FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI.pdf
(
159 KB
)
Pobierz
02_Gawlik
YWNO
. Nauka. Technologia. Jako
, 2004, 4 (41) S, 29 – 40
URSZULA GAWLIK-DZIKI
FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI
YWNO
CI
S t r e s z c z e n i e
Kwasy fenolowe s
zwi
zkami o zró
nicowanej strukturze chemicznej i wła
ciwo
ciach; s
szeroko
rozpowszechnione w
wiecie ro
lin. W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie fenolokwasami jako
komponentami diety, co jest zwi
zane z ich korzystnym wpływem na zdrowie ludzkie. W pracy podj
to
prób
podsumowania danych dotycz
cych biologicznej aktywno
ci kwasów fenolowych, ich biosyntezy
oraz wyst
powania w
wiecie ro
lin i w
ywno
ci pochodzenia ro
linnego. Szczególn
uwag
po
wi
cono
aktywno
ci przeciwutleniaj
cej tych zwi
zków, mechanizmowi ich działania i zale
no
ci pomi
dzy
struktur
chemiczn
a aktywno
ci
przeciwutleniaj
c
, z któr
w du
ej mierze zwi
zane s
wła
ciwo
ci
lecznicze kwasów fenolowych. Podj
to równie
prób
wyja
nienia zagadnienia metabolizmu
fenolokwasów w przewodzie pokarmowym człowieka i w konsekwencji ich biodost
pno
ci.
Słowa kluczowe
:
ywno
pochodzenia ro
linnego, kwasy fenolowe, aktywno
przeciwutleniaj
ca.
Wst
p
Za najbardziej istotne składniki o działaniu prozdrowotnym [45] uznano
nast
puj
ce: błonnik pokarmowy, oligosacharydy, alkohole wielowodorotlenowe,
polifenole, fosfolipidy, białka i peptydy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
składniki mineralne, witaminy, probiotyki, fitozwi
zki (antocyjany, izoprenoidy).
W Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii substancje wzbogacaj
ce o
działaniu prozdrowotnym cz
sto okre
la si
mianem nutraceutyków (nutraceuticals)
[21]
.
Uczestnicz
one w procesach naprawczych i adaptacyjnych ustroju, mog
działa
profilaktycznie, a niekiedy leczniczo w ró
nych chorobach. Wła
ciwo
ci takie maj
niektóre kwasy fenolowe – kwas kawowy, ferulowy, galusowy, elagowy [27]. W
badaniach epidemiologicznych wykazano,
e poprawnie skomponowana dieta,
dostarczaj
ca energii głównie ze
ródeł ro
linnych mo
e zapobiega
rozwojowi
pewnych chorób, np. nowotworów lub arteriosklerozy. W ci
gu ostatnich lat wzrosło
znacz
co zainteresowanie hydroksycynamonianami jako bioaktywnymi komponentami
ywno
ci. Zwi
zki te i ich pochodne wykazuj
in vitro
wła
ciwo
ci przeciw-
utleniaj
ce, mog
wi
c wykazywa
działanie prozdrowotne, szczególnie gdy stanowi
Dr U. Gawlik-Dziki, Katedra Biochemii i Chemii
ywno
ci, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul
Akademicka 15, 20-950 Lublin
30
Urszula Gawlik-Dziki
stały element diety. Kwasy fenolowe i ich pochodne budz
zainteresowanie jako
składniki wzbogacaj
ce, prekursory substancji nadaj
cych smak i zapach oraz jako
zwi
zki biologicznie aktywne poprawiaj
ce jako
ywno
ci [25].
Zwi
zki fenolowe stanowi
wa
n
grup
przeciwutleniaczy wyst
puj
cych w
ywno
ci pochodzenia ro
linnego, a powszechno
ich wyst
powania w
wiecie ro
lin
sprawia,
e s
nierozł
cznymi składnikami po
ywienia. Pod wzgl
dem struktury
podstawowego szkieletu w
glowego mo
na je bardzo ogólnie podzieli
na kwasy
fenolowe i flawonoidy.
Biosynteza i podział fenolokwasów
Kwasy fenolowe to zwi
zki z grup
hydroksylow
i karboksylow
. W zale
no
ci
od liczby atomów w
gla w ła
cuchu bocznym wyró
nia si
proste kwasy benzoesowe,
kwasy fenylooctowe i cynamonowe (rys. 1).
COOH
COOH
COOH
R
1
R
3
R
1
R
3
R
1
R
3
R
2
R
2
R
2
Rys. 1. Podział i struktura kwasów fenolowych [42].
Fig. 1. The division and the structure of phenolic acids [42].
Prekursorem wi
kszo
ci kwasów fenolowych jest tyrozyna i fenyloalanina, z
której w wyniku deaminacji powstaje kwas cynamonowy oraz jego hydroksypochodne
(rys. 2).
W ro
linach fenolokwasy wyst
puj
głównie w formie zwi
zanej, jako składowe
lignin i tanin hydrolizuj
cych, w postaci estrów oraz glikozydów. Niektóre z kwasów
hydroksycynamonowych wyst
puj
powszechnie w poł
czeniach estrowych z kwasami
karboksylowymi lub z glukoz
, podczas gdy kwasy hydroksybenzoesowe s
obecne
przewa
nie jako glikozydy. Ponadto w tkankach ro
linnych zidentyfikowano poł
czenia
fenolokwasów z innymi naturalnymi zwi
zkami np. flawonoidami, kwasami
tłuszczowymi, sterolami lub s
zwi
zane z polimerami
cian komórkowych [7]. W
ród
ro
lin szczególnie rozpowszechnione s
pochodne kwasu cynamonowego. Wyst
puj
one zarówno w postaci wolnej, jak i depsydów, a tak
e jako glikozydy. W owocach
kwasy hydroksycynamonowe przewa
nie wyst
puj
jako estry glukozy lub kwasu
chinowego, natomiast w ziarniakach zbó
wi
kszo
kwasów ferulowego i p-
kumarowego jest zwi
zana z arabinoksylanami. Ester kwasu synapinowego i choliny,
czyli synapina, jest charakterystyczny dla rodziny
Cruciferae
. Obecno
synapiny
stwierdzono tak
e w kiełkuj
cych ziarniakach pszenicy. Kwasy fenolowe mog
by
komponentami antocyjanów lub flawonów [22]. Kwasy fenolowe wyst
puj
ce w
postaci depsydów, a zawieraj
ce dodatkowo wi
zanie eterowe, nosz
nazw
depsydonów. Depsydy szczególnie cz
sto wyst
puj
w
ród ro
lin kwiatowych i
FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI
YWNO
CI
31
porostów (kwasy porostowe). Przykładem depsydu mo
e by
kwas chlorogenowy. W
zwi
zku tym kwas kawowy jest poł
czony przez grup
karboksylow
z grup
fenolow
kwasu chinowego. Niektóre depsydy wchodz
w skład tanin hydrolizuj
cych
[23]. W wyniku ogrzewania, zwłaszcza w
rodowisku kwa
nym, mo
e zachodzi
hydroliza wi
za
estrowych i glikozydowych – wówczas wzrasta zawarto
fenolokwasów uwolnionych z poł
cze
[28]. Wolne kwasy fenolowe wyst
puj
zazwyczaj w niewielkich ilo
ciach, a ich zawarto
w du
ym stopniu zale
y od
gatunku i stopnia dojrzało
ci ro
liny.
COOH
COOH
NH
2
fenyloalanina kwas cynamonowy
kwas cynamonowy
cinnamic acid
COOH
COOH
COOH
COOH
COOH
NH
2
OH
OH
OH
OCH
3
CH
3
O
OCH
3
OH
OH
OH
tyrozyna
kwas
-kumarowy kwas kawowy
kwar ferulowy
kwas synapinowy
tyrosine
-coumaric acid
caffeic acid
ferrulic acid
sinapic acid
Rys. 2. Szlak syntezy kwasów hydroksycynamonowych w ro
linach [8].
Fig. 2. The biosynthesis pathway of hydroxycinnamic acids in plants [8].
Wyst
powanie kwasów fenolowych w ro
linach i
ywno
ci pochodzenia ro
linnego
Kwasy fenolowe, szczególnie kwasy hydroksycynamonowe i
hydroksybenzoesowe, to metabolity wtórne bardzo cz
sto spotykane w
ywno
ci
pochodzenia ro
linnego. Kwasy hydroksycynamonowe s
najbardziej
rozpowszechnionymi w tkankach ro
linnych fenolokwasami
[18]. Do tej grupy nale
kwas kawowy, chlorogenowy (ester kwasu kawowego i chinowego), kwas
o-, m-
i
p
-
kumarowy, kwas ferulowy i synapinowy.
Kwas chlorogenowy i jego izomery (kwasy: kryptochlorogenowy,
neochlorogenowy, izochlorogenowy „a”, „b” i „c”) stanowi
około 90% wszystkich
zwi
zków fenolowych wyst
puj
cych w bulwach ziemniaka. Oprócz nich stwierdzono
obecno
kwasów: cynamonowego,
p
-kumarowego, kawowego i ferulowego [16].
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych kwasów hydroksycynamonowych jest kwas
fenyloalanina
phenylalanine
32
Urszula Gawlik-Dziki
kawowy wyst
puj
cy w kawie, jabłkach, ziemniakach, szpinaku, sałacie, kapu
cie,
oliwie z oliwek, winie, li
ciach tytoniu [7, 48].
Kwasy hydroksycynamonowe wyst
puj
w tkankach ro
linnych w poł
czeniach
estrowych z nast
puj
cymi kwasami [13, 18]:
–
malonowym – w li
ciach fasoli i w rzodkiewce,
–
winowym – w cykorii jako kwas cykoriowy (dikawolilo-L-winowy)
i w winogronach;
–
a-hydroksy-hydrokawowym – w
Labiateae
,
–
hydroksycytrynowym – w ro
linach zbo
owych,
–
tartronowym (HOOC-CHOH-COOH) – w li
cieniach fasoli mung jako kwas
p
-kumarolilo-, feruolilo- i kawolilo-tartronowy,
–
szikimowym – w palmach jako kwas 3-O- kawoliloszikimowy,
–
galaktarowym – w ro
linach gatunku
Citrus
,
–
glukarowym – jako kwas kawoliloglukarowy w li
ciach pomidora,
–
glukonowym – jako kwas feruoliloglukonowy, którego głównym izomerem jest
kwas 2-O- feruoliloglukonowy,
–
4-metoksyaldarowym – w li
cieniach
yta jako kwas 2–O-feruolilo-4-
metoksyaldarowy.
W wielu gatunkach owoców i warzyw, m.in. w pomidorach, szpinaku, brokułach,
białych winogronach, gruszkach i brzoskwiniach, kwasy hydroksycynamonowe
wyst
puj
głównie jako estry kwasu chinowego lub glukozy [15]. W owocach
zidentyfikowano nast
puj
ce fenolokwasy:
–
w winogronach; kwas galusowy, protokatechowy, p-hydroksybenzoesowy,
wanilinowy i syryngowy [13],
–
w czarnych porzeczkach: kwas salicylowy, wanilinowy, 2,5-dihydroksybenzo-
esowy i szikimowy [44],
–
w jabłkach: protokatechowy i p-hydroksybenzoesowy [4],
–
w borówkach czernicach: p-hydroksybenzoesowy, m-hydroksybenzoesowy,
galusowy, protokatechowy, wanilinowy i syryngowy [2].
Kwasy fenolowe s
odpowiedzialne za kwa
ny i gorzki smak niektórych
produktów spo
ywczych pochodzenia ro
linnego, nadaj
im tak
e wła
ciwo
ci
ci
gaj
ce. Stwierdzono,
e charakterystyczny smak produktów z m
ki otrzymanej z
zarodków kukurydzy jest wynikiem obecno
ci kwasów ferulowego oraz
o
- i
p
-
kumarowego [20].
Bogatym
ródłem kwasów fenolowych s
ziarniaki zbó
. Zawieraj
one kwasy
hydroksycynamonowe, zwłaszcza kwas ferulowy, syryngowy i
p
-kumarowy. Zarodek
ziarniaka owsa jest bogaty w rozpuszczalne w tłuszczach estry kwasu kawowego
i ferulowego, których naturaln
funkcj
jest ochrona przeciwutleniaj
ca lipidów
zawartych w ziarnie [40]. Równie
ziarno pszenicy bogate jest w kwas ferulowy,
p
-
kumarowy i wanilinowy [50], wyst
puj
ce zarówno w postaci wolnej, jak i
zestryfikowanej kwasami, cukrami lub polisacharydami
[3]. Kwas ferulowy (kwas 4-
hydroksy-3 metoksycynamonowy) i jego dimery
s
komponentami pierwotnej
ciany
FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI
YWNO
CI
33
komórkowej. Monomer ł
czy si
kowalencyjnie z mono-, di- i polisacharydami
ro
linnej
ciany komórkowej, glikoproteinami, poliaminami, lignin
i kwasami
tłuszczowymi, tworz
c suberyn
lub kutyn
[5]. Kwas ferulowy wyst
puje w
pierwotnych
cianach komórkowych zbó
, szczególnie cz
sto w hemicelulozach [38].
Wła
ciwo
ci przeciwutleniaj
ce zwi
zków polifenolowych
Zachwianie równowagi pomi
dzy stał
produkcj
reaktywnych form tlenu (RFT)
a ich likwidacj
w enzymatycznych i nieenzymatycznych reakcjach neutralizacji
i wi
zania rodników oraz w wyniku działania przeciwutleniaczy egzogennych
pochodz
cych np. z pokarmów jest przyczyn
powstawania tzw. szoku tlenowego.
W przemy
le spo
ywczym od lat stosowane s
syntetyczne przeciwutleniacze.
Najcz
ciej s
to przeciwutleniacze fenolowe zapobiegaj
ce procesom utleniania
i rozkładu zachodz
cym w przetworzonej i przechowywanej
ywno
ci. Do najcz
ciej
stosowanych konserwantów nale
: butylohydroksyanizol (BHA, symbol – E-320)
i bytulohydroksytoluen (BHT, symbol – E-321). Ostatnie badania toksykologiczne
i
ywieniowe przeprowadzone na szczurach wykazały szkodliwo
tych zwi
zków –
powodowały one zaburzenia krzepni
cia krwi, pracy płuc, w
troby, uszkodzenia nerek
oraz nieprawidłowo
ci w rozwoju młodych organizmów. Dlatego te
wzrasta
zainteresowanie technologów
ywno
ci naturalnymi przeciwutleniaczami, do których
nale
zwi
zki polifenolowe.
Polifenole charakterystyczne dla
wiata ro
lin ograniczaj
utlenianie m.in.
witaminy C, karotenoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych [51]. Wła
ciwo
ci
przeciwutleniaj
ce wykazuj
przede wszystkim flawonoidy (flawonole, izoflawony,
flawony, katechiny, flawanony) i fenolokwasy. Wiele naturalnych przeciwutleniaczy
zawieraj
przyprawy – go
dziki [36], oregano [12], tymianek [37] cynamon,
majeranek, kminek, bazylia [44]. Szczególnie bogate w zwi
zki przeciwutleniaj
ce s
szałwia i rozmaryn [9]. Ekstrakt rozmarynowy jest doskonałym przeciwutleniaczem
stosowanym do konserwacji majonezu, sosów, twarogów, jogurtów czy wyrobów
mi
snych [49]. Wła
ciwo
ci przeciwutleniaj
ce maj
równie
tradycyjne przyprawy
wschodnie (korzenne), ch
tnie stosowane równie
w kuchni polskiej – np. kurkuma
[41]. Wykazano,
e po
dane wła
ciwo
ci tych przypraw uwarunkowane s
obecno
ci
w nich kwasów fenolowych – chlorogenowego, kawowego, rozmary-
nowego i karnozylowego [19].
Aktywno
przeciwutleniaj
ca zwi
zków polifenolowych polega na
ró
norodnych mechanizmach ich działania. Wykazuj
one charakter:
a)
zwi
zków o wła
ciwo
ciach redukuj
cych – mog
oddawa
elektron lub atom
wodoru;
b)
zwi
zków wi
cych wolne rodniki – mog
stabilizowa
lub delokalizowa
niesparowany elektron;
c)
czynników chelatujacych jony metali enzymów katalizuj
cych reakcje utleniania;
d)
inhibitorów oksydaz;
e)
terminatorów przerywaj
cych ła
cuchowe reakcje rodnikowe;
Plik z chomika:
katasza1982
Inne pliki z tego folderu:
barwniki.pdf
(1916 KB)
Najczęstsze błędy żywieniowe(1).ppt
(2739 KB)
Najczęstsze błędy żywieniowe.ppt
(2739 KB)
GMP w wytwórniach kosmetyków.pdf
(182 KB)
Procesy utleniania węglowodorów alkiloaromatycznych w fazie ciekłej.ppt
(4649 KB)
Inne foldery tego chomika:
Gilian McKeith - Jestes tym co jesz
Weganizm, wegetarianizm
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin