Składniki
NALEŚNIKI:
- 2 jajka
- mąka
- mleko
- woda mineralna gazowana
- szczypta soli
- szczypta (lub dwie) proszku do pieczenia
- olej
NADZIENIE:
- budyń waniliowy
POLEWA:
- truskawki
- jogurt naturalny
- ewentualnie cukier
Wykonanie
Ciasto na naleśniki: do wysokiego garnka wbijamy 2 jajka, troche mąki, sól i proszek do pieczeniaa potem troche mleka, miksujemy i na zmianę dodajemy mąkę, mleko i wodę, tak żeby ciasto było jak słodka smietana.
Na końcu odrobina oleju, zeby pozniej nie dawac go juz na patelnie (po dodaniu oleju miksujemy w 1 stronę).
Smażymy nalesniki- nie dajemy tluszcu na patelnie.
Nadzienie- ugotuj budyń waniliowy i polewa- podziel truskawki na cząstki, tak żeby wypłynęło trochę soku i wymieszaj z jogurtem.
Nalesniki posmaruj budyniem, zawin i polej truskawkami.
jot_em18