WEGAŃSKIE WERSJE TRADYCYJNYCH ZUP
1,5 l wody
1 brokuł
1 mała marchewka
1/4 małego selera korzeniowego
1 mała pietruszka (korzeń)
3 ząbki czosnku
1 szczypta pieprzu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki ulubiony ziół
Wodę zagotować, wrzucić marchewkę, seler i pietruszkę w całości lub pokrojone na duże kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodać brokuł (najlepiej w ćwiartkach). Gdy również brokuł zmięknie, zawartość garnka razem z wywarem zmiksować z czosnkiem, pieprzem i solą. Jeśli krem jest za rzadki, można zagęścić go kaszą manną (przed dodaniem do zupy należy ją rozmącić w niewielkiej ilości wody, inaczej zrobią się krupy). Na koniec można dodać łyżkę oliwy, ale nie jest to konieczne.
Zupa krem z kalafiora
1 duży kalafior
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 pietruszka
2 duże ząbki czosnku
2-2,5 litra wody
sól, pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek
sypki bulion warzywny (wegeta)
Umyć i obrać warzywa. Pokroić kalafiora marchew i pietruszkę na mniejsze kawałki, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Dodać do garnka oliwę z oliwek i poddusić zgnieciony czosnek z marchewką i pietruszką.
Zalać wszystko wodą, dodać kalafiora i ziemniaki, wsypać wegetę.
Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odcedzić warzywa, bulion zostawiamy.
Do blendera wrzucamy ugotowane warzywa i dolewamy bulionu (tu trzeba eksperymentować) miksujemy, jeśli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze trochę bulionu, aż uzyskamy pięknie aksamitną konsystencję.
Siekamy świeży koper i sypiemy bezpośrednio przed podaniem i skonsumowaniem. Można podawać z małymi grzankami, np. czosnkowymi
Do 1 litra bulionu warzywnego wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaczki oraz cebule i liście bobkowe.
W oddzielnym garnku w około ½ litra wody przegotować kiszona kapustę. Około 30 minut na małym ogniu.
Umyć i pokroić w plasterki pieczarki. Poddusić na maśle lub oliwie roślinnej.
Kiedy ziemniaczki już zmiękną, wrzucić do garnka obgotowaną i odcedzoną z soku i wody kapustę.
Gotować przez kolejne 20 minut, następnie wrzucić pieczarki.
Ugotować według przepisu na opakowaniu parówki sojowe.
Przygotować zasmażkę, wlewając na patelnię 2 duże łyżki oliwy, następnie wsypać 1 łyżkę mąki. Wymieszać mąkę i oliwę na patelni tak aby nie było grudek oraz aby zasmażka nabrała złocistego koloru.
Do zupy dodać zasmażkę i ugotowane, pokrojone w plasterki parówki. (można je również lekko podsmażyć na patelni)
Gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 10 – 15 minut. Można doprawić troszkę solą i pieprzem.
kilka suszonych grzybów
ok. 30 dag włoszczyzny bez kapusty
mała cebulka
natka z pietruszki lub koper
1-2 ząbki czosnku
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć ok. 1-2 godzin, następnie ugotować, dodając podsmażoną na oleju pokrojoną cebulkę i warzywa.
Gdy warzywa są miękkie, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek. Zdjąć z ognia i przecedzić, dodać posiekaną natkę pietruszki lub koper.
Zupę podawać z pasztecikami, makaronem, uszkami z grzybów, kluseczkami lub z pieczywem (np. kruche paluszki, grzanki).
Pieczarkowa
4 średniej wielkości ziemniaczki
250g pieczarek
2 kostki bulionu warzywnego
1 ½ litra wody
1 duża łyżka masła roślinnego
przyprawy: sól, pieprz, natka
Do 1 ½ litra wody dodajemy kostki bulionu, i pokrojone w małe kawałki ziemniaczki oraz kilka ziarenek pieprzu.
W międzyczasie myjemy i kroimy na plasterki pieczarki. Dusimy je na maśle roślinnym, aż nabiorą złocistego koloru.
Do ugotowanych ziemniaczków dodajemy pieczarki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Na koniec do garnka dodajemy posiekaną pietruszkę.
Jak zrobić barszcz na karpiu w wersji wegańskiej i witariańskiej (raw food) tak by w smaku był niemalże identyczny? Magia tkwi w wodorostach.
BARSZCZ WEGAŃSKI
kilka buraczków
5 łyżek wodorostów: arame, wakame, nori, morszczynu
5 łyżek tłuszczu kokosowego lub oliwy zimnotłoczonej
seler, pietruszka, marchewka, cebulka
liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca
czosnek
korzeń chrzanu
przyprawy
Wodorosty (oprócz arame) namoczyć. Warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać, dodać przyprawy, zalać wodą i ugotować. Pod koniec gotowania wlać namoczone wodorosty.
BARSZCZYK WITARIAŃSKI
kilka małych buraczków czerwonych
1 dojrzałe avocado
małe, kwaśne jabłko lub sok z cytryny
odrobina wody z kiszonych ogórków
2-3 łyżki wodorostów: arame, wakame, nori, morszczynu
seler
marchewka
korzeń imbiru
Avocado obrać, udusić widelcem w głębokim talerzu z czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Jabłko zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, marchewkę i selera pokroić w małe i cienkie kawałeczki - dodać do awokado. Imbir i chrzan zetrzeć na pastę wymieszać z warzywami.
Z buraczków wycisnąć sok w sokowirówce lub wyciskarce, wlać do masy, dodać dodatkowo około 1-2 łyżek miąższu z wyciskania oraz przyprawy i delikatnie wymieszać. Całość udekorować kiełkami, lub kawałeczkiem buraczka.
2,5 l wody
3 spore buraki
1 marchew
1 pietruszka, korzeń
¼ selera
1 szklanka białej fasoli (lub 1 puszka konserwowej)
Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, cukier
Ewentualnie łyżka oliwy i dwa suszone grzyby
Ziemniaki pokroić w kostkę. Buraki, marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody. Dodać 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, szczyptę cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu (i ewentualnie 2 – 3 suszone grzyby). Gdy ziemniaki będą miękkie, do garnka wrzucić ugotowaną wcześniej fasolę i gotować jeszcze przez kilka minut.
około 400g świeżego szpinaku
3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
oliwa
niecały litr wody lub lekkiego wywaru z warzyw (woda + mleko powinny dawać razem litr płynu)
szklanka mleka sojowego lub ryżowego
2 łyżki śmietanki kokosowej
sól, cukier
Myjemy szpinak i odkrawamy łodyżki. Do garnka wlewamy nie dużo oliwy, około jednej łyżki. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Wrzucamy do garnka. Obieramy ziemniaki również kroimy w kostkę i po 2 minutach dorzucamy do cebuli. Podsmażamy razem chwilę. Ziemniaki nadadzą zupie gładką konsystencję.
Dodajemy szpinak i mieszamy przez około 3 minuty. Dolewamy wodę. Solimy i mieszamy. Czekamy aż się zagotuje. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, to jest dopóki ziemniaki nie będą względnie miękkie.
Dodajemy zgnieciony czosnek i łyżkę cukru. Zostawiamy wszystko, aż lekko ostygnie. Dodajemy śmietanę kokosową i miksujemy wszystko na krem. Zupę podajemy z małymi grzankami, bądź z świeżą chrupiącą bagietką. Albo po prostu samą.
½ średniej dyni
½ szklanki mleka sojowego
3 łyżki kaszy manny
1 szczypta gałki muszkatołowej i cukru
Dynię obrać ze skóry i wydrążyć nasiona. Pokrojoną w kostkę wrzucić do wrzącej wody. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować zawartość garnka z gałką muszkatołową, solą i cukrem. Mleko sojowe rozmącić z kaszą manną, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagotować jeszcze raz, aby zupa zgęstniała.
½ szklanki mąki (najlepiej razowej)
Do mąki dodać tyle wody, aby powstało gęste ciasto, jak na pierogi. Formować zacierki wielkości dużego ziarnka cieciorki. Wrzucić do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.
1 cukinia
3 ziemniaki
1 mała cebula lub ½ pora
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, cukier, kurkuma, imbir, pieprz czarny
Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody razem z jednym liściem laurowym i 3 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy warzywa będą miękkie, dodać cukinię pokrojoną w cienkie plasterki (jak na mizerię). Dodać do smaku ½ łyżeczki soli, szczyptę cukru, pół łyżeczki kurkumy, szczyptę imbiru i pieprzu. Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Żurek wegetariański
litr wody
½ l zakwasu na żurek,
1 kg ziemniaków
8 suchych kotletów sojowych (z proteiny sojowej)
15 dag wędzonego tofu /wędzonych parówek sojowych
2 łyżeczki suszonego majeranku
łyżeczka suszonego cząbru
10 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
łyżka sosu sojowego
olej
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do wrzącej wody.
Na oleju podsmażyć ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Dodać do garnka z wodą. Po 10-15 minutach wlać wymieszany zakwas, dodać sól i gotować na małym ogniu.
Do patelni wlać szklankę wody, wrzucić cząber, sól, pieprz. Dusić kotlety sojowe, aż wchłoną całą wodę. Dodać olej i smażyć z obu stron. Pokroić na kawałki, wrzucić do zupy.
Tofu z sosem sojowym podsmażyć na oleju, pokroić, dodać do zupy.
Składniki i receptura takie same jak w przypadku zupy cukiniowej.
Zamiast cukinii należy dodać 3 duże ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach. Uważać przy soleniu, ponieważ same ogórki nadają słony smak zupie.
Ogórkową warto zabielić mlekiem sojowym z mąką razową (2 łyżki mąki wymieszać z ½ szklanki mleka sojowego i dodać do zupy niedługo przed końcem gotowania).
¼ kg kapusty
4 spore ziemniaki
1 średnia cebula
3-4 suszone grzyby
Ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, kminek
Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, cebulę przekroić na pół, kapustę posiekać jak na bigos. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, grzyby, ¼ łyżeczki pieprzu, łyżeczkę kminku i sól do smaku (nie przesadzić, bo sama kapusta nadaje zupie słony smak). Gotować wszystko do miękkości.
2,5 l wywaru z włoszczyzny
4-5 świeżych pomidorów lub 1 słoiczek przecieru
mleko sojowe
mąka (razowa lub kukurydziana)
ostra i słodka papryka, cukier, sól, bazylia, zioła prowansalskie
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Do gotującego się wywaru (ugotowaną na nim włoszczyznę można wykorzystać do sałatki jarzynowej z majonezem sojowym) dodać pomidory lub przecier oraz szczyptę ostrej i ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki soli i 2 płaskie łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich. Można zagęścić mlekiem sojowym z mąką (2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki mleka sojowego, dodać do zupy i dokładnie wymieszać). Zupę podawać z makaronem (najlepiej razowym) lub ryżem (najlepiej brązowym), przystrojoną natką pietruszki lub koperkiem.
1/3szklanki drobnej kaszy perłowej
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 mała pietruszka
1/5 selera
3-4 grzyby suszone
Liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, maggi
Do gotującej wody wrzucić kaszę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler oraz przekrojoną na pół cebulę. Dodać jeden liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, płaską łyżeczkę majeranku, ¼ łyżeczki pieprzu oraz ½ łyżeczki soli lub 2 łyżeczki maggi. Gotować do miękkości (nie przykrywać, bo kasza kipi i lubi przywierać do garnka), często mieszając.
dancistino