Sałatka ateńska.doc

(22 KB) Pobierz


SAŁATKA ATEŃSKA

4 duże pomidory
2 świeże ogórki
1 cebula
20 dag sera solan lub feta
10 zielonych oliwek nadziewanych
1 mała główka zielonej sałaty
1 łyżka rodzynek
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki sosu winegret
sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w talarki. Usunąć nasiona i posolić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie, a następnie zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie. Ser pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć i osuszyć, po czym wyłożyć nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła przygotowane jarzyny, posolić. Całość zalać sosem winegret wymieszanym uprzednio z oregano, posypać rodzynkami i przybrać oliwkami.

 

             

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin