FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI.pdf

(159 KB) Pobierz
02_Gawlik
YWNO . Nauka. Technologia. Jako , 2004, 4 (41) S, 29 – 40
URSZULA GAWLIK-DZIKI
FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI YWNO CI
S t r e s z c z e n i e
Kwasy fenolowe s zwi zkami o zró nicowanej strukturze chemicznej i wła ciwo ciach; s szeroko
rozpowszechnione w wiecie ro lin. W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie fenolokwasami jako
komponentami diety, co jest zwi zane z ich korzystnym wpływem na zdrowie ludzkie. W pracy podj to
prób podsumowania danych dotycz cych biologicznej aktywno ci kwasów fenolowych, ich biosyntezy
oraz wyst powania w wiecie ro lin i w ywno ci pochodzenia ro linnego. Szczególn uwag po wi cono
aktywno ci przeciwutleniaj cej tych zwi zków, mechanizmowi ich działania i zale no ci pomi dzy
struktur chemiczn a aktywno ci przeciwutleniaj c , z któr w du ej mierze zwi zane s wła ciwo ci
lecznicze kwasów fenolowych. Podj to równie prób wyja nienia zagadnienia metabolizmu
fenolokwasów w przewodzie pokarmowym człowieka i w konsekwencji ich biodost pno ci.
Słowa kluczowe : ywno pochodzenia ro linnego, kwasy fenolowe, aktywno przeciwutleniaj ca.
Wst p
Za najbardziej istotne składniki o działaniu prozdrowotnym [45] uznano
nast puj ce: błonnik pokarmowy, oligosacharydy, alkohole wielowodorotlenowe,
polifenole, fosfolipidy, białka i peptydy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
składniki mineralne, witaminy, probiotyki, fitozwi zki (antocyjany, izoprenoidy).
W Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii substancje wzbogacaj ce o
działaniu prozdrowotnym cz sto okre la si mianem nutraceutyków (nutraceuticals)
[21] . Uczestnicz one w procesach naprawczych i adaptacyjnych ustroju, mog działa
profilaktycznie, a niekiedy leczniczo w ró nych chorobach. Wła ciwo ci takie maj
niektóre kwasy fenolowe – kwas kawowy, ferulowy, galusowy, elagowy [27]. W
badaniach epidemiologicznych wykazano, e poprawnie skomponowana dieta,
dostarczaj ca energii głównie ze ródeł ro linnych mo e zapobiega rozwojowi
pewnych chorób, np. nowotworów lub arteriosklerozy. W ci gu ostatnich lat wzrosło
znacz co zainteresowanie hydroksycynamonianami jako bioaktywnymi komponentami
ywno ci. Zwi zki te i ich pochodne wykazuj in vitro wła ciwo ci przeciw-
utleniaj ce, mog wi c wykazywa działanie prozdrowotne, szczególnie gdy stanowi
Dr U. Gawlik-Dziki, Katedra Biochemii i Chemii ywno ci, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul
Akademicka 15, 20-950 Lublin
30
Urszula Gawlik-Dziki
stały element diety. Kwasy fenolowe i ich pochodne budz zainteresowanie jako
składniki wzbogacaj ce, prekursory substancji nadaj cych smak i zapach oraz jako
zwi zki biologicznie aktywne poprawiaj ce jako ywno ci [25].
Zwi zki fenolowe stanowi wa n grup przeciwutleniaczy wyst puj cych w
ywno ci pochodzenia ro linnego, a powszechno ich wyst powania w wiecie ro lin
sprawia, e s nierozł cznymi składnikami po ywienia. Pod wzgl dem struktury
podstawowego szkieletu w glowego mo na je bardzo ogólnie podzieli na kwasy
fenolowe i flawonoidy.
Biosynteza i podział fenolokwasów
Kwasy fenolowe to zwi zki z grup hydroksylow i karboksylow . W zale no ci
od liczby atomów w gla w ła cuchu bocznym wyró nia si proste kwasy benzoesowe,
kwasy fenylooctowe i cynamonowe (rys. 1).
COOH
COOH
COOH
R 1
R 3
R 1
R 3
R 1
R 3
R 2
R 2
R 2
Rys. 1. Podział i struktura kwasów fenolowych [42].
Fig. 1. The division and the structure of phenolic acids [42].
Prekursorem wi kszo ci kwasów fenolowych jest tyrozyna i fenyloalanina, z
której w wyniku deaminacji powstaje kwas cynamonowy oraz jego hydroksypochodne
(rys. 2).
W ro linach fenolokwasy wyst puj głównie w formie zwi zanej, jako składowe
lignin i tanin hydrolizuj cych, w postaci estrów oraz glikozydów. Niektóre z kwasów
hydroksycynamonowych wyst puj powszechnie w poł czeniach estrowych z kwasami
karboksylowymi lub z glukoz , podczas gdy kwasy hydroksybenzoesowe s obecne
przewa nie jako glikozydy. Ponadto w tkankach ro linnych zidentyfikowano poł czenia
fenolokwasów z innymi naturalnymi zwi zkami np. flawonoidami, kwasami
tłuszczowymi, sterolami lub s zwi zane z polimerami cian komórkowych [7]. W ród
ro lin szczególnie rozpowszechnione s pochodne kwasu cynamonowego. Wyst puj
one zarówno w postaci wolnej, jak i depsydów, a tak e jako glikozydy. W owocach
kwasy hydroksycynamonowe przewa nie wyst puj jako estry glukozy lub kwasu
chinowego, natomiast w ziarniakach zbó wi kszo kwasów ferulowego i p-
kumarowego jest zwi zana z arabinoksylanami. Ester kwasu synapinowego i choliny,
czyli synapina, jest charakterystyczny dla rodziny Cruciferae . Obecno synapiny
stwierdzono tak e w kiełkuj cych ziarniakach pszenicy. Kwasy fenolowe mog by
komponentami antocyjanów lub flawonów [22]. Kwasy fenolowe wyst puj ce w
postaci depsydów, a zawieraj ce dodatkowo wi zanie eterowe, nosz nazw
depsydonów. Depsydy szczególnie cz sto wyst puj w ród ro lin kwiatowych i
435003776.001.png
FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI YWNO CI
31
porostów (kwasy porostowe). Przykładem depsydu mo e by kwas chlorogenowy. W
zwi zku tym kwas kawowy jest poł czony przez grup karboksylow z grup
fenolow kwasu chinowego. Niektóre depsydy wchodz w skład tanin hydrolizuj cych
[23]. W wyniku ogrzewania, zwłaszcza w rodowisku kwa nym, mo e zachodzi
hydroliza wi za estrowych i glikozydowych – wówczas wzrasta zawarto
fenolokwasów uwolnionych z poł cze [28]. Wolne kwasy fenolowe wyst puj
zazwyczaj w niewielkich ilo ciach, a ich zawarto w du ym stopniu zale y od
gatunku i stopnia dojrzało ci ro liny.
COOH
COOH
NH 2
fenyloalanina kwas cynamonowy
kwas cynamonowy
cinnamic acid
COOH
COOH
COOH
COOH
COOH
NH 2
OH
OH
OH
OCH 3
CH 3 O
OCH 3
OH
OH
OH
tyrozyna
kwas -kumarowy kwas kawowy
kwar ferulowy
kwas synapinowy
tyrosine
-coumaric acid
caffeic acid
ferrulic acid
sinapic acid
Rys. 2. Szlak syntezy kwasów hydroksycynamonowych w ro linach [8].
Fig. 2. The biosynthesis pathway of hydroxycinnamic acids in plants [8].
Wyst powanie kwasów fenolowych w ro linach i ywno ci pochodzenia ro linnego
Kwasy fenolowe, szczególnie kwasy hydroksycynamonowe i
hydroksybenzoesowe, to metabolity wtórne bardzo cz sto spotykane w ywno ci
pochodzenia ro linnego. Kwasy hydroksycynamonowe s najbardziej
rozpowszechnionymi w tkankach ro linnych fenolokwasami [18]. Do tej grupy nale
kwas kawowy, chlorogenowy (ester kwasu kawowego i chinowego), kwas o-, m- i p -
kumarowy, kwas ferulowy i synapinowy.
Kwas chlorogenowy i jego izomery (kwasy: kryptochlorogenowy,
neochlorogenowy, izochlorogenowy „a”, „b” i „c”) stanowi około 90% wszystkich
zwi zków fenolowych wyst puj cych w bulwach ziemniaka. Oprócz nich stwierdzono
obecno kwasów: cynamonowego, p -kumarowego, kawowego i ferulowego [16].
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych kwasów hydroksycynamonowych jest kwas
fenyloalanina
phenylalanine
435003776.002.png
32
Urszula Gawlik-Dziki
kawowy wyst puj cy w kawie, jabłkach, ziemniakach, szpinaku, sałacie, kapu cie,
oliwie z oliwek, winie, li ciach tytoniu [7, 48].
Kwasy hydroksycynamonowe wyst puj w tkankach ro linnych w poł czeniach
estrowych z nast puj cymi kwasami [13, 18]:
malonowym – w li ciach fasoli i w rzodkiewce,
winowym – w cykorii jako kwas cykoriowy (dikawolilo-L-winowy)
i w winogronach;
a-hydroksy-hydrokawowym – w Labiateae ,
hydroksycytrynowym – w ro linach zbo owych,
tartronowym (HOOC-CHOH-COOH) – w li cieniach fasoli mung jako kwas
p -kumarolilo-, feruolilo- i kawolilo-tartronowy,
szikimowym – w palmach jako kwas 3-O- kawoliloszikimowy,
galaktarowym – w ro linach gatunku Citrus ,
glukarowym – jako kwas kawoliloglukarowy w li ciach pomidora,
glukonowym – jako kwas feruoliloglukonowy, którego głównym izomerem jest
kwas 2-O- feruoliloglukonowy,
4-metoksyaldarowym – w li cieniach yta jako kwas 2–O-feruolilo-4-
metoksyaldarowy.
W wielu gatunkach owoców i warzyw, m.in. w pomidorach, szpinaku, brokułach,
białych winogronach, gruszkach i brzoskwiniach, kwasy hydroksycynamonowe
wyst puj głównie jako estry kwasu chinowego lub glukozy [15]. W owocach
zidentyfikowano nast puj ce fenolokwasy:
w winogronach; kwas galusowy, protokatechowy, p-hydroksybenzoesowy,
wanilinowy i syryngowy [13],
w czarnych porzeczkach: kwas salicylowy, wanilinowy, 2,5-dihydroksybenzo-
esowy i szikimowy [44],
w jabłkach: protokatechowy i p-hydroksybenzoesowy [4],
w borówkach czernicach: p-hydroksybenzoesowy, m-hydroksybenzoesowy,
galusowy, protokatechowy, wanilinowy i syryngowy [2].
Kwasy fenolowe s odpowiedzialne za kwa ny i gorzki smak niektórych
produktów spo ywczych pochodzenia ro linnego, nadaj im tak e wła ciwo ci
ci gaj ce. Stwierdzono, e charakterystyczny smak produktów z m ki otrzymanej z
zarodków kukurydzy jest wynikiem obecno ci kwasów ferulowego oraz o - i p -
kumarowego [20].
Bogatym ródłem kwasów fenolowych s ziarniaki zbó . Zawieraj one kwasy
hydroksycynamonowe, zwłaszcza kwas ferulowy, syryngowy i p -kumarowy. Zarodek
ziarniaka owsa jest bogaty w rozpuszczalne w tłuszczach estry kwasu kawowego
i ferulowego, których naturaln funkcj jest ochrona przeciwutleniaj ca lipidów
zawartych w ziarnie [40]. Równie ziarno pszenicy bogate jest w kwas ferulowy, p -
kumarowy i wanilinowy [50], wyst puj ce zarówno w postaci wolnej, jak i
zestryfikowanej kwasami, cukrami lub polisacharydami [3]. Kwas ferulowy (kwas 4-
hydroksy-3 metoksycynamonowy) i jego dimery s komponentami pierwotnej ciany
FENOLOKWASY JAKO BIOAKTYWNE SKŁADNIKI YWNO CI
33
komórkowej. Monomer ł czy si kowalencyjnie z mono-, di- i polisacharydami
ro linnej ciany komórkowej, glikoproteinami, poliaminami, lignin i kwasami
tłuszczowymi, tworz c suberyn lub kutyn [5]. Kwas ferulowy wyst puje w
pierwotnych cianach komórkowych zbó , szczególnie cz sto w hemicelulozach [38].
Wła ciwo ci przeciwutleniaj ce zwi zków polifenolowych
Zachwianie równowagi pomi dzy stał produkcj reaktywnych form tlenu (RFT)
a ich likwidacj w enzymatycznych i nieenzymatycznych reakcjach neutralizacji
i wi zania rodników oraz w wyniku działania przeciwutleniaczy egzogennych
pochodz cych np. z pokarmów jest przyczyn powstawania tzw. szoku tlenowego.
W przemy le spo ywczym od lat stosowane s syntetyczne przeciwutleniacze.
Najcz ciej s to przeciwutleniacze fenolowe zapobiegaj ce procesom utleniania
i rozkładu zachodz cym w przetworzonej i przechowywanej ywno ci. Do najcz ciej
stosowanych konserwantów nale : butylohydroksyanizol (BHA, symbol – E-320)
i bytulohydroksytoluen (BHT, symbol – E-321). Ostatnie badania toksykologiczne
i ywieniowe przeprowadzone na szczurach wykazały szkodliwo tych zwi zków –
powodowały one zaburzenia krzepni cia krwi, pracy płuc, w troby, uszkodzenia nerek
oraz nieprawidłowo ci w rozwoju młodych organizmów. Dlatego te wzrasta
zainteresowanie technologów ywno ci naturalnymi przeciwutleniaczami, do których
nale zwi zki polifenolowe.
Polifenole charakterystyczne dla wiata ro lin ograniczaj utlenianie m.in.
witaminy C, karotenoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych [51]. Wła ciwo ci
przeciwutleniaj ce wykazuj przede wszystkim flawonoidy (flawonole, izoflawony,
flawony, katechiny, flawanony) i fenolokwasy. Wiele naturalnych przeciwutleniaczy
zawieraj przyprawy – go dziki [36], oregano [12], tymianek [37] cynamon,
majeranek, kminek, bazylia [44]. Szczególnie bogate w zwi zki przeciwutleniaj ce s
szałwia i rozmaryn [9]. Ekstrakt rozmarynowy jest doskonałym przeciwutleniaczem
stosowanym do konserwacji majonezu, sosów, twarogów, jogurtów czy wyrobów
mi snych [49]. Wła ciwo ci przeciwutleniaj ce maj równie tradycyjne przyprawy
wschodnie (korzenne), ch tnie stosowane równie w kuchni polskiej – np. kurkuma
[41]. Wykazano, e po dane wła ciwo ci tych przypraw uwarunkowane s
obecno ci w nich kwasów fenolowych – chlorogenowego, kawowego, rozmary-
nowego i karnozylowego [19].
Aktywno przeciwutleniaj ca zwi zków polifenolowych polega na
norodnych mechanizmach ich działania. Wykazuj one charakter:
a) zwi zków o wła ciwo ciach redukuj cych – mog oddawa elektron lub atom
wodoru;
b) zwi zków wi cych wolne rodniki – mog stabilizowa lub delokalizowa
niesparowany elektron;
c) czynników chelatujacych jony metali enzymów katalizuj cych reakcje utleniania;
d) inhibitorów oksydaz;
e) terminatorów przerywaj cych ła cuchowe reakcje rodnikowe;
Zgłoś jeśli naruszono regulamin