Truskawkowiec.doc

(36 KB) Pobierz
Truskawkowiec

Truskawkowiec

Składniki:

·         70 dag truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)

·         2 galaretki truskawkowe

·         3 łyżeczki żelatyny

·         pół szklanki śmietanki kremówki (ja zrobiłam w wersji light: z jogurtem naturalnym)

·         50 dag serka śmietankowego kremowego lub twarożku trzykrotnie mielonego

·         2 opakowania biszkoptów lub ciastek typu petitki

·         5 łyżek cukru pudru (to jednak zależy od kwaśności truskawek, wedle uznania)

Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami. Truskawki zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać twarożek, śmietanę (lub jogurt), zmiksować na gładką masę. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki

. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

Na wierzch można wyłożyć truskawki zalane galaretką truskawkową, bitą śmietanę - co kto lubi. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

truskawkowiec

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin