09. Alkohole i etery.pdf
(
910 KB
)
Pobierz
A L K O H O L E I E T E R Y
A L K O H O L E I E T E R Y
Aleksander Kołodziejczyk grudzień 2007
ALKOHOLE
Alkoholami
nazywane są
związki organiczne
zawierające grupę hydroksylową (-
OH)
związaną z
nasyconym atomem węgla, tzn. z atomem węgla o hybrydyzacji
sp
3
. Związki, w których grupa
hydroksylowa znajduje się przy atomie
C
o hybrydyzacji
sp
2
nazywają się
enolami
, a w
szczególnym przypadku
fenolami
.
R
R
R''
OH
R, R', R'':
H, grupy alkilowe
lub
arylowe
R'
C
OH
C C
fenol
OH
enole
R''
alkohole
R'
Znane są
alkohole nienasycone
i
aromatyczne
(nazwy zwyczajowe), ale w nich grupa
-OH
nie
jest związana z
C
sp
2
:
H
2
C
CH
CH
2
-OH
CH
2
-OH
alkohol allilowy
alkohol benzylowy
Alkohole
, z uwagi na rzędowość atomu węgla, z którym związana jest grupa hydroksylowa
dzielą się na:
alkohole:
R
R
R
, ,
:
grupy alkilowe
lub
arylowe
H
C
OH
R'
C
OH
R'
C
OH
pierwszorzędowe
(
1
o
)
H
drugorzędowe
(
1
o
)
H
trzeciorzędowe
(
1
o
)
R''
Alkohole
można uważać za pochodne
alkanów
, w których atom wodoru został zastąpiony przez
grupę
-OH
, lub za pochodne wody powstałe w wyniku zamiany jednego atomu wodoru na resztę
alkilową:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
O
O
O
alkan
R
H
R
H
alkohol
woda
H
H
R
H
alkohol
Występowanie
Alkohole
są rozpowszechnione w przyrodzie. Występują bądź w stanie wolnym, bądź częściej –
związanym, np. w postaci
estrów
. Najbardziej znanym
alkoholem
jest
etanol
– produkt
fermentacji
alkoholowej
cukrów
. Wiele
naturalnych alkoholi
występujących w stanie wolnym
ma skomplikowaną budowę.
Grupa terpenoidów
:
CH
2
OH
(-)-mentol
H
OH
(1
R
,2
S
,5
R
)-(-)-2-izopropylo-
-5-metylocykloheksanol
OH
geraniol
(-)-borneol
grupa steroli (steroidów)
:
OH
OH
H
H H
H
H H
OH
H
H H
COOH
estriol
żeński hormon płciowy
H
OH
kwas cholowy
kwas żółciowy
H
H
H
cholestrol
1
RR'R''
Glicerol
(dawniej
gliceryna
) –
HOCH
2
CH(OH)CH
2
OH
– można uznać za jeden z
najpopularniejszych
alkoholi
, ponieważ w postaci związanej wchodzi w skład
tłuszczów
, czyli
estrów
glicerolu
z
kwasami tłuszczowymi
.
Glicerol
jest ponadto składnikiem
fosfolipidów
.
Estrami
są też
woski
, czyli pochodne
wyższych alkoholi
i
wyższych kwasów tłuszczowych
.
Cukry
, zarówno
monocukry
,
oligocukry
, jak i
policukry
(
celuloza
,
skrobia
i inne) mogą być
zaliczone do
alkoholi
, pomimo że mają jeszcze inną grupę funkcyjną, są bowiem
polihydroksyaldehydami
lub
polihydroksyketonami
.
Cukry
, głównie ze względu na
policukry
, są
substancjami organicznymi
, które w naturze przewyższają tonażowo pozostałe
związki
organiczne
razem wzięte.
W największych ilościach występuje
celuloza
.
Nomenklatura
Według zasad
IUPAC
nazwy
alkoholi
wywodzą się od nazw
alkanów
o takim samym szkielecie
węglowym, a tworzy się je przez dodanie do nazwy
węglowodoru macierzystego
przyrostka
(końcówki)
-
ol
, np.
metan
–
metan
ol
,
etan
–
etan
ol
,
izopropan
–
izopropan
ol
.
Lokanty dobiera się według
zasady najniższego zestawu
, a lokant określający położenie grupy
hydroksylowej umieszcza się pomiędzy rdzeniem nazwy, a przyrostkiem
-
ol
:
CH
3
OH
CH
3
OH
CH
3
-CH-CH=CH-CH-CH
2
CH
3
nie tak
6-metylohept-4-en-3-ol
CH
3
-CH-CH=CH-CH-CH
2
CH
3
tak:
2-metylo-3-en-5-ol
1 2 3 4 5 6 7
7 6 5 4 3 2 1
W niektórych przypadkach grupę
hydroksylową
można traktować jako
podstawnik
tworząc
nazwę przez umieszczenie słowa
hydroksy-
w części przedrostkowej nazwy, w kolejności
alfabetycznej obok nazw innych podstawników:
CH
3
OH
C
2
H
5
CH
3
-CH-CH=CH-CH-CH
2
CHCH
3
1 2 3 4 5 6 7
8,9
5-hydroksy-2,7-dimetylonon-3-en
Stosowane jest też nazewnictwo półsystematyczne polegające na tym, że do słowa
alkohol
dodaje się nazwę
reszty alkilowej
, do której połączona jest grupa -
OH
, np.
alkohol metylowy
,
etylowy
,
propylowy
itd.
Niektóre
alkohole
, powszechnie znane przed ustaleniem zasad nazewnictwa
IUPAC
noszą
nazwy zwyczajowe
. Oprócz już wymienionych
alkoholi
: allilowego
,
benzylowego
,
geraniolu
,
mentolu
,
borneolu
,
cholesterolu
oraz
estradiolu
do tej grupy należą, np.
glikol
czy
glicerol
.
CH
2
-CH
2
glikol
(etano-1,2-diol)
CH
2
-CH-CH
2
glicerol
OH OH
OH OH OH
(propano-1,2,3-triol)
Jest jeszcze jeden znany, chociaż rzadko stosowany sposób nazywania
alkoholi
, używany
głównie dla
alkoholi
3
o
.
Alkohole
te traktuje się jako pochodne
metanolu
, w którym atomy
wodoru zostały podstawione grupami alkilowymi lub arylowymi:
trimetylometanol
,
trietylometanol
,
trifenylometanol
. Dawniej,
metanol
był nazywany
karbinolem
.
H
3
C
CH
3
OH
CH
3
trimetylokarbinol
H
3
CH
2
C
CH
2
CH
3
OH
CH
2
CH
3
trietylokarbinol
C
trifenylokarbinol
(trimetylometanol)
(trietylometanol)
OH
(trifenylometanol)
2
zasada najniższego
zestawu lokantów
C
C
Diole
i
poliole
Związki zawierające dwie grupy hydroksylowe nazywane są
diolami
, z trzema
triolami
, ......,
ogólnie
poliolami
.
Poliole
z trzema, czteroma, pięcioma, sześcioma i siedmioma grupami
OH
znane są pod nazwą
alditoli
, ponieważ powstają poprzez redukcję
cukrów
–
aldoz
.
Diole
w zależności od wzajemnego położenia grup hydroksylowych dzielą się na
gem
-diole
inaczej
gem
-glikole
(
gem
znaczy bliźniacze),
vic
-glikole
(sąsiadujące), β
-diole
itd.:
OH
gem
-glikol, np.:
OH
vic
-diol , np.:
β
-diol, np.:
CH
2
-CH
2
-CH
2
CH
3
-CH-CH
2
R-C-H
H
2
C
OH
hydrat metanalu
OH
propan-1,2-diol
OH OH
propan-1,3-diol
OH
OH
Otrzymywanie i zastosowanie alkoholi
Metanol
jest produkowany syntetycznie na skalę wielu mln ton rocznie, poprzez uwodornienie
tlenku węgla.
400
o
C, kat.
gaz syntezowy
CO + 2 H
2
CH
3
OH
metanol
Gaz syntezowy
(mieszanina
CO
i
H
2
) służy do wytwarzania
węglowodorów
(benzyny) oraz
amoniaku, produkt reakcji zależy od warunków reakcji i użytego katalizatora.
Metanol
, dzięki wykorzystywaniu taniego surowca, jakim jest
gaz syntezowy
jest również tanim,
szeroko wykorzystywanym rozpuszczalnikiem, jak i surowcem w syntezie organicznej. Dawniej
metanol
otrzymywano w procesie
pirolizy
drewna, stąd jego nazwa
spirystus drzewny
. Jest
bardzo toksyczny. Wyglądem i zapachem przypomina
etanol
, przez co był przyczyną wielu
śmiertelnych wypadków.
Etanol
wytwarzany jest głównie w procesie
fermentacji alkoholowej
z
cukru
. Należy do
jednych z pierwszych
substancji organicznych
otrzymywanych w czystej postaci. Dawniej służył
głównie w celach konsumpcyjnych (piwo, wino oraz napoje wysokoprocentowe) i w medycynie
do odkażania czy przyrządzania alkoholowych roztworów leków. Obecnie oprócz tego, że jest
stosowany jako surowiec i rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym, coraz większe jego ilości
znajdują zastosowanie jako
biopaliwo
w silnikach z napędem iskrowym; najczęściej w postaci
dodatku do benzyn. W Brazylii – największym producencie
bioetanolu
– prawie połowa
samochodów jest napędzana
etanolem
, produkowanym z cukru trzcinowego. Może być też
wytwarzany syntetycznie, np. poprzez
hydratację
etenu
lub
redukcję
etanalu
, jednak
etanol
fermentacyjny jest najtańszy. Wykorzystywanie cukru (
cukrozy
) do produkcji paliw powoduje
wzrost ceny cukru konsumpcyjnego.
Surowcem, z którego otrzymuje się
etanol fermentacyjny
jest zarówno
cukroza
(
sacharoza
), czyli
cukier trzcinowy lub buraczany, jak i produkty roślinne zawierające
cukry
(
proste
lub
złożone
). Z
soku winogronowego, zawierającego
glukozę
produkuje się wina. Z soków innych owoców
(moszczu) wytwarza się „wina owocowe” (produkty winopodobne). Ostatnio Unia Europejska
zezwoliła na określanie tych wyrobów nazwą – win. Ze
skrobi
zawartej w ziemniakach czy
zbożach otrzymuje się
wyroby
alkoholowe
, które najczęściej po zatężeniu i rektyfikowaniu
(oczyszczaniu) zostają przekształcone w napoje wysokoprocentowe – wódki czyste (
>40%
) lub
spirytus (
96%
). Ze słodu jęczmiennego produkuje się piwo, a także whisky
.
Cukry złożone
(
skrobia
czy
cukroza
) są przed fermentacją
enzymatycznie hydrolizowane
do
cukrów prostych
.
3
Niektóre napoje alkoholowe powstają w wyniku fermentacji odpadów, np.
rum
otrzymuje się z
przesączu po oddzieleniu cukru trzcinowego. Znane są także napoje alkoholowe otrzymywane z
mleka (
kumys
). W mleku znajduje się
laktoza
–
cukier mleczny
.
W procesie
fermentacji
obok
etanolu
powstają też w mniejszych ilościach inne związki, w tym
metanol
,
etanal
i
wyższe alkohole
, głównie
butanole
i nieco
glicerolu
. Niektóre z nich są
przyczyną nieprzyjemnego zapachu produktów fermentacji (tzw.
fuzle
). Zostają one usunięte w
procesie rektyfikacji.
Proces fermentacji cukrów można tak prowadzić (dobierając mikroorganizmy i warunki), żeby
otrzymywać inne produkty niż
etanol
. W ten sposób wytwarza się na skalę przemysłową
kwas
cytrynowy
i wiele
aminokwasów
, np.
lizynę
,
fenyloalaninę
,
kwas glutaminowy
,
kwas
asparaginowy
i inne.
W dużych ilościach wytwarzany jest
cykloheksanol
, który służy głównie do otrzymywania
kwasu
adypinowego
i
kaprolaktamu
. Surowcem do jego produkcji jest
fenol
(
uwodornienie
) lub
cykloheksan
(
utlenienie
).
Głównym źródłem
glicerolu
są
tłuszcze
, z których w wyniku
hydrolizy
(
zmydlania
) wydzielają
się
sole
kwasów tłuszczowych
(mydła
) i
glicerol
. Ostatnio znaczne ilości
tłuszczów
przetwarza się
w procesie
transestryfikacji
na
biodiesiel
, co jest powodem nadpodaży
glicerolu
:
KOH
tłuszcze
+
CH
3
OH
→
estry metylowe kw. tłuszczowych
+
glicerol
gem-Diole
powstają w wyniku samorzutnego uwodnienia grupy karbonylowej
aldehydów
i
ketonów
. Jest to reakcja równowagowa, zwykle przesunięta mocno w kierunku nieuwodnionej
grupy karbonylowej. Nieliczne
aldehydy
występują w wodnych roztworach w postaci
uwodnionej (
wodzianów
), należą do nich
metanal
i
trichloroetanal
(
chloral
).
Chemiczne sposoby otrzymywania alkoholi
Alkohole
można otrzymywać w reakcji
hydrolizy
, np.
halogenków
alkilowych
czy
eterów
,
hydratacji
alkenów
,
redukcji
wyżej utlenionych związków, w tym
aldehydów
,
ketonów
i
kwasów karboksylowych
oraz ich pochodnych, np.
estrów
, a także
addycji
związków Grignarda
do
związków karbonylowych
.
9.1.
Hydratacja alkenów
Przyłączenie cząsteczki wody do podwójnego wiązania
C=C
daje produkt zgodnie z
regułą
Markownikowa
:
CH
3
-CH=CH
2
+ HOH
H
+
/HOH
CH
3
-CH-CH
3
propan-2-ol
OH
Podwójne wiązanie
C=C
można również uwodnić pośrednio za pomocą
hydroborowania
lub
oksyrtęciowania
.
Hydroborowanie
biegnie niezgodnie z
regułą Markownikowa
, w
przeciwieństwie do
oksyrtęciowania
.
4
H
3
C
H
3
C
H
H
2
O
2
-
OH
H
BH
3
/THF
BH
2
OH
H
H
CH
3
trans
-2-metylocykloheksanol
(84%)
H
3
C
1-metylo-
cykloheksen
H
3
C
OH
NaBH
4
OH
Hg(OAc)
2
/HOH
H
HgOAc
(90%)
1-metylocykloheksanol
Alkeny
przyłączają też cząsteczkę wody w obecności katalizatorów heterogenicznych. Reakcja ta
zachodzi w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem wobec katalizatorów
kwaśnych, np. zeolitów, żelu krzemionkowego zakwaszonego kwasem fosforowym, itp.:
kat.
CH
2
=CH
2
300
o
C, 30Mp
CH
3
-CH
2
-OH
Wicinalne glikole
otrzymuje się najczęściej przez
utlenienie
alkenów
, lub
hydrolizę
epoksyzwiązków
albo wicinalnych
halogenopochodnych
. W przypadku syntezy
vic-glikoli
cyklicznych
powstają produkty
trans
- lub
cis
- w zależności od wybranej metody.
Utlenianie
alkenów
za pomocą
KMnO
4
lub
OsO
4
prowadzi do
cis-dioli
, a
hydroliza
epoksyzwiązków
do
trans
-
izomerów
.
CH
3
OsO
4
H
3
C
O
O
H
+
/H
OH
H
3
C
OH
Os
pirydyna
H
O
H
OH
O
1-metylocykloheksen
cykliczny ester
cis
-1-metylocykloheksano-1,2-diol
H
CH
3
CH
3
CH
3
RCO
3
H
H
+
/HO
H
O
H
OH
1-metylocykloheksen 1,2-epoksy-1-metylocykloheksan
trans
-1-metylo-cykloheksano-1,2-diol
CH
2
CH
2
H
9.2. Redukcja aldehydów i ketonów
Najdogodniejszymi reduktorami
aldehydów
i
ketonów
są niektóre wodorki; reduktorem z wyboru
jest tetrahydroboran sodu
(wodorek glinowo-sodowy) –
NaBH
4
.
Redukcja
związków
karbonylowych
za pomocą
NaBH
4
biegnie łatwo w roztworze metanolowo- (etanolowo-)
wodnym. Zastosowanie silniejszego reduktora, jakim jest
tetrahydroglinian litu
(dawna nazwa
wodorek litowo-glinowy –
LiAlH
4
) wymaga bezwodnego środowiska, a ponadto jest mniej
selektywna, ponieważ
redukuje
również inne, odporniejsze na redukcję związki, jak
kwasy
karboksylowe
i ich pochodne.
Aldehydy
i
ketony
trudno ulegają
redukcji katalitycznej
do
alkoholi
.
Redukcja
aldehydów
prowadzi do
alkoholi
1
o
, a
ketonów
do
alkoholi
2
o
:
O
CH
3
CH
2
CH
2
CH
1. NaBH
4
, meta
nol
2. H
+
/HOH
CH
3
CH
2
CH
2
CH
2
OH
n
-butanol
(85%)
O
H OH
keton
dicykloheksylowy
1. NaBH
4
, metanol
2. H
+
/HOH
(88%)
dicykloheksylometanol
5
butanal
Plik z chomika:
kacpi60
Inne pliki z tego folderu:
09. Alkohole i etery.pdf
(910 KB)
08. Węglowodory aromatyczne.pdf
(351 KB)
07. Alkadieny.pdf
(379 KB)
06. Alkiny.pdf
(390 KB)
05. Alkeny.pdf
(705 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIOFIZYKA TOKSYKOLOGIA_ANALITYCZNA POLIMEROW OLIMPIADY
Sękowski, Stefan - Ciekawe Doświadczenia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin