Sałatka z porów i szynki
· 1 duży por
· 1 kapusta pekińska
· 10 jaj
· 40 dag szynki
· 70 dag pieczarek
· majonez
· sól,pieprz
warzywa oczyścić umyć i drobno posiekać ( pora w talarki ), pieczarki ugotować i pokroić w kostkę ( ważne by dobrze odsączyć z nich wodę ), jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę ) szynkę także w kostkę.wszystkie składniki połączyć i skleić majonezem.
Składniki:
Sposób wykonania:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać Vegetą, pieprzem, ostrą papryką w proszku i wymieszać. Zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do kurczaka, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Ostudzić. Seler konserwowy, ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem do ostudzenia, następnie osączyć z wody.
Do miski przełożyć kawałki kurczaka, seler konserwowy, ananasa, kukurydzę, ryż i rodzynki. Dodać majonez i razem dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Smacznego.
· 1/2 główki sałaty lodowej
· 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
· pęczek szczypiorku i koperku
· śmietana 12%
· sok z cytryny
· sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
· Sałatę porwać na kawałki, ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek i koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku. Składniki sałatki wymieszać w salaterce, polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać schłodzoną.
Składniki
· paczka ravioli (smak wg uznania)
· 3 różnokolorowe papryki
· 1 młoda cukinia
· 1 duża czerwona cebula
· oliwa, sól, pieprz
Sos
· 1 słoik suszonych pomidorów
· 2 łyżki oliwy
· 2 ząbki czosnku
Wykonanie
· Pierożki ravioli ugotować i wystudzić. Cukinię razem ze skórką pokroić w plasterki, cebulę w krążki, oczyszczoną paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć około 7-8 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
· Pomidory pokroić i wymieszać z roztartym czosnkiem i oliwą.
· Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, połączyć z sosem i jeszcze raz doprawić do smaku.
· - 1 opakowanie sera LAPLAND (250 g),
· - 1 główka sałaty strzępiastej,
· - 2 pomidory,
· - 1 ogórek,
· - 200 g pieczonej piersi kurczaka w plastrach,
· - 100 g brzoskwiń z puszki,
· - pokruszony ser pleśniowy (do smaku).
· 4 kg ogórków
· 1 kg marchewki
· 1 kg papryki
· 1/2 białej kapusty
· 15 dag soli
Zalewa:
· 1 szklanka cukru
· 2 szklanki octu 6%
· 1 szklanka oleju
· 15 ziaren pieprzu
· Ogórki dobrze myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Marchew należy zatrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę zszatkować, paprykę pokroić na cienkie paski. Wymieszać z solą i odstawić na 1-2 godz.
· Ocet, cukier i pieprz gotujemy. Olej zagotować osobno. Ostudzić i wymieszać z ogórkami. Układamy do słoików i pateryzujemy. Taką sałatkę można też jeść już następnego dnia, bez wekowania, gdy smaki się przegryzą.
200g sera mozzarella 2 pomidory 2 łyki oliwy świeże listki bazylii lub oregano sól pieprz
Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pomidory i ser pokrój na plastry. Ułóż przemiennie plastry sera i pomidorów, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą. Sałatkę udekoruj listkami bazylii lub oregano.
Sałatka z selera, kurczaka i ananasa
· 1 słoik selera konserwowego
· 1 puszka kukurydzy
· 1/2 puszki ananasa, pokrojonego w kostkę
· wędzona pierś z kurczaka lub podudzie z udkiem, pokrojone w kostkę
· 2-3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
· sól, biały pieprz
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, dodać majonez i doprawić do smaku. Wymieszać, odstawić na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
· 1 por
· 1 duża marchew gotowana (może być z zupy)
· słoik selera
· słoik pieczarek
· 3-4 ogórki konserwowe
· 2-3 jajka
· majonez, pieprz
· Pora oczyścić, odciąć część zieloną, pokroić dowolnie i lekko posolić - odstawić na 10-15 minut. W tym czasie ugotować jajka na twardo. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać odsączony seler, odciśnięty por, dodać kilka łyżek majonezu, doprawić do smaku.
· 200g młodych pieczarek
· 5 ugotowanych na twardo jajek
· biała część pora
· sól
· pieprz
· Pieczarki dokładnie umyć, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Osuszyć. Pora pokroić na talarki, posypać odrobiną soli i odstawić na kilka minut. Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z pieczarkami, porem i kukurydzą. Majonez doprawić solą i pieprzem, dodać do składników sałatki. Wymieszać. Sałatka gotowa!
· sałata (na zdjęciu sałata dębowa i rukola)
· spora garść zielonych winogron
· 30 dag wędliny z indyka (w kawałku)
· mała czerwona cebula
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· sok z limonki
· curry
· imbir
· sałata (idealnie rzymska, niestety nie było, więc poszła lodowa)
· 2 pomidory czerwone
· 2 pomidory żółte
· sok z 1/2 limonki
· 1/2 awokado
· 50 dag mozzarelli
· sól, pieprz
· oliwa
· 1 papryka czerwona
· puszka czerwonej fasoli
· roszponka
· 10 dag wędliny drobiowej
· kolendra (cała doniczka)
· 80 ml jogurtu naturalnego
· sok z 1/2 cytryny
· * pół główki kapusty pekińskiej
· * 30 dkg pomidorków koktajlowych
· * pół puszki kukurydzy
· * 1/3 szkl oliwy
· * 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
· * łyżeczka musztard...
klaj8