Zagrożenia na stanowisku pracy.doc

(58 KB) Pobierz
Zagrożenia na stanowisku pracy

 

Zagrożenia na stanowisku pracy

Sposoby ochrony przed zagrożeniami

Stosowanie środków ochrony

Ø      uszkodzone, niesprawne drabiny, schody, stopnie;

Ø      składowanie towarów o masie większej od określonego obciążenia;

Ø      uszkodzona instalacja elektryczna;

Ø      stosowanie uszkodzonych, niestabilnych regałów;

Ø      niewłaściwe składowanie kartonów, opakowań;

Ø      możliwość poparzenia gorącą wodą;

Ø      upadek w wyniku poślizgu na śliskiej podłodze;

Ø      urazy palców podczas obsługi krajalnic spożywczych;

Ø      obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego.

Ø      stosowanie sprawnych drabin z wkładkami przeciwpoślizgowymi, korzystanie z asekuracji drugiej osoby przy pracach powyżej 2 metrów;

Ø      przestrzeganie dopuszczalnych wielkości obciążenia regałów;

Ø      stosowanie sprawnych przewodów elektrycznych, przeprowadzanie okresowych badań ochrony przeciwporażeniowej;

Ø      stosowanie typowych znormalizowanych i ocechowanych regałów;

Ø      układanie stosów w taki sposób, aby środek ciężkości pozostawał wewnątrz obrysu stosu;

Ø      przygotowywanie posiłków z zachowaniem powszechnie stosowanych urządzeń i bezpiecznych zasad;

Ø      bieżące usuwanie wilgoci w dniach , w których występują opady atmosferyczne;

Ø      stosowanie właściwego oświetlenia stanowisk pracy zgodnie z PN;

Ø      dopuszczanie do pracy pracowników o odpowiednich kwalifikacjach i stanie zdrowia;

Ø      dopuszczenie do pracy pracowników przeszkolonych w zakresie bhp;

Ø      stosowanie odpowiednich rozwiązań przestrzennych na stanowisku, wprowadzenie częstych kilkuminutowych przerw w pracy, zaopatrzenie w odpowiednie siedziska.

Ø      obuwie z dużą powierzchnią tarcia, szczególnie przez kobiety;

Ø      rękawice kuchenne;

Ø      rękawice robocze przy składowaniu kartonów, opako-wań.

 

KARTA ANALIZY RYZYKA

Przy wykonywaniu czynności pracownika sklepu, kasjera

 

Czynniki stosowane w procesach pracy

Przyczyny zagrożenia

Możliwe skutki zagrożenia

Skutek

Prawdopod.

Ryzyko

Sposoby zmniejszania ryzyka

Ryzyko po redukcji

Drabiny, schody

Stosowanie uszkodzonych, niesprawnych drabin, eksploatowanie schodów z uszkodzony-mi stopniami schodów, bez poręczy

Upadek z wysokości, poślizgnięcie na uszkodzonych stopniach schodów; urazy typu: złamania, stłuczenia, zwichnięcia, otarcia naskórka, skaleczenia

S

S

S

Stosowanie sprawnych drabin c certyfikatem bezpieczeństwa.

A

Używanie drabin zgodnie z przeznaczeniem

A

Eksploatowanie sprawnych technicznie schodów z poręczą

A

Masa towarów przekraczająca dopuszczalne normy

Składowanie towarów o masie powyżej dopuszczalnego obciążenia w sposób przypadkowy

Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy

M

M

M

Składowanie kartonów z towarem w stosach z zachowaniem określonych zasad bezpieczeństwa pracy

A

Instalacja elektryczna

Uszkodzona instalacja elektryczna

Porażenia prądem ze skutkami poparzenia, porażenia łącznie ze skutkiem śmiertelnym

D

M

S

Stosowanie sprawnego sprzętu typu: wtyczki, przełączniki, urządzenia powszechnego użytku

A

Terminowe wykonywanie pomiarów przeciwporażeniowych

A

Regały

Stosowanie uszkodzonych niestabilnych regałów

Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy

M

M

M

Zabezpieczenie regałów przed przewróceniem

A

Przestrzeganie dopuszczalnego obciążenia regałów

A

Stabilne składowanie kartonów z towarami z uwzględnieniem środka ciężkości

A

Zachowanie odległości między regałami umożliwiające bezpieczne poruszanie się

A

Stosy

Niewłaściwe składowanie kartonów z towarami

Uderzenia, przygniecenia

M

M

M

Składowanie w stosach kartonów na wysokość zapewniającą ich stabilność

A

Układanie stosów w taki sposób, aby środek ciężkości składowanych przedmiotów pozostawał wewnątrz obrysu stosu

A

Gorąca woda

Poparzenie gorącą wodą w czasie gotowania, przelewania wody itp.

Oparzenia pierwszego i drugiego stopnia

M

M

M

Wykonywanie czynności związanych z przygotowaniem posiłku, parzeniem herbaty, kawy w pomieszczeniach  socjalnych z wykorzystaniem urządzeń powszechnie stosowanych w kuchniach itp....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin