Naleśniki szpinakowe.doc

(2 KB) Pobierz

Przygotowanie: około 2 godzin

 

 

Składniki

 

                            CIASTO NALEŚNIKOWE:

                           

                            2 szklanki mąki (najlepiej gryczanej)

                           

                            3 jajka

                           

                            1 szklanka mleka

                           

                            1 szklanka piwa (ciemne lub jasne)

                           

                            szczypta soli

                           

                            odrobina tłuszczu do smażenia

                           

                            FARSZ:

                           

                            1 kg świeżego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego

                           

                            3-4 łyżki śmietany

                           

                            2 jajka

                           

                            sól, pieprz, 2-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki curry, oliwa

                           

              Z mąki, jajek, mleka, soli i piwa sporządzić ciasto naleśnikowe. Odstawić ciasto na około 30 minut aby "odpoczęło".

                                                       

              Świeży szpinak oczyścić i umyć. Zblanszowć (wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gotować 5 minut). Odcedzić. Jeśli używamy mrożonego - rozmrozić na gęstym sicie, odcedzić.

                                                       

              Usmażyć naleśniki - najlepiej na specjalnej patelni (takiej z bardzo niskimi brzegami). Usmażone odłożyć na bok.

                                                       

              Na zimną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekany czosnek. Podgrzać zawartość patelni, uważąjąc aby nie przypalić czosnku.

                                                       

              Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię, posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu. Podgrzać mieszając. Wbić jajka i energicznie wymieszać dodać śmietę.

                                                       

              Osobiście polecam dodanie, według uznania curry. Połączenie szpinaku z curry daje niespodziewane dla naszych podniebień wrażenia.

                                                       

              Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz, zawijamy w roladki lub trójkąty lub kopertki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie wkładamy do nagrzanego (około 120 stopni C) piekarnika na około 20 minut. Przed włożeniem można posypać je parmezanem.

                                                       

              Znakomite danie obiadowe lub do podania jako ciepła kolacja.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin