Sałatka bankietowa
Składniki: 500 g ugotowanego na sypko ryżu, 2 ugotowane marchewki, 100 g selera, 2 białe części z dużych porów, 150 g groszku konserwowego lub kukurydzy konserwowej, pęczek
szczypiorku, 150 g korniszonów lub ogórków konserwowych, 100 g grzybków marynowanych
(mogą być pieczarki), 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy z pełnym
ziarnem gorczycy, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Warzywa szatkujemy, dodajemy groszek konserwowy lub kukurydzę, posiekane grzybki, korniszony i szczypiorek. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny i posiekany czosnek dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Zalewamy sałatkę i całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz bardzo delikatnie mieszamy.
monika260