DORSZ Z GRILLA Z GREMOLATA.rtf

(0 KB) Pobierz

Dorsz z grilla z gremolatą

Składniki: 600 g filetów z dorsza, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, 2 cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Natkę pietruszki i czosnek posiekaj, czosnek utrzyj dodatkowo z odrobiną soli. Cytrynę obierz delikatnie ze skórki (bez białej części). Obraną skórkę cytrynową drobno posiekaj.  Oliwę wymieszaj z natką pietruszki, skórką cytrynową, czosnkiem, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą natrzyj filety z dorsza i odstaw je na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Dorsza osusz z nadmiaru marynaty i piecz na rozgrzanym grillu po około 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu skrop rybę sokiem z cytryny. Dorsza podawaj z grzankami i sałatą z pomidorów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin