masa z pianek.txt

(2 KB) Pobierz
<<<<< masa z pianek
450 g marsmallows bia�ych
1 kg cukru pudru
3 �y�ki wody

Pianki stopi� w k�pieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie
dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik
spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do
tortow :)

Kapiel wodna � na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z
piankami � gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja.


Porady:
* 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza;
* W koncowym etapie rozpuszczania �traktuje� pianki tluczkiem do ziemniakow �
latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek;
* Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz na
stolnicy;
* Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomnian
konsystencja dobrze wyrobiona plasteline;
* Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednak
gdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru;
* Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Od
biedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on
"wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklej
maki, bo jest za gruba.
*Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, mozna
tez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna.
*Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tluste
plamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bo
zawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... )
*Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkie
nierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie ja
naklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zreszta
nie jada sie tortow codziennie ;))


2)<<<<<<<Masa z pianki marshmallow

450 g marsmallows bia�ych lub w wybranym przez nas kolorze.
1 kg cukru pudru -Cukier puder przesia� przez sitko by nie by�o grudek
3 �y�ki wody

Pianki stopi� w k�pieli wodnej z 3 �y�kami wody, doda� po�ow� cukru i wymiesza�. Nast�pnie doda� pozosta�y cukier i ugnie�� na elastyczna mas�. Mo�na doda� barwnik spo�ywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, �wietnie lepi sie z niej ozdoby do tort�w.
<<<<<,lukier kr�lewski Marthy Stewart:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- bia�ko z jaja

�y�k� do zupy rozetrze� cukier z bia�kiem na g�st� jednolit� mas� i od razu dekorowa�.


 3)<<<<lukier Rachel Allen (spisa�a amistad.k.m.s):
- 450 gr cukru
- 100 ml wody
- 2 bia�ka

Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wod�. Podgrzewamy a� do rozpuszczenia cukru, doprowadzamy syrop do wrzenia [3 stopie�, syrop z �y�ki b�dzie sp�ywa� nitk�]. 2 bia�ka roztrzepujemy [puszysta piana, nie bardzo sztywna]. Wlewamy gor�cy syrop do bia�ek, mieszamy.
Stawiamy bia�kow� na rondel z gotuj�c� si� wod�, miksujemy ok 10 min. Szybko smarujemy nim ciasto.
__________________
Zgłoś jeśli naruszono regulamin