09. Alkohole i etery.pdf

(910 KB) Pobierz
A L K O H O L E I E T E R Y
A L K O H O L E I E T E R Y
Aleksander Kołodziejczyk grudzień 2007
ALKOHOLE
Alkoholami nazywane są związki organiczne zawierające grupę hydroksylową (- OH) związaną z
nasyconym atomem węgla, tzn. z atomem węgla o hybrydyzacji sp 3 . Związki, w których grupa
hydroksylowa znajduje się przy atomie C o hybrydyzacji sp 2 nazywają się enolami , a w
szczególnym przypadku fenolami .
R
R
R''
OH
R, R', R'':
H, grupy alkilowe lub arylowe
R'
C
OH
C C
fenol
OH
enole
R''
alkohole
R'
Znane są alkohole nienasycone i aromatyczne (nazwy zwyczajowe), ale w nich grupa -OH nie
jest związana z C sp 2 :
H 2
C
CH
CH 2 -OH
CH 2 -OH
alkohol allilowy
alkohol benzylowy
Alkohole , z uwagi na rzędowość atomu węgla, z którym związana jest grupa hydroksylowa
dzielą się na:
alkohole:
R
R
R
, , :
grupy alkilowe lub
arylowe
H
C
OH
R'
C
OH
R'
C
OH
pierwszorzędowe ( 1 o )
H
drugorzędowe ( 1 o )
H
trzeciorzędowe ( 1 o )
R''
Alkohole można uważać za pochodne alkanów , w których atom wodoru został zastąpiony przez
grupę -OH , lub za pochodne wody powstałe w wyniku zamiany jednego atomu wodoru na resztę
alkilową:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
O
O
O
alkan
R
H
R
H
alkohol
woda
H
H
R
H
alkohol
Występowanie
Alkohole są rozpowszechnione w przyrodzie. Występują bądź w stanie wolnym, bądź częściej –
związanym, np. w postaci estrów . Najbardziej znanym alkoholem jest etanol – produkt
fermentacji alkoholowej cukrów . Wiele naturalnych alkoholi występujących w stanie wolnym
ma skomplikowaną budowę.
Grupa terpenoidów :
CH 2 OH
(-)-mentol
H
OH
(1 R ,2 S ,5 R )-(-)-2-izopropylo-
-5-metylocykloheksanol
OH
geraniol
(-)-borneol
grupa steroli (steroidów) :
OH
OH
H
H H
H
H H
OH
H
H H
COOH
estriol
żeński hormon płciowy
H
OH
kwas cholowy
kwas żółciowy
H
H
H
cholestrol
1
RR'R''
16540024.013.png 16540024.014.png 16540024.015.png 16540024.016.png 16540024.001.png 16540024.002.png
 
Glicerol (dawniej gliceryna ) – HOCH 2 CH(OH)CH 2 OH – można uznać za jeden z
najpopularniejszych alkoholi , ponieważ w postaci związanej wchodzi w skład tłuszczów , czyli
estrów glicerolu z kwasami tłuszczowymi . Glicerol jest ponadto składnikiem fosfolipidów .
Estrami są też woski , czyli pochodne wyższych alkoholi i wyższych kwasów tłuszczowych .
Cukry , zarówno monocukry , oligocukry , jak i policukry ( celuloza , skrobia i inne) mogą być
zaliczone do alkoholi , pomimo że mają jeszcze inną grupę funkcyjną, są bowiem
polihydroksyaldehydami lub polihydroksyketonami . Cukry , głównie ze względu na policukry , są
substancjami organicznymi , które w naturze przewyższają tonażowo pozostałe związki
organiczne razem wzięte. W największych ilościach występuje celuloza .
Nomenklatura
Według zasad IUPAC nazwy alkoholi wywodzą się od nazw alkanów o takim samym szkielecie
węglowym, a tworzy się je przez dodanie do nazwy węglowodoru macierzystego przyrostka
(końcówki) - ol , np. metan metan ol , etan etan ol , izopropan izopropan ol .
Lokanty dobiera się według zasady najniższego zestawu , a lokant określający położenie grupy
hydroksylowej umieszcza się pomiędzy rdzeniem nazwy, a przyrostkiem - ol :
CH 3
OH
CH 3
OH
CH 3 -CH-CH=CH-CH-CH 2 CH 3
nie tak
6-metylohept-4-en-3-ol
CH 3 -CH-CH=CH-CH-CH 2 CH 3
tak:
2-metylo-3-en-5-ol
1 2 3 4 5 6 7
7 6 5 4 3 2 1
W niektórych przypadkach grupę hydroksylową można traktować jako podstawnik tworząc
nazwę przez umieszczenie słowa hydroksy- w części przedrostkowej nazwy, w kolejności
alfabetycznej obok nazw innych podstawników:
CH 3 OH C 2 H 5
CH 3 -CH-CH=CH-CH-CH 2 CHCH 3
1 2 3 4 5 6 7
8,9
5-hydroksy-2,7-dimetylonon-3-en
Stosowane jest też nazewnictwo półsystematyczne polegające na tym, że do słowa alkohol
dodaje się nazwę reszty alkilowej , do której połączona jest grupa - OH , np. alkohol metylowy ,
etylowy , propylowy itd.
Niektóre alkohole , powszechnie znane przed ustaleniem zasad nazewnictwa IUPAC noszą
nazwy zwyczajowe . Oprócz już wymienionych alkoholi : allilowego , benzylowego , geraniolu ,
mentolu , borneolu , cholesterolu oraz estradiolu do tej grupy należą, np. glikol czy glicerol .
CH 2 -CH 2
glikol
(etano-1,2-diol)
CH 2 -CH-CH 2
glicerol
OH OH
OH OH OH
(propano-1,2,3-triol)
Jest jeszcze jeden znany, chociaż rzadko stosowany sposób nazywania alkoholi , używany
głównie dla alkoholi 3 o . Alkohole te traktuje się jako pochodne metanolu , w którym atomy
wodoru zostały podstawione grupami alkilowymi lub arylowymi: trimetylometanol ,
trietylometanol , trifenylometanol . Dawniej, metanol był nazywany karbinolem .
H 3
C
CH 3
OH
CH 3
trimetylokarbinol
H 3 CH 2 C
CH 2 CH 3
OH
CH 2 CH 3
trietylokarbinol
C
trifenylokarbinol
(trimetylometanol)
(trietylometanol)
OH
(trifenylometanol)
2
zasada najniższego
zestawu lokantów
C
C
16540024.003.png 16540024.004.png 16540024.005.png 16540024.006.png 16540024.007.png 16540024.008.png 16540024.009.png
Diole i poliole
Związki zawierające dwie grupy hydroksylowe nazywane są diolami , z trzema triolami , ......,
ogólnie poliolami . Poliole z trzema, czteroma, pięcioma, sześcioma i siedmioma grupami OH
znane są pod nazwą alditoli , ponieważ powstają poprzez redukcję cukrów aldoz .
Diole w zależności od wzajemnego położenia grup hydroksylowych dzielą się na gem -diole
inaczej gem -glikole ( gem znaczy bliźniacze), vic -glikole (sąsiadujące), β -diole itd.:
OH
gem -glikol, np.:
OH
vic -diol , np.:
β -diol, np.:
CH 2 -CH 2 -CH 2
CH 3 -CH-CH 2
R-C-H
H 2 C
OH
hydrat metanalu
OH
propan-1,2-diol
OH OH
propan-1,3-diol
OH
OH
Otrzymywanie i zastosowanie alkoholi
Metanol jest produkowany syntetycznie na skalę wielu mln ton rocznie, poprzez uwodornienie
tlenku węgla.
400 o C, kat.
gaz syntezowy
CO + 2 H 2
CH 3 OH
metanol
Gaz syntezowy (mieszanina CO i H 2 ) służy do wytwarzania węglowodorów (benzyny) oraz
amoniaku, produkt reakcji zależy od warunków reakcji i użytego katalizatora.
Metanol , dzięki wykorzystywaniu taniego surowca, jakim jest gaz syntezowy jest również tanim,
szeroko wykorzystywanym rozpuszczalnikiem, jak i surowcem w syntezie organicznej. Dawniej
metanol otrzymywano w procesie pirolizy drewna, stąd jego nazwa spirystus drzewny . Jest
bardzo toksyczny. Wyglądem i zapachem przypomina etanol , przez co był przyczyną wielu
śmiertelnych wypadków.
Etanol wytwarzany jest głównie w procesie fermentacji alkoholowej z cukru . Należy do
jednych z pierwszych substancji organicznych otrzymywanych w czystej postaci. Dawniej służył
głównie w celach konsumpcyjnych (piwo, wino oraz napoje wysokoprocentowe) i w medycynie
do odkażania czy przyrządzania alkoholowych roztworów leków. Obecnie oprócz tego, że jest
stosowany jako surowiec i rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym, coraz większe jego ilości
znajdują zastosowanie jako biopaliwo w silnikach z napędem iskrowym; najczęściej w postaci
dodatku do benzyn. W Brazylii – największym producencie bioetanolu – prawie połowa
samochodów jest napędzana etanolem , produkowanym z cukru trzcinowego. Może być też
wytwarzany syntetycznie, np. poprzez hydratację etenu lub redukcję etanalu , jednak etanol
fermentacyjny jest najtańszy. Wykorzystywanie cukru ( cukrozy ) do produkcji paliw powoduje
wzrost ceny cukru konsumpcyjnego.
Surowcem, z którego otrzymuje się etanol fermentacyjny jest zarówno cukroza ( sacharoza ), czyli
cukier trzcinowy lub buraczany, jak i produkty roślinne zawierające cukry ( proste lub złożone ). Z
soku winogronowego, zawierającego glukozę produkuje się wina. Z soków innych owoców
(moszczu) wytwarza się „wina owocowe” (produkty winopodobne). Ostatnio Unia Europejska
zezwoliła na określanie tych wyrobów nazwą – win. Ze skrobi zawartej w ziemniakach czy
zbożach otrzymuje się wyroby alkoholowe , które najczęściej po zatężeniu i rektyfikowaniu
(oczyszczaniu) zostają przekształcone w napoje wysokoprocentowe – wódki czyste ( >40% ) lub
spirytus ( 96% ). Ze słodu jęczmiennego produkuje się piwo, a także whisky . Cukry złożone
( skrobia czy cukroza ) są przed fermentacją enzymatycznie hydrolizowane do cukrów prostych .
3
16540024.010.png
Niektóre napoje alkoholowe powstają w wyniku fermentacji odpadów, np. rum otrzymuje się z
przesączu po oddzieleniu cukru trzcinowego. Znane są także napoje alkoholowe otrzymywane z
mleka ( kumys ). W mleku znajduje się laktoza cukier mleczny .
W procesie fermentacji obok etanolu powstają też w mniejszych ilościach inne związki, w tym
metanol , etanal i wyższe alkohole , głównie butanole i nieco glicerolu . Niektóre z nich są
przyczyną nieprzyjemnego zapachu produktów fermentacji (tzw. fuzle ). Zostają one usunięte w
procesie rektyfikacji.
Proces fermentacji cukrów można tak prowadzić (dobierając mikroorganizmy i warunki), żeby
otrzymywać inne produkty niż etanol . W ten sposób wytwarza się na skalę przemysłową kwas
cytrynowy i wiele aminokwasów , np. lizynę , fenyloalaninę , kwas glutaminowy , kwas
asparaginowy i inne.
W dużych ilościach wytwarzany jest cykloheksanol , który służy głównie do otrzymywania kwasu
adypinowego i kaprolaktamu . Surowcem do jego produkcji jest fenol ( uwodornienie ) lub
cykloheksan ( utlenienie ).
Głównym źródłem glicerolu tłuszcze , z których w wyniku hydrolizy ( zmydlania ) wydzielają
się sole kwasów tłuszczowych (mydła ) i glicerol . Ostatnio znaczne ilości tłuszczów przetwarza się
w procesie transestryfikacji na biodiesiel , co jest powodem nadpodaży glicerolu :
KOH
tłuszcze + CH 3 OH → estry metylowe kw. tłuszczowych + glicerol
gem-Diole powstają w wyniku samorzutnego uwodnienia grupy karbonylowej aldehydów i
ketonów . Jest to reakcja równowagowa, zwykle przesunięta mocno w kierunku nieuwodnionej
grupy karbonylowej. Nieliczne aldehydy występują w wodnych roztworach w postaci
uwodnionej ( wodzianów ), należą do nich metanal i trichloroetanal ( chloral ).
Chemiczne sposoby otrzymywania alkoholi
Alkohole można otrzymywać w reakcji hydrolizy , np. halogenków alkilowych czy eterów ,
hydratacji alkenów , redukcji wyżej utlenionych związków, w tym aldehydów , ketonów i
kwasów karboksylowych oraz ich pochodnych, np. estrów , a także addycji związków Grignarda
do związków karbonylowych .
9.1. Hydratacja alkenów
Przyłączenie cząsteczki wody do podwójnego wiązania C=C daje produkt zgodnie z regułą
Markownikowa :
CH 3 -CH=CH 2 + HOH
H + /HOH CH 3 -CH-CH 3
propan-2-ol
OH
Podwójne wiązanie C=C można również uwodnić pośrednio za pomocą hydroborowania lub
oksyrtęciowania . Hydroborowanie biegnie niezgodnie z regułą Markownikowa , w
przeciwieństwie do oksyrtęciowania .
4
16540024.011.png
H 3 C
H 3 C
H
H 2 O 2
- OH
H
BH 3 /THF
BH 2
OH
H
H
CH 3
trans -2-metylocykloheksanol
(84%)
H 3 C
1-metylo-
cykloheksen
H 3 C
OH
NaBH 4
OH
Hg(OAc) 2 /HOH
H
HgOAc
(90%)
1-metylocykloheksanol
Alkeny przyłączają też cząsteczkę wody w obecności katalizatorów heterogenicznych. Reakcja ta
zachodzi w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem wobec katalizatorów
kwaśnych, np. zeolitów, żelu krzemionkowego zakwaszonego kwasem fosforowym, itp.:
kat.
CH 2 =CH 2
300 o C, 30Mp
CH 3 -CH 2 -OH
Wicinalne glikole otrzymuje się najczęściej przez utlenienie alkenów , lub hydrolizę
epoksyzwiązków albo wicinalnych halogenopochodnych . W przypadku syntezy vic-glikoli
cyklicznych powstają produkty trans - lub cis - w zależności od wybranej metody. Utlenianie
alkenów za pomocą KMnO 4 lub OsO 4 prowadzi do cis-dioli , a hydroliza epoksyzwiązków do
trans - izomerów .
CH 3
OsO 4
H 3 C
O
O
H + /H OH
H 3 C
OH
Os
pirydyna
H O
H OH
O
1-metylocykloheksen cykliczny ester cis -1-metylocykloheksano-1,2-diol
H
CH 3
CH 3
CH 3
RCO 3 H
H + /HO H
O
H OH
1-metylocykloheksen 1,2-epoksy-1-metylocykloheksan trans -1-metylo-cykloheksano-1,2-diol
CH 2 CH 2
H
9.2. Redukcja aldehydów i ketonów
Najdogodniejszymi reduktorami aldehydów i ketonów są niektóre wodorki; reduktorem z wyboru
jest tetrahydroboran sodu (wodorek glinowo-sodowy) – NaBH 4 . Redukcja związków
karbonylowych za pomocą NaBH 4 biegnie łatwo w roztworze metanolowo- (etanolowo-)
wodnym. Zastosowanie silniejszego reduktora, jakim jest tetrahydroglinian litu (dawna nazwa
wodorek litowo-glinowy – LiAlH 4 ) wymaga bezwodnego środowiska, a ponadto jest mniej
selektywna, ponieważ redukuje również inne, odporniejsze na redukcję związki, jak kwasy
karboksylowe i ich pochodne. Aldehydy i ketony trudno ulegają redukcji katalitycznej do
alkoholi .
Redukcja aldehydów prowadzi do alkoholi 1 o , a ketonów do alkoholi 2 o :
O
CH 3 CH 2 CH 2 CH
1. NaBH 4 , meta nol
2. H + /HOH
CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 OH
n -butanol (85%)
O
H OH
keton
dicykloheksylowy
1. NaBH 4 , metanol
2. H + /HOH
(88%)
dicykloheksylometanol
5
butanal
16540024.012.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin