NALEŚNIKI z budyniem i truskawkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

NALEŚNIKI:

 

- 2 jajka

 

- mąka

 

- mleko

 

- woda mineralna gazowana

 

- szczypta soli

 

- szczypta (lub dwie) proszku do pieczenia

 

- olej

 

 

NADZIENIE:

 

- budyń waniliowy

 

- mleko

 

POLEWA:

 

- truskawki

 

- jogurt naturalny

 

- ewentualnie cukier

 

Wykonanie

 

Ciasto na naleśniki: do wysokiego garnka wbijamy 2 jajka, troche mąki, sól i proszek do pieczeniaa potem troche mleka, miksujemy i na zmianę dodajemy mąkę, mleko i wodę, tak żeby ciasto było jak słodka smietana.

 

Na końcu odrobina oleju, zeby pozniej nie dawac go juz na patelnie (po dodaniu oleju miksujemy w 1 stronę).

 

Smażymy nalesniki- nie dajemy tluszcu na patelnie.

 

Nadzienie- ugotuj budyń waniliowy i polewa- podziel truskawki na cząstki, tak żeby wypłynęło trochę soku i wymieszaj z jogurtem.

 

Nalesniki posmaruj budyniem, zawin i polej truskawkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin