SALATKA ZIEMNIACZANA.rtf

(1 KB) Pobierz

Sałatka ziemniaczana

Składniki: 500 g ziemniaków, 500 g kapusty (najlepiej młodej), 2 cebule lub pęczek dymki, pęczek koperku, 4 ząbki czosnku, 50 ml oliwy lub oleju, 25 ml octu winnego lub soku z cytryny, cukier, sól, pieprz, pomidory, różnokolorowe papryki, ogórki małosolne lub kiszone - do dekoracji.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub upiecz w piekarniku, obierz i pokrój w plastry. Kapustę cienko poszatkuj, posól, posyp cukrem i po chwili lekko wyciśnij. Na dnie naczynia ułóż plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posyp pokrojoną cebulą lub dymką. Ozdób papryką, pomidorami, ogórkami i posyp posiekanym koperkiem. Oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny.  Dodaj pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę. Przed podaniem dokładnie wymieszaj.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin