Ryż_kalafior_brokuły.docx

(86 KB) Pobierz

Zapiekanka ryżowa z kalafiorem wypróbowany!

Składniki

·         2 woreczki ryżu

·         10 dag szynki gotowanej

·         4 jajka

·         100 ml mleka

·         40 dag zielonego kalafiora

·         40 dag brokułów

·         5 dag startego sera typu Ementaler

·         gałka muszkatołowa

·         Koperek

 

Prygotowanie

1.       Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki i gotować przez 5min w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej. Odsączyć.

2.       Szynkę pokroić w kostkę.

3.       Jajka zmieszać z mlekiem i serem, przyprawić.

4.       Ryż wymieszać z szynką i masą jajeczną.

5.       Umieścić w formie żaroodpornej, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC i przez 20min.

6.       Przed podaniem udekorować koperkiem.

 

Kalafior z groszkiem

http://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/06/CauliflowerAndPeas-Beans1.jpg

 

Składniki

 

- 2 torebki ryżu

- 1 główka kalafiora, pociąć na kawałki
- 1/2 szklanki zielonego groszku, świeży lub mrożony
- 1/2 dużej cebuli, posiekać
- 1 łyzka kuminu
- 1 łyżka pieprzu Cayenne lub chilli w proszku
- 1/4 łyżki kurkumy
- 3 łyżki oleju
- sól
 

Przygotowanie:

1.       Kalafiora podgotować przez 10min.

2.       Na patelni rozgrzać olej i wsypać przyprawy i wrzucić cebulę, powinna połączyć się z przyprawami.

3.       Dodać kalafiora i smażyć 6-8min.

4.       Wrzucić groszek i zamieszać.

5.       Podawać na ryżu ugotowanym na sypko, czyli woda 2:1 ryż.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin