
:
O
H
:
O
+ +
:
O
H
:
O
H
O
+
C
R'
- H +
C
C
+
R
. .
C
+ HOH
O
C
R'
..
R
OH
R'
OH
H
R
. .
OR'
:
O
:
:
O
R
..
..
H
O
H
H
+
Atom tlenu łączący resztę alkilową R z karbonylowym atomem węgla w estrze otrzymanym w
reakcji estryfikacji z udziałem 1 o lub 2 o alkoholu pochodzi z cząsteczki alkoholu . Fakt ten
został udowodniony za pomocą reakcji kwasu z alkoholem znaczonym izotopem tlenu 18 O .
Izotop 18 O został wbudowany w cząsteczkę estru .
O
H
O
C 18 OCH 3 + HOH
C
OH
+ CH 3 18 OH
H +
Właściwości fizyczne i fizjologiczne
Estry są hydrofobowe, a przez to trudno rozpuszczają się w wodzie. Estry kwasów nisko- i
średniocząsteczkowych i alkoholi o podobnej masie cząsteczkowej są cieczami. Temperatura
wrzenia mrówczanu metylu – najlotniejszego estru – wynosi 31,5 o C , a więc wrze w temperaturze
niższej niż eter etylowy ; octan etylu wrze w 77 o C , a benzoesan metylu w 199 o C . Stałymi estrami
są, np. benzoesan fenylu (tt. = 70 o C ), p -nitrobenzoesan etylu ( 57 o C ) czy stearynian etylu (tt. 30
o C ).
Większość estrów , nawet tych mało lotnych posiada charakterystyczny, zwykle przyjemny
zapach.
Związki zapachowe
Przyjemny zapach, podobnie jak estry mają niektóre etery i należące do terpenów olejki
eteryczne . Nadają one kwiatom, owocom i ziołom przyjemny aromat. Ten naturalny aromat jest
wynikiem oddziaływania na zmysł powonienia mieszaniny wielu składników. Zapach
pojedynczego związku, nawet dominującego w naturalnej kompozycji zapachowej jest zwykle
tylko imitacją; jedynie przypomina ją mniej lub bardziej.
Charakterystyka zapachowa niektórych estrów i eterów Tabela 16. 1
Ester
Imitacja zapachu
Ester lub eter
Imitacja zapachu
mrówczan etylu
rumowo-jabłkowy
maślan metylu
jabłkowy
octan etylu
rumowy
maślan etylu
cytrusowo-gruszkowy
octan n -propylu
gruszkowy
maślan izopentylu
gruszkowy
octan izopentylu
bananowy
izowalerian etylu
jabłkowo-truskawkowy
octan oktylu
pomarańczowy
kapronian allilu
ananasowy
octan benzylu
brzoskwiniowy
antranilan metylu
winogronowy
propionian etylu
winno-rumowy
eter metylowo-β-naftylowy kwiatu pomarańczy i
jaśminu
propionian benzylu
jaśminowy
eter etylowo-β-naftylowy kwiatu pomarańczy i
jaśminu
5
R
309140963.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin