WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ROŚLINNEGO.pdf

(214 KB) Pobierz
01_Szajdek
YWNO . Nauka. Technologia. Jako , 2004, 4 (41) S, 5 – 28
AGNIESZKA SZAJDEK, JULITTA BOROWSKA
WŁA CIWO CI PRZECIWUTLENIAJ CE YWNO CI
POCHODZENIA RO LINNEGO
S t r e s z c z e n i e
W pracy omówiono wła ciwo ci przeciwutleniaj ce ywno ci ro linnej. Podkre lono jej znaczenie w
profilaktyce wielu chorób. Bli ej scharakteryzowano owoce, warzywa, nasiona oleiste, zbo a, zioła,
przyprawy i herbat . Zwrócono te uwag na wybrane produkty przetworzone wykazuj ce du
pojemno przeciwutleniaj c , jak: soki i napoje, wina, tłuszcze ro linne, produkty warzywne i zbo owe.
Scharakteryzowano substancje bioaktywne o wła ciwo ciach przeciwutleniaj cych obecne w ywno ci
ro linnej, przede wszystkim polifenole, witamin C, E i karotenoidy. Omówiono tak e mechanizm
działania tych zwi zków, wskazuj c jednocze nie na zale no ci mi dzy ich koncentracj i składem
jako ciowym a wielokierunkowym oddziaływaniem in vitro i in vivo . Podkre lono tak e aktualne trendy
w produkcji ywno ci, ukierunkowane na zast powanie przeciwutleniaczy syntetycznych – naturalnymi.
Stwarza to du e mo liwo ci wykorzystania surowców ro linnych jako ich ródła.
Słowa kluczowe : wła ciwo ci przeciwutleniaj ce, ywno pochodzenia ro linnego, substancje
bioaktywne.
Wprowadzenie
ywno pochodzenia ro linnego jest bogatym ródłem substancji biologicznie
aktywnych, zarówno od ywczych, jak i okre lanych mianem anty ywieniowych
(BANS). Liczn grup w ród tych zwi zków stanowi substancje o działaniu
przeciwutleniaj cym. W szerokim znaczeniu, przeciwutleniacze obejmuj wszystkie
rodzaje substancji hamuj cych reakcje z tlenem lub ozonem, wzgl dnie działaj cych
po rednio poprzez wi zanie niektórych prooksydantów [3, 5, 66]. Do
przeciwutleniaczy zalicza si zatem równie substancje indukuj ce enzymy o
charakterze przeciwutleniaj cym lub hamuj ce enzymy katalizuj ce procesy utleniania.
Do rozpoznanych inhibitorów lipooksygenazy nale m.in.: aldehyd protokatechowy,
7,8-dihydroksy-4-kumaryna, izoflawony soi [66, 79]. Szczególnie podkre la si
Mgr in . A. Szajdek, prof. dr hab. J. Borowska, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Ro linnych,
Uniwersytet Warmi sko-Mazurski, Pl. Cieszy ski 1, 10-957 Olsztyn, tel. (89) 523 45 21, e-mail:
koros@uwm.edu.pl
6
Agnieszka Szajdek, Julitta Borowska
zdolno naturalnie wyst puj cych zwi zków przeciwutleniaj cych do neutralizowania
aktywno ci wolnych rodników.
W ywno ci wolne rodniki powstaj w wyniku takich procesów, jak sma enie i
w dzenie, a tak e podczas przechowywania. Procesy utleniania maj miejsce nie tylko
w ywno ci, ale tak e w organizmie człowieka. Wolne rodniki mog powstawa m.in.
pod wpływem działania promieni ultrafioletowych, promieniowania jonizuj cego,
ultrad wi ków, przy wytwarzaniu mas plastycznych. Wzajemne oddziaływanie
wolnych rodników z makrocz steczkami komórkowymi, jak: kwasy nukleinowe,
białka, lipidy i w glowodany, prowadzi do ró norodnych uszkodze : rozerwania nici
DNA, mutacji punktowych, aberracji chromosomalnych i w ko cu do mierci komórki.
W warunkach homeostazy organizmu te niezwykle reaktywne formy ulegaj
degradacji lub wchodz w dalszy ła cuch przemian biochemicznych i ich działanie jest
unieczynniane. Nadmiar wolnych rodników, które nie zostały zneutralizowane, działa
niszcz co na struktury komórkowe i tkankowe. Zmiany w DNA mog by sygnałem
do rozpocz cia patologicznej proliferacji komórek i indukowa procesy
kancerogenezy. Uwa a si równie , e wolne rodniki s pocz tkiem rozwoju wielu
chorób cywilizacyjnych, jak: mia d yca, cukrzyca, za ma, choroba Parkinsona,
choroba Alzheimera. Wykazan dot d jedyn korzystn rol wolnych rodników jest
ich wykorzystanie przez komórki układu odporno ciowego do niszczenia
drobnoustrojów [31, 34, 52, 58].
ywno pochodzenia ro linnego stanowi dla człowieka bogate ródło zwi zków
o wła ciwo ciach przeciwutleniaj cych. Zwi zki te reprezentowane s przede
wszystkim przez: polifenole (kwasy fenolowe i obszern grup flawonoidów wraz z
antocyjanami), witaminy - A, C i tokoferole, karotenoidy, ponadto kwasy organiczne,
wap , selen, chlorofiliny, glutation, indole, fityniany, tiocyjaniany, izomery kwasu
linolowego. Wła ciwo ci przeciwutleniaj ce wykazuj tak e produkty przemian (np.
br zowienia nieenzymatycznego) powstaj ce w procesach technologicznych [24, 38,
40, 79].
Przeciwutleniacze w ywno ci – oddziaływanie na organizm
ywno bogata w przeciwutleniacze odgrywa istotn rol w profilaktyce wielu
chorób. Na wzrost całkowitego reaktywnego potencjału przeciwutleniaj cego (CRPA)
i ryzyka wyst pienia niektórych chorób maj wpływ wybrane składniki codziennej
diety. Wymieni tu nale y przykładowo wie e owoce i warzywa, soki owocowe,
czerwone wino, zielon herbat [6, 17, 25, 36, 40].
Badania epidemiologiczne wskazuj na zale no mi dzy stopniem
zachorowalno ci na niedokrwienn chorob serca a spo yciem ywno ci bogatej we
flawonoidy. Wykazano, e najmniej flawonoidów w diecie ( rednio ok. 5 mg/dzie )
spo ywaj Finowie, najwi cej Japo czycy (ok. 64 mg/dzie ). Potwierdzeniem s
badania prowadzone w ród ludno ci południowej Francji oraz Anglii i Walii.
Wykazano, e 5–krotnie mniejsza miertelno z powodu chorób serca w ród ludno ci
WŁA CIWO CI PRZECIWUTLENIAJ CE YWNO CI POCHODZENIA RO LINNEGO
7
południowej Francji ni Anglii przypisywana jest wi kszemu spo ywaniu warzyw i
owoców bogatych we flawonoidy, a tak e czerwonego wina, zasobnego zwłaszcza w
antocyjany. Uwa a si , e działanie tych zwi zków jest silniejsze ni innych
przeciwutleniaczy obecnych w ywno ci (witamina C, E, karotenoidy) [55]. Wykazano
m.in., e flawonoidy poprzez hamowanie aktywno ci fosfodiesterazy i
cyklooksygenazy skuteczniej od aspiryny zmniejszaj agregacj płytek krwi od
aspiryny, a tym samym zalecane s w profilaktyce mia d ycy. Uwa a si tak e, e
polifenole ro linne przeciwdziałaj powstawaniu wrzodów dka i dwunastnicy
wywołanych stresem, lekami i alkoholem [19, 66]. ywieniowcy zalecaj
systematyczne spo ycie polifenoli ro linnych w postaci surowych warzyw i owoców,
w pi ciu porcjach tych produktów w ci gu dnia, przy czym za 1 porcj uwa a si co
najmniej 80 g [45].
Do najlepiej poznanych witamin przeciwutleniaj cych nale : witamina C, b-
karoten (prowitamina A), witamina A (retinol) i witamina E. Wykazuj one zdolno
neutralizacji szkodliwego działania wolnych rodników i nadtlenków lipidowych.
Badania prowadzone w wielu krajach wykazały, e najbardziej skuteczn aktywno
prewencyjn w odniesieniu do choroby wie cowej wykazuje a-tokoferol, a nast pnie
kwas askorbinowy, retinol i b-tokoferol. Jakkolwiek witamina C charakteryzuje si
mniejsz aktywno ci przeciwutleniaj c ani eli taniny, katechiny czy antocyjany, to
nale y podkre li jej wielokierunkowe oddziaływanie. Wykazuje m.in. zdolno
destrukcji nadtlenków lipidów, prowadz c do terminacji procesu utlenienia, jest
„zmiataczem” wolnych rodników powstaj cych zarówno podczas przygotowywania
ywno ci, jak i w wyniku metabolicznych procesów w organizmie. Niedobór witaminy
C i E w diecie zwi ksza podatno tkanek na działanie wolnych rodników, zarówno
zewn trzpochodnych, jak i tych, które powstaj w ustroju w wyniku nasilonych
procesów oksydacyjnych. Niedobór witaminy E prowadzi do zwi kszenia agregacji
płytek krwi i zmniejszenia wytwarzania prostacykliny, zwi ksza podatno do
powstawania zakrzepów naczyniowych i zawałów. W przypadku witaminy C
wykazano jej dodatni wpływ na zmniejszenie st enia cholesterolu w surowicy krwi u
osób z hipercholesterolemi . Witamina ta pełni tak e istotn rol w regulacji ci nienia
t tniczego krwi [30].
Przeciwutleniacze wprowadzone do przewodu pokarmowego wraz z pokarmem
spotykaj si z aktywnymi wydzielinami fizjologicznymi, jak: kwas solny, enzymy,
kwas ółciowy i sole ółciowe oraz z aktywn mikroflor jelitow i jej metabolitami.
Wszystkie te czynniki aktywnie działaj na cz steczki przeciwutleniaczy, powoduj c w
nich okre lone modyfikacje. Do najcz ciej wyst puj cych nale y hydroliza
glikozydów izoflawonów z uwolnieniem aktywnego aglikonu pod wpływem enzymów
hydrolitycznych wytwarzanych przez drobnoustroje jelitowe. Procesy zachodz ce w
przewodzie pokarmowym mog prowadzi równie i do zmniejszenia aktywno ci
przeciwutleniaczy. Przykładowo, flawonoidy, w tym kwercetyna, mog ulega
rozkładowi mikrobiologicznemu w jelitach, z utworzeniem kwasu fenolowego 1-, 3-,
8
Agnieszka Szajdek, Julitta Borowska
4-dihydroksyfenolooctowego, a za rozkład odpowiedzialne s m.in. bakterie
Eubacterium ramulus [19].
Aktywno biologiczna przeciwutleniaczy uwarunkowana jest ich
przyswajalno ci . Biodost pno tych zwi zków wynika z tego, jaka cz
wprowadzanych substancji jest trawiona, wchłoni ta i wł czona do procesów
metabolicznych. Po rednim dowodem absorpcji drog jelitow polifenoli z ywno ci
jest wzrost pojemno ci przeciwutleniaj cej plazmy krwi po spo yciu odpowiedniego
produktu (herbaty, czerwonego wina, soku porzeczkowego i jabłkowego). Szybko i
zakres absorpcji jelitowej zdeterminowane s struktur chemiczn polifenoli [61, 66],
co w konsekwencji wpływa na ilo produktów ich przemian w osoczu. Tylko mała
cz polifenoli wykrywana jest w moczu, co oznacza, e nie zostały one
zaabsorbowane z jelita, albo zostały zaabsorbowane, a nast pnie wydalone przez drogi
ółciowe, albo te zmetabolizowane przez flor jelitow [19, 66].
Wła ciwo ci przeciwutleniaj ce
Metody badania wła ciwo ci przeciwutleniaj cych
Istnieje wiele metod analitycznych umo liwiaj cych ocen wzgl dnego
potencjału lub pojemno ci przeciwutleniaj cej substancji prostych i ich mieszanin.
Pojemno przeciwutleniaj c wyra a si zazwyczaj jako aktywno w stosunku do
syntetycznego i rozpuszczalnego w wodzie analogu tokoferolu - troloksu. Stosunkowo
nieliczne s badania, w których dokonano porównania wyników bada przy u yciu
nych testów. Poni ej wskazano na niektóre metody, cz ciej stosowane:
ORAC (oxygen radical absorbance capacity) okre laj cy zdolno wi zania
rodników nadtlenkowych, zarówno w aspekcie wielko ci, jak i czasu ich wi zania
[10]. Zastosowanie techniki pomiaru fluorescencji umo liwia badania
przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, wodzie oraz emulsji. Test ten
stosowany jest m.in. do analizy owoców, warzyw i herbaty;
TEAC (trolox equivalent antioxidant capacity) oznaczaj cy ekwiwalent potencjału
przeciwutleniaj cego troloksu w reakcji z rodnikiem ABTS * . Metoda polega na
monitorowaniu wygaszania przez przeciwutleniacze charakterystycznego,
długofalowego pasma absorpcji kationorodnika ABTS * przy długo ci fali 734 nm
[57]. Du zalet tego testu, w porównaniu z innymi metodami, jest mo liwo
jego stosowania w szerokim zakresie pH.
Voltamperometria cykliczna CV (cyclic voltammetry) pozwala na wyznaczenie
całkowitej zdolno ci redukcyjnej przeciwutleniaczy niskocz steczkowych [12, 32].
Ujemn stron metody jest niska czuło . Znalazła ona zastosowanie m.in. do
badania olejów ro linnych, warzyw i owoców;
TRAP (total radical-trapping antioxidant parameter) oznacza całkowit zdolno
wi zania wolnych rodników [84]. Okres indukcji badanej substancji porównywany
WŁA CIWO CI PRZECIWUTLENIAJ CE YWNO CI POCHODZENIA RO LINNEGO
9
jest z okresem indukcji troloksu. Spektrofotometryczn wersj tej metody stosuje
si m.in. do badania czerwonego i białego wina.
Owoce
Owoce stanowi bogate ródło wielu substancji o wła ciwo ciach
przeciwutleniaj cych, a zwłaszcza polifenoli, stanowi cych jedn z głównych grup
zwi zków wtórnego metabolizmu. W zale no ci od budowy ich oddziaływanie na
przebieg procesu utleniania mo e by zupełnie ró ne [51, 66, 85]. Wykazano, e
zwi zki te mog działa :
jako substancje redukuj ce,
jako zwi zki blokuj ce wolne rodniki,
tworz c kompleksy z metalami katalizuj cymi reakcje utleniania,
zapobiegaj c reakcjom powodowanym przez pojedynczy aktywny atom tlenu,
hamuj c aktywno enzymów utleniaj cych, jak np. lipooksygenaz.
Poszczególne gatunki owoców, a tak e odmiany, charakteryzuj si
zró nicowanym składem jako ciowym i ilo ciowym zwi zków fenolowych. Ich
zawarto oraz zwi zana z nimi aktywno przeciwutleniaj ca uzale niona jest tak e
od stopnia dojrzało ci owoców oraz ich przechowywania po zbiorze [6, 7, 20, 80, 81,
82]. W ród ró nych gatunków owoców du aktywno ci przeciwutleniaj c i
jednocze nie wysok koncentracj polifenoli, w tym antocyjanów, wyró niaj si
owoce aronii oraz borówki czernicy. Jabłka, wi nie, truskawki, je yny, owoce bzu
czarnego i dzikiej ró y odznaczaj si wysok zawarto ci monomerów i oligomerów
flawanolowych (19–30% zawarto ci polifenoli) [86, 87].
W owocach aronii w ród antocyjanów dominuje cyjanidyno-3-galaktozyd (57%),
odznaczaj cy si najwy sz aktywno ci przeciwutleniaj c spo ród wszystkich
znanych antocyjanów, natomiast w owocach truskawki – pelargonidyno-3-glukozyd
(82%) [9, 17]. Z kolei owoce urawiny charakteryzuj si du zawarto ci peonidyno-
3-galaktozydu, a porzeczki delfinidyno-3-rutynozydu [2, 62]. Truskawki s bogate
równie w kwas elagowy, który stanowi 35-40% ogólnej zawarto ci polifenoli [20,
25], a owoce urawiny, borówki czernicy i borówki brusznicy zawieraj do du e
ilo ci flawonoli, reprezentowanych głównie przez kwercetyn [29].
Na szczególn uwag zasługuj winogrona, zwłaszcza czerwone [85]. W owocach
tych stwierdzono wyst powanie 10 kwasów fenolowych w formie wolnej i zwi zanej,
16 glukozydów antocyjanowych (głównie malwidyno-3-glukozydu), 12 zwi zków
flawonolowych (głównie pochodnych kwercetyny i kempferolu), 5 monomerów
flawanoli, w tym trzech wyró niaj cych si wysok aktywno ci przeciwutleniaj c ,
jak: galokatechina, epigalokatechina i galusan epikatechiny, sze ciu dimerów i dwóch
trimerów proantocyjanidyn oraz tanin skondensowanych o wy szym stopniu
polimeryzacji.
Niektóre gatunki owoców jagodowych charakteryzuj si ponadto du
zawarto ci tanin, głównie skondensowanych, którym przypisuje si silne wła ciwo ci
Zgłoś jeśli naruszono regulamin