Spaghetti (Włochy).rtf

(1 KB) Pobierz

Spaghetti (Włochy)

600 g mieszanego mięsa mielonego dobrej jakości

500 g makaronu spaghetti

2 duze cebule

1 puszka pomidorów w zalewie

1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

3 ząbki czosnku

200 ml czerwonego wytrawnego wina

odrobina startego parmezanu do posypania ewentualnie inny pikantny ser

oliwa z oliwek

oregano

bazylia

pieprz

sól

 

Mięso przesmaż na oliwie ok 7-8 min, następnie dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż jeszcze, aż sie zeszkli. Następnie dodaj pomidory wraz z zalewą, koncentrat, pokrojone w bardzo drobną kostke marchewkę i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiekną. Wlej wino, wrzuć posiekany czosnek, dodaj oregano, bazylię, świeżo zmielony pieprz i sól. Gotuj jescze 5 do 7 min. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, gotuj do momentu odparowania nadmiaru wody. Gotowy sos zmieszaj w dużym garnku z ugotowanym wcześniej makaronem. Spaghetti podane na talerz posyp startym serem. Podawaj z reszta czerwonego wina.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin