Sałatki.DOC

(42 KB) Pobierz
Sałatka kielecka

www.kulinaria.pl

 

 

Cebulowa

 

1,2 kg cebuli, 2 łyżki oliwy, vegeta, 4 łyżki słodkiej śmietanki, biały pieprz, cukier, sól

Sposób przyrządzania

Obrane cebule pokroić w kostkę i zeszklić w głębokim rondlu na rozgrzanej oliwie, zalać 2 l wody i gotować 20 min. Zupę przelać przez sito do drugiego garnka. 2-3 łyżki pozostałej na sicie cebuli wrzucić do zupy, resztę przetrzeć. Dodać vegetę, zagotować. Doprawić cukrem, solą, śmietanką i świeżo zmielonym białym pieprzem.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

1 porcja zawiera: 3,7 g białka, 26,7 g tłuszczu, 10 mg cholesterolu, 4,1 g błonnika, 310 kcal.

 

 

Sałatka kielecka

Puszka kukurydzy, 2 strąki czerwonej papryki, 2-3 ogórki kiszone, 2 marchewki, pietruszka, ćwierć selera, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zielenina, cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion. Ogórki kiszone obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, zieleninę posiekać i wymieszać z osączoną kukurydzą. Przyprawić do smaku, wymieszać z sosem przyrządzonym z majonezu i jogurtu. Podawać z pieczywem jako jarską przekąskę lub jako dodatek do wędlin, ryb i innych mięs.
(100 g - 70 kcal).

 

Sałatka makaronowa z grzybami

25 dag grzybów świeżych lub kiszonych (borowików, koźlarzy, podgrzybków), 20 dag makaronu (świderków, muszelek lub kokardek), 20 dag gotowanej szynki, 2 pomidory, 2 jaja, 5-6 łyżek majonezu, natka pietruszki, odrobina cukru, sok z cytryny, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Sposób przyrządzania

Grzyby oczyścić, wypłukać, zalać wrzącą lekko posoloną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować (kiszone osączyć na sitku). Makaron ugotować w osolonej wodzie, osączyć i wystudzić. Osączone grzyby, pomidor i jajo dość grubo pokroić, szynkę pociąć na krótkie paski, wymieszać z makaronem, posiekaną pietruszką, majonezem. Przyprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Udekorować cząstkami jaj, pomidora i natką pietruszki. (100 g - 145 kcal).

Sałatka warstwowa

 

Słoik selera konserwowego, po puszce ananasa i kukurydzy, słoik marchewki konserwowej, duży por, 5 jajek ugotowanych na twardo, 10 dag szynki, mały słoik majonezu, sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Warzywa konserwowe i ananasa osączyć z zalewy. Umytą jasną część pora pokroić w krążki, plastry ananasa w niewielkie kawałki, jajka i szynkę - w kostkę. W głębokiej szklanej salaterce ułożyć warstwami: seler, kukurydzę, ananasa, por, marchewkę, jajka i szynkę. Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać majonezem.

Sałatka z jaj i pora

2 jaja ugotowane na twardo, duży por, łyżka majonezu, natka pietruszki, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Jaja obrać z łupinek, dość grubo posiekać. Por dokładnie umyć, osączyć, części zielone i piętkę korzeniową odrzucić, a resztę pokroić na bardzo cienkie talarki. Dodać do jaj, wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną i odstawić na pół godziny do lodówki. Z tych samych produktów bardzo drobno posiekanych można przyrządzić pastę do smarowania pieczywa

 

Sałatka z kuskusu i tuńczyka

15 dag kuskusu, puszka (20 dag) tuńczyka w sosie naturalnym, ogórek kiszony lub konserwowy, pół puszki kukurydzy konserwowej, mała cebula, 4 łyżki majonezu, łyżeczka oliwy, łyżka przyprawy do zup, koperek, pieprz, sól

Sposób przyrządzania

Kuskus wsypać do głębokiej salaterki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przyprawy do zup i łyżeczki oliwy (poziom wody powinien o pół centymetra przekraczać poziom kaszy). Odczekać 5-6 min, wymieszać widelcem, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Kukurydzę osączyć, ogórek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę osączyć, rozgnieść widelcem. Warzywa, rybę, posiekany koperek, przyprawy oraz majonez starannie wymieszać z kuskusem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać jako przystawkę lub samodzielne danie na kolację. 100 g - 155 kcal.

 

Sałatka z pieczarek

30 dag pieczarek, 60 dag niedużych ziemniaków, 2 cebule, 2 większe kwaszone ogórki, 3-4 łyżki oleju, 3/4 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odstawić do wystygnięcia. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, smażyć na rozgrzanym oleju tak, aby nie puściły soku. Jeśli puszczą sok, odparować. Wrzucić do miski i dopiero teraz posolić. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić, dodać do pieczarek. Ogórki i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, połączyć z pieczarkami. Dodać majonez i pieprz do smaku. Wymieszać, posypać szczypiorkiem.

 

Sałatka bardzo prosta

 

Puszka kukurydzy, puszka czerwonej drobnej fasolki, 5 niedużych kwaszonych ogórków, 2 łyżki pestek słonecznika, pół pęczka szczypiorku, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Odcedzić kukurydzę. Fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Pestki słonecznika prażyć  5 minut na gorącej patelni. Ogórki pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, posiekać. Przygotować sos winegret: roztrzepać widelcem olej z cytryną, dodać przyprawy.Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dobrze wymieszać, polać sosem winegret.

 

Sałatka błyskawiczna

Duży słoik fasolki szparagowej, 10 jaj ugotowanych na twardo, słoik majonezu, pół szklanki keczupu

Sposób przyrządzania

Fasolkę osączyć na sicie, pokroić na krótkie kawałki, jaja posiekać (kilka plasterków odłożyć do dekoracji). W salaterce ułożyć warstwami - fasolkę, keczup, jaja i majonez. Na wierzchu położyć plasterki jaj i ozdobić je majonezem. Sałatkę podawać oziębioną.

 

Bułeczki z niespodzianką

4 kajzerki, 25 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 4 jaja, duża cebula, 15 dag startego żółtego sera, masło, sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki. Każdą bułkę nasmarować wewnątrz masłem. Oczyszczone grzyby i cebulę drobno pokroić, usmażyć i przyprawić. W zagłębienia powstałe w każdej z bułek najpierw włożyć trochę nadzienia, następnie wbić po jednym jaju i posypać żółtym serem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20 min.

Zapiekanka warzywna

Ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po pół szklanki mleka i wody, 2 łyżki oliwy, łyżeczka cukru, łyżeczka soli.
Farsz: kalafior (ok. 1 kg), 50 dag marchewki, 8 jaj ugotowanych na twardo, keczup, olej.
Sos: 20 dag kremówki, 30 dag startego żółtego sera, Vegeta, pieprz cayenne

Sposób przyrządzania

Zrobić rozczyn z cukru, łyżki mąki, drożdży i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połączyć go z resztą składników. Dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, a następnie posmarować je olejem wymieszanym z keczupem. Kalafior podzielić na bardzo małe różyczki, ugotować na półtwardo, osączyć. Osobno ugotować pokrojoną w plasterki marchew, odparować. Jaja pokroić w ósemki lub posiekać. Składniki farszu ułożyć równomiernie na podrośniętym cieście. Śmietankę i żółty ser wymieszać w rondlu, doprawić do smaku i podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Warzywa zalać sosem (ewentualnie można posypać ziarnem sezamu) i wstawić formę do piekarnika. Gdy wierzch potrawy lekko się zrumieni, wyjąć ją i podzielić na porcje. Zapiekanka ta bardzo dobrze smakuje z surówką z pomidorów, papryki i cebuli.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin