<<<<< masa z pianek 450 g marsmallows bia�ych 1 kg cukru pudru 3 �y�ki wody Pianki stopi� w k�pieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow :) Kapiel wodna � na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z piankami � gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja. Porady: * 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza; * W koncowym etapie rozpuszczania �traktuje� pianki tluczkiem do ziemniakow � latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek; * Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz na stolnicy; * Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomnian konsystencja dobrze wyrobiona plasteline; * Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednak gdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru; * Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Od biedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on "wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklej maki, bo jest za gruba. *Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, mozna tez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna. *Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tluste plamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bo zawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... ) *Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkie nierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie ja naklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zreszta nie jada sie tortow codziennie ;)) 2)<<<<<<<Masa z pianki marshmallow 450 g marsmallows bia�ych lub w wybranym przez nas kolorze. 1 kg cukru pudru -Cukier puder przesia� przez sitko by nie by�o grudek 3 �y�ki wody Pianki stopi� w k�pieli wodnej z 3 �y�kami wody, doda� po�ow� cukru i wymiesza�. Nast�pnie doda� pozosta�y cukier i ugnie�� na elastyczna mas�. Mo�na doda� barwnik spo�ywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, �wietnie lepi sie z niej ozdoby do tort�w. <<<<<,lukier kr�lewski Marthy Stewart: - 2/3 szklanki cukru pudru - bia�ko z jaja �y�k� do zupy rozetrze� cukier z bia�kiem na g�st� jednolit� mas� i od razu dekorowa�. 3)<<<<lukier Rachel Allen (spisa�a amistad.k.m.s): - 450 gr cukru - 100 ml wody - 2 bia�ka Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wod�. Podgrzewamy a� do rozpuszczenia cukru, doprowadzamy syrop do wrzenia [3 stopie�, syrop z �y�ki b�dzie sp�ywa� nitk�]. 2 bia�ka roztrzepujemy [puszysta piana, nie bardzo sztywna]. Wlewamy gor�cy syrop do bia�ek, mieszamy. Stawiamy bia�kow� na rondel z gotuj�c� si� wod�, miksujemy ok 10 min. Szybko smarujemy nim ciasto. __________________
malgorata