Spaghetti (Włochy)
600 g mieszanego mięsa mielonego dobrej jakości
500 g makaronu spaghetti
2 duze cebule
1 puszka pomidorów w zalewie
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
3 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
odrobina startego parmezanu do posypania ewentualnie inny pikantny ser
oliwa z oliwek
oregano
bazylia
pieprz
sól
Mięso przesmaż na oliwie ok 7-8 min, następnie dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż jeszcze, aż sie zeszkli. Następnie dodaj pomidory wraz z zalewą, koncentrat, pokrojone w bardzo drobną kostke marchewkę i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiekną. Wlej wino, wrzuć posiekany czosnek, dodaj oregano, bazylię, świeżo zmielony pieprz i sól. Gotuj jescze 5 do 7 min. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, gotuj do momentu odparowania nadmiaru wody. Gotowy sos zmieszaj w dużym garnku z ugotowanym wcześniej makaronem. Spaghetti podane na talerz posyp startym serem. Podawaj z reszta czerwonego wina.
Coollero