chleb_kryteria.pdf

(114 KB) Pobierz
klucz
Klucz odpowiedzi do zadań zamkniętych:
1. B
2. C
3. C
4. B
5. D
6. D
7. A
8. A
9. A
10. D
11. A
12. B
13. B
14. C
15. C
16. B
17. A
18. D
19. A
20. D
Zad 21
I. Ustalenie sposobu obliczenia, ile pieniędzy pozostaje na
zakup drożdżówek.
Uczeń zapisuje działania prowadzące do obliczenia reszty z 10
zł po kupieniu chleba i kajzerek.
10-(1.8+4*0.4)
pkt
0-1
Uwagi
Działania nie muszą być zapisane w jednym wyrażeniu
arytmetycznym. Dopuszcza się wykonanie w pamięci mnożenia
przez 4 lub dodawania liczb 1.6 i 1.8
II. Poprawność rachunkowa przy obliczeniach, ile pieniędzy
pozostaje na zakup drożdżówek
10-(1.8+4*0.4)=6.6
pkt
0-1
Uwagi
Punkt przyznajemy pod warunkiem zastosowania poprawnego
sposobu obliczenia, ile pieniędzy pozostało.
III. Ustalenie sposobu obliczenia, ile drożdżówek można kupić
za pozostałe pieniądze.
Uczeń zapisuje dzielenie obliczonej reszty pieniędzy przez
1.20 zł, lub zapisuje prowadzące do obliczenia liczby
rożdżówek mnożenie 1.20 zł przez liczby naturalne.
d
Przy poprawnych poprzednich obliczeniach 6.6:1.2 lub 1.2*5;
1.2*6
pkt
0-1
IV Poprawność rachunkowa przy obliczeniach liczby drożdżówek,
które można kupić za pozostałe pieniądze
Uczeń wykonał prawidłowo obliczenia wymienione w kryterium
III, podając wynik w zaokrągleniu z niedomiarem do całości
Przy poprawnych poprzednich obliczeniach 6.6:1.2 = 5.5 =(w
przybliżeniu)5; można kupić 5 drożdżówek lub 1.2*5=6;
1.2*6=7.2; Można kupić 5 drożdżówek
pkt 0-1
Punkt przyznajemy mimo popełnionych błędów rachunkowych, ale
pod warunkiem zastosowania prawidłowego sposobu obliczenia
liczby drożdżówek.
Zad 22.
I. Ustalenie sposobu obliczenia pojemności każdej z foremek.
Uczeń zapisuje działania prowadzące do obliczenia pojemności
obydwu rodzajów foremek.
20*32*6 i 12*25*8 = 2400
pkt 0-1
II. Poprawność rachunkowa przy obliczeniach pojemności każdej
z foremek.
20*32*6=3840 i 12*25*8=2400
pkt 0-1
III. Ustalenie sposobu obliczania pojemności 5 większych
foremek.
Uczeń zapisuje mnożenie obliczonej pojemności większej foremki
przez 5
5*3840 lub 5*20*32*6
pkt 0-1
IV. Poprawność rachunkowa przy obliczaniu pojemności 5
większych foremek
Uczeń prawidłowo wykonuje mnożenie objętości większej foremki
przez 5
5*3840=19200
pkt 0-1
V. Ustalenie sposobu obliczenia, w ilu mniejszych foremkach
zmieści się obliczona ilość ciasta.
Uczeń zapisuje dzielenie obliczonej ilości ciasta przez
obliczoną pojemność mniejszej foremki.
19200:2400
pkt 0-1
Uwagi
Punkty przyznajemy mimo popełnionych wcześniej błędów przy
obliczeniu pojemności foremek
VI. Poprawność rachunkowa przy obliczeniu liczby mniejszych
foremek
19200:2400=8
pkt 0-1
Uwagi
Punkty przyznajemy mimo popełnionych wcześniej błędów przy
obliczeniu pojemności foremek
23.
I. Treść
Lista zawiera poradę, jak przygotować kanapki na urodzinową
kolację. (0-1)
II. Kompozycja
1. Zachowanie formalnych wyróżników listu prywatnego:
- miejscowość, data, nagłówek (0-1)
- formuła pożegnalna na zakończenie i podpis (0-1)
2. Trójdzielność kompozycji z zachowaniem właściwych
proporcji. (0-1)
3. Logiczne uporządkowanie listu. (0-1)
4. List jest spójny, zawiera językowe nawiązania wskazujące na
dzy nadawcą a adresatem (0-1).
błędy językowe. (0-1)
Dopuszczalne 2 błędy ortograficzne. (0-1)
V. Interpunkcja
Dopuszczalne 3 błędy interpunkcyjne. (0-1)
VI. Zapas
W pracy wyodrębniono akapity porządkujące tekst. (0-1)
kontakt mię
III. Język
Dopuszczalne 3
IV. Ortografia
Punkty za kryteria II, III, IV, V, VI przyznajemy, gdy praca
zajmuje co najmniej połowę wyznaczonego miejsca.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin