estryfikacja.pdf

(97 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
1
Chemiczna modyfikacja skrobi: estryfikacja
1.1
Wst¦p
Skrobia jako w¦glowodan nale»y do grupy polialkoholi. Wszystkie poł¡czenia z tej grupy za-
wieraj¡ grupy hydroksylowe podatne na reakcje z kwasami lub ich pochodnymi. Produktami
takich transformacji s¡ estry. W skrobi składaj¡cej si¦ z powtarzalnych jednostek glukozo-
wych dla reakcji estryfiakcji dost¦pnych jest dwie lub trzy grupy hydroksylowe (w tym jedna
pierwszorz¦dowa a pozostałe drugorz¦dowe) na jedn¡ jednostk¦ glukozow¡ co implikuje mo»-
liwo±¢ syntezy szerokiej gamy tzw. estrów skrobiowych. Nale»y doda¢ »e estryfikacji ulega¢
mog¡ zarówno pierwszorz¦dowe jak i drugorz¦dowe grupy hydroksylowe chocia», zwłaszcza
przy ni»szym stopniu podstawienia estryfikacji ulegaj¡ głównie grupy pierwszorz¦dowe (przy
w¦glu C6). Estryfikacja skrobi zachodzi zarówno w przypadku organicznych jak i nieorganicz-
nych kwasów i ich pochodnych. Pochodne kwasowe zdolne do reakcji estryfiakcji ze skrobis
to głównie: bezwodniki kwasowe, chlorki i tlenochlorki. Zmiana wła±ciwo±ci skrobi estryfi-
kowanej w porównaniu ze skrobi¡ natywn¡ umo»liwia szerokie zastosowanie tego typu mo-
dyfikatów w wielu dziedzinach przemysłu. Najistotniejszymi estrami nieorganicznymi skrobi
s¡: azotany(V), siarczany(VI) a przede wszystkim fosforany(V). Estry organiczne o szerszym
zastosowaniu to głównie pochodne acylowe, karbaminiany i ksantogeniany.
1.2
Octany skrobiowe
Octany skrobiowe otrzymuje si¦ najcz¦±ciej w zawiesinie wodnej poprzez działanie na poli-
sacharyd bezwodnikiem octowym (Rysunek 1) lub reakcje z octanem winylu (Rysunek 2).
Proces przebiega w ±rodowisku alkalicznym ze wzgl¦du na konieczno±¢ wi¡zania powstaj¡cego
kwasu octowego, który mo»e powodowa¢ degradacj¦ ła«cucha polisacharydowego. Uzyskiwany
w tym procesie stopie« podstawienia wynosi ok. 0,1 przy czym w pierwszej kolejno±ci reakcji
ulegaj¡ pierwszorz¦dowe grupy hydroksylowe. Co istotne, w przypadku kleików otrzymanych z
octanów skrobiowych o niskim stopniu podstawienia wykazuj¡ one mniejsz¡ tendencj do retro-
gradacji i synerezy. Octany skrobiowe znajduj¡ zastosowanie w przemysłach włókienniczym
i spo»ywczym. W przemy±le spo»ywczym skrobia acetylowana (o kodzie mi¦dzynarodowym
E1420) znajduje zastosowanie jako dodatek do sosów sałatkowych i majonezów o obni»o-
nej zawarto±ci tłuszczu. Pochodna skrobi acetylowanej, acetylowany fosforan dwuskrobiowy
1
CH 2 OH
O
O
CH 3
+
OH
+
NaOH
O
CH 3
O
O
glukoza
glukoza
O
OH
CH 3
O
C
O
CH 2
O
+
+
OH
CH 3 COONa
H 2 O
O
O
glukoza
glukoza
OH
Rysunek 1: Reakcja estryfikacji skrobi bezwodnikiem octwoym (substytucja grupy pierwszorz¦dowej)
(E1414) stosowany jest przy produkcji lodów i ich koncentratów a acetylowany adypinian
dwuskrobiowy (E1422) u»ywany jest przy produkcji majonezów.
CH 2 OH
O
O
OH
+
CH 2
CH
O
C
CH 3
O
O
glukoza
glukoza
OH
CH 3
O
C
O
CH 2
O
CH 3
CHO
+
CH 2
CH
OH
OH
O
O
glukoza
glukoza
OH
Rysunek 2: Reakcja estryfikacji skrobi octanem winylu (substytucja grupy pierwszorz¦dowej)
1.3
Fosforany skrobiowe
Grup¡ skrobi modyfikowanych o najszerszym zastosowaniu s¡ estry skrobiowe kwasu fosfo-
rowego. W zale»no±ci od sposobu wbudowywania si¦ reszt kwasu fosforowego w struktur¦
2
882156175.167.png 882156175.178.png 882156175.189.png 882156175.200.png 882156175.001.png 882156175.012.png 882156175.023.png 882156175.034.png 882156175.045.png 882156175.056.png 882156175.067.png 882156175.078.png 882156175.089.png 882156175.100.png 882156175.111.png 882156175.122.png 882156175.129.png 882156175.130.png 882156175.131.png 882156175.132.png 882156175.133.png 882156175.134.png 882156175.135.png 882156175.136.png 882156175.137.png 882156175.138.png 882156175.139.png 882156175.140.png 882156175.141.png 882156175.142.png 882156175.143.png 882156175.144.png 882156175.145.png 882156175.146.png 882156175.147.png 882156175.148.png 882156175.149.png 882156175.150.png 882156175.151.png 882156175.152.png 882156175.153.png 882156175.154.png 882156175.155.png 882156175.156.png 882156175.157.png 882156175.158.png 882156175.159.png 882156175.160.png 882156175.161.png 882156175.162.png 882156175.163.png 882156175.164.png 882156175.165.png 882156175.166.png 882156175.168.png
polimeru rozró»nia si¦ fosforany jednoskrobiowe (Rysunek 3) i dwuskrobiowe (Rysunek 4). Sto-
sowane w produktach »ywno±ciowych fosforany skrobi musz¡ wykazywa¢ si¦ niskim stopniem
podstawienia. Wynika to z faktu, »e zbyt wysoka ilo±c fosforu mo»e negatywnie wpływa¢ na
wzajemny stosunek wapnia do fosforu w organizmie konsumenta. Z tego powodu dopuszczone
do zastosowa« spo»ywczych s¡ fosforany jednoskrobiowe o zawarto±ci fosforu poni»ej 0,4% i
dwuskrobiowe o zawarto±ci tego pierwiastka do 0,04%. Fosforany jednoskrobiowe otrzymuje
si¦ poprzez działanie na skrobi¦ fosforanami (V) sodu lub potasu lub te» działanie trójpoli-
fosforanami tych metali. W tym drugim przypadku otrzymuje si¦ produkt uboczny w postaci
pirodwufosforanu trisodowego, który musi by¢ usuni¦ty przez wymywanie. Reakcja estryfiakcji
przebiegaj w podwy»szonej temperaturze.
Fosforany jednoskrobiowe w stosunku do skrobi naturalnej charakteryzuj¡ si¦ przede wszyst-
kim zdolno±ci¡ do p¦cznienia w zimnej wodzie oraz skłonno±ci¡ do tworzenia lepkich dysper-
sji. Bardzo istotn¡ cech¡ tych modyfikatów jest równie» wysoka zdolno±¢ wi¡zania wody i to
zrówno po zamro»eniu jak i po rozmro»eniu. Fosforany jednoskrobiowe s¡ szeroko stosowane
w przemy±le spo»ywczym jako zag¦stniki, dodatki do tzw. deserów błyskawicznych (E1410
- fosforan jednoskrobiowy). Zastosowanie w przemy±le farmaceutycznym znajduj¡ natomiast
sole estrów skrobiowych zawieraj¡ce wap«, magnez lub glin.
CH 2 OH
O
OH
O
O
glukoza
glukoza
OH
Na 5 P 3 O 10
Na 2 HPO 4
O
O
ONa
ONa
P
P
O
O
ONa
OH
CH 2
CH 2
O
O
OH
OH
O
O
glukoza
O
O
glukoza
glukoza
glukoza
OH
OH
+
+
H 2 O
Na 3 HP 2 O 7
Rysunek 3: Reakcja otrzymywania fosforanów jednoskrobiowych
Fosforany dwuskrobiowe s¡ przykładem skrobi usieciowanej. Sieciowanie w znacz¡cy spo-
sób wpływa na własno±ci otrzymanego modyfikatu. Podobnie jak w przypadku wszystkich
3
882156175.169.png 882156175.170.png 882156175.171.png 882156175.172.png 882156175.173.png 882156175.174.png 882156175.175.png 882156175.176.png 882156175.177.png 882156175.179.png 882156175.180.png 882156175.181.png 882156175.182.png 882156175.183.png 882156175.184.png 882156175.185.png 882156175.186.png 882156175.187.png 882156175.188.png 882156175.190.png 882156175.191.png 882156175.192.png 882156175.193.png 882156175.194.png 882156175.195.png 882156175.196.png 882156175.197.png 882156175.198.png 882156175.199.png 882156175.201.png 882156175.202.png 882156175.203.png
innych polimerów usieciowanie skrobi powoduje wzrost odporno±ci chemicznej i mechanicz-
nej jak równie» spadek rozpuszczalno±ci. Jako sieciowanie rozumie si¦ poł¡czenie przy pomocy
zwi¡zków dwu- lub wielo-funkcyjnych dwóch lub wi¦cej ła«cuchów polimerowych. Prowadzi to
do znacz¡cego wzrostu masy cz¡steczkowej polimeru. Fosforany dwuskrobiowe otrzymuje si¦
poprzez działanie na skrobi¦ tlenochlorkiem fosforu lub te» trójmetafosforanem sodu. Reakcja
OH
CH 2 OH
glukoza
glukoza
O
O
O
OH
OH
O
O
O
glukoza
glukoza
CH 2
O
O
OH
+
POCl 3
+
P
HCl
O
CH 2 OH
OH
CH 2
O
OH
O
OH
O
O
glukoza
glukoza
OH
O
O
glukoza
glukoza
OH
Rysunek 4: Reakcja otrzymywania fosforanów dwuskrobiowych z udziałem tlenochlorku fosforu
z udziałem tlenochlorku fosforu jest bardziej efektywna i zachodzi z wieksz¡ szybko±ci¡ chocia»
stosowanie tego zwi¡zku stwarza niebezpiecze«stwo ze wzgl¦du na toksyczno±¢ wydzielaj¡cych
si¦ produktów gazowych oraz samego tlenochlorku fosforu. W zale»no±ci od stopnia usieciowa-
nia skrobi dwufosforanowej zmienia si¦ mi¦dzy innymi zdolno±¢ jej p¦cznienia. Niski stopie«
usieciowania umo»liwia otrzymanie materiału o wysokiej zdolno±ci p¦cznienia a sp¦czniałe
ziarna wykazuj¡ zwi¦kszon¡ odporno±¢ na oddziaływania mechaniczne i wysok¡ temperatur¦.
Wzrost stopnia usieciowania skrobi powoduje natomiast spadek podatno±ci na p¦cznienie a»
do całkowitej utraty tej wła±ciwo±ci. Wraz ze stopniem usieciowania wzrasta tak»e tempe-
ratura kleikowania skrobi oraz lepko±¢ kleików. Wła±ciwo±¢ ta jednak równie» drastycznie
spada przy wysokich stopniach usieciowania ze wzgl¦du na zahamowanie p¦cznienia. Wyko-
rzystuj¡c te wła±ciwo±ci mo»na otrzyma¢, poprzez regulacj¦ stopnia usieciowania, zag¦stniki o
wysokiej stabilno±ci. Dodatkowo fosforany dwuskrobiowe s¡ układami odpornymi na podwy»-
szone temperatury oraz stabilnymi podczas procesów zamra»ania i rozmra»ania nie wykazuj¡c
przy tym skłonno±ci do retrogradacji i synerezy. W Polsce produkawany jest preparat Fre-
mix (oznaczony jako E1414, acetylowany fosforan dwuskrobiowy). Oprócz tego w przemy±le
spo»ywczym wykorzystuje si¦ tak»e takie fosforany jak: fosforan dwuskrobiowy E1412, fosfo-
4
882156175.204.png 882156175.205.png 882156175.206.png 882156175.207.png 882156175.208.png 882156175.209.png 882156175.210.png 882156175.002.png 882156175.003.png 882156175.004.png 882156175.005.png 882156175.006.png 882156175.007.png 882156175.008.png 882156175.009.png 882156175.010.png 882156175.011.png 882156175.013.png 882156175.014.png 882156175.015.png 882156175.016.png 882156175.017.png 882156175.018.png 882156175.019.png 882156175.020.png 882156175.021.png 882156175.022.png 882156175.024.png 882156175.025.png 882156175.026.png 882156175.027.png 882156175.028.png 882156175.029.png 882156175.030.png 882156175.031.png 882156175.032.png 882156175.033.png 882156175.035.png 882156175.036.png 882156175.037.png
rowany fosforan dwuskrobiowy E1413 (stosowany przy produkcji ketchupu), hydroksypropy-
lofosforan dwuskrobiowy E1442 (wykorzystywany przy produkcji knedli, pierogów, wyrobów
z ciasta ziemniaczanego itp). Oprócz fosforanów dwuskrobiowych skrobie usieciowane uzy-
skuje si¦ tak»e w reakcjach skrobi naturalnej z czynnikami zawieraj¡cymi grupy adypinowe,
glicerynowe itp.
1.4
Inne estry skrobiowe
O
O
C
NH 2
C
H
O
O
CH 2
CH 2
A
B
O
O
OH
OH
O
O
glukoza
O
O
glukoza
glukoza
glukoza
OH
OH
SO 3
NO 2
O
O
CH 2
CH 2
D
C
O
O
OH
OH
O
O
O
O
glukoza
glukoza
glukoza
glukoza
OH
OH
OH
glukoza
glukoza
O
O
S
OH
C
S
Me
O
O
CH 2
CH 2
E
S
O
O
F
S
C
C
S
OH
O
S
O
O
glukoza
glukoza
CH 2
OH
O
OH
O
O
glukoza
glukoza
OH
Rysunek 5: Inne estry skrobiowe: A - mrówczan skrobi (skrobia formylowana); B - karbaminian
skrobi; C - nitroskrobia; D - siarczan skrobi; E - ksantogenian skrobi; F - skrobia ksantydowa
Podatno±¢ skrobi na działanie czynników estryfikuj¡cych umo»liwia syntez¦ wielu innych
estrów skrobiowych wykorzystywanych w mniejszym lub wi¦kszym zakresie zarówno w przemy-
±le spo»ywczym jak i tzw. zastosowaniach niespo»ywczych. I tak działanie na skrobi¦ kwasem
mrówkowym powoduje otrzymanie mrówczanów skrobiowych. Produkty formylowania skrobi
maj¡ jednak do±¢ ograniczone znaczenie. Ogrzewaj¡c skrobi¦ z mocznikiem w obecno±ci od-
5
882156175.038.png 882156175.039.png 882156175.040.png 882156175.041.png 882156175.042.png 882156175.043.png 882156175.044.png 882156175.046.png 882156175.047.png 882156175.048.png 882156175.049.png 882156175.050.png 882156175.051.png 882156175.052.png 882156175.053.png 882156175.054.png 882156175.055.png 882156175.057.png 882156175.058.png 882156175.059.png 882156175.060.png 882156175.061.png 882156175.062.png 882156175.063.png 882156175.064.png 882156175.065.png 882156175.066.png 882156175.068.png 882156175.069.png 882156175.070.png 882156175.071.png 882156175.072.png 882156175.073.png 882156175.074.png 882156175.075.png 882156175.076.png 882156175.077.png 882156175.079.png 882156175.080.png 882156175.081.png 882156175.082.png 882156175.083.png 882156175.084.png 882156175.085.png 882156175.086.png 882156175.087.png 882156175.088.png 882156175.090.png 882156175.091.png 882156175.092.png 882156175.093.png 882156175.094.png 882156175.095.png 882156175.096.png 882156175.097.png 882156175.098.png 882156175.099.png 882156175.101.png 882156175.102.png 882156175.103.png 882156175.104.png 882156175.105.png 882156175.106.png 882156175.107.png 882156175.108.png 882156175.109.png 882156175.110.png 882156175.112.png 882156175.113.png 882156175.114.png 882156175.115.png 882156175.116.png 882156175.117.png 882156175.118.png 882156175.119.png 882156175.120.png 882156175.121.png 882156175.123.png 882156175.124.png 882156175.125.png 882156175.126.png 882156175.127.png 882156175.128.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin