Cud kuchenny.pdf

(371 KB) Pobierz
Cud kuchenny
Cud kuchenny
ZASADY GOTOWANIA
Mięso gotujemy tylko białe bez kości np. pierś z kurczaka,
pierś z indyka, młoda cielęcina, filety rybne. Czas gotowania
od 30 do 45 min.
Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce np. marchew,
pietruszka, seler.
UWAGA!!! Nie ugotują się warzywa strączkowe
Makarony (Malma, Lubelski, Goliada, Federici) ; kasze ; ryż
(najlepiej Kresto)
UWAGA gotujemy taki czas jak podano na opakowaniu,
zalewamy jedynie wrzącą osobno wodą z dodatkiem 1 łyżki
oleju.
W przypadku gotowania produktów zalewamy produkty
w cudzie kuchennym zawsze tą samą ilością wody ok. 2,5 litra
W przypadku odgrzewania produktów (np. pierogów wcześniej
ugotowanych) wody wlewamy niewiele pomiędzy dno sita
a dno naczynia.
1
2
3
ZUPY
ROSÓŁ
1 filet z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
natka pietruszki
1 mały por
125 g makaronu (najlepiej Malmy)
rosół w kostkach Knorra lub Vegeta
Do Cudu włożyć makaron, pokrojony w kostkę filet oraz 3 kostki
rosołowe lub Vegetę. Pokroić drobno, lub zetrzeć na dużych
oczkach warzywa i pogotować je chwilę w tradycyjnym garnku
w 2 litrach wody, po czym wlać wszystko do cudu. Zamknąć szybko
pokrywę i pozostawić na ok.15 minut.
-------------------------------------------------------------------------------------
BARSZCZ CZERWONY I
1 kg buraków surowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z dużej cytryny
0,25 ml oliwy sojowej
1 łyżka soli + 3 łyżki cukru
1 bulion z kury i wołowy rozpuszczone w gorącej wodzie
1 łyżka majeranku + liść laurowy
pieprz mielony, ziele angielskie, 2 goździki zapachowe
Buraki utrzeć, skropić oliwą i cytryną, dodać wszystkie przyprawy,
skrojoną cebulę i nacięte ząbki czosnku. Miskę z sitem zalać
rozpuszczonym gorącym bulionem i wrzącą wodą. Przykryć
pokrywą na 10-15 minut. Buraczki z barszczu można wykorzystać
na jarzynkę.
-------------------------------------------------------------------------------------
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin