Poglądy na temat roli chromu (III) w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.pdf

(78 KB) Pobierz
08 Krol.p65
PRACA POGLĄDOWA
ISSN 1640–8497
Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Poglądy na temat roli chromu (III)
w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy
Opinions on the role of chromium (III) in the prevention and control of diabetes
STRESZCZENIE
W niniejszej pracy dokonano przeglądu dostępnej
literatury dotyczącej poglądów na temat roli chro-
mu (III) w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.
W badaniach wykazano, że chrom (III) jest niezbęd-
ny w regulacji gospodarki węglowodanowej i lipi-
dowej, a jego działanie polega między innymi na
zwiększeniu liczby receptorów dla insuliny oraz akty-
wacji receptora insulinowego przez jego fosforylację.
Niektórzy badacze uważają, że niedobór chromu (III)
w organizmie może prowadzić do nietolerancji glu-
kozy i wystąpienia objawów cukrzycy typu 2. Ponad-
to u chorych na cukrzycę typu 2 stężenie chromu
w tkankach może być obniżone, w związku z tym
niektórzy autorzy zalecają suplementację tym pier-
wiastkiem. W pracy przytoczono wyniki badań na
zwierzętach, rezultaty prób klinicznych oraz omówio-
no czynniki, które mogą wpływać na efekt suplemen-
tacji chromem. Jednak ze względu na ograniczenia
metodologiczne wielu badań klinicznych stanowisko
głównych towarzystw diabetologicznych w sprawie
wskazań do suplementacji chromem u chorych na
cukrzycę oraz u osób z otyłością pozostaje nadal
negatywne. (Diabet. Prakt. 2008; 9: 168–175)
ABSTRACT
In this work the review of the literature about the
role of chromium (III) in prevention and control of
diabetes was presented. Studies indicate that Cr (III)
is necessary for regulatation of carbohydrate and li-
pid metabolism mainly due to increasing the number
of insulin receptors and its activation by phosphory-
lation. Some authors believe that chromium (III) de-
ficiency can lead to glucose intolerance and symp-
toms of type 2 diabetes. Moreover, in type 2 diabetic
patients tissular chromium levels may be decreased,
therefore some authors recommend chromium sup-
plementation. The animal and human studies in that
subject as well as factors affecting chromium sup-
plementation were discussed. However, due to meth-
odological limitations of many clinical studies, the
statements of major diabetes associations concern-
ing recommendation from chromium supplementa-
tion in individuals with diabetes and obesity still
remains negative. (Diabet. Prakt. 2008; 9: 168–175)
Key words: diabetes, chromium, supplementation
Wstęp
Każdego roku liczba chorych na cukrzycę typu 2
wzrasta o 11%. Światowa Organizacja Zdrowia
(WHO, World Health Organization ) szacuje, że
w 2030 roku na cukrzycę będzie chorowało 366 mi-
lionów mieszkańców Ziemi [1]. W związku z tym po-
szukuje się środków zaradczych, w tym substancji,
które wykazywałyby działanie prewencyjne lub te-
rapeutyczne w stosunku do tej choroby. Takie nadzieje
wiąże się między innymi z chromem. Chrom wystę-
puje najczęściej w dwóch formach chemicznych: hek-
sawalentnej (Cr +6 ) oraz triwalentnej (Cr +3 ). Chrom
(VI) jest wykorzystywany przede wszystkim w prze-
Słowa kluczowe: cukrzyca, chrom, suplementacja
Adres do korespondencji: prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio
Katedra Higieny Żywienia Człowieka
Uniwersytet Przyrodniczy
ul. Wojska Polskiego 31, 60–624 Poznań
tel.: (061) 848 73 36 (061) 848 73 34, faks: (061) 848 73 32
e-mail: zkre@up.poznan.pl
Nadesłano: 05.09.2008
Przyjęto do druku: 23.09.2008
168
www.dp.viamedica.pl
349649691.003.png 349649691.004.png
Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio, Chrom (III) w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy
myśle i uznawany za kancerogen. Chrom (III) jest
natomiast pierwiastkiem śladowym, który pozosta-
je w kręgu zainteresowań naukowych od końca lat
50. XX wieku, kiedy to Schwartz i Mertz [2] odkryli,
że jest on niezbędny do przywracania normalnego
stężenia glukozy we krwi u szczurów i wchodzi
w skład tak zwanego czynnika tolerancji glukozy
(GTF, glucose tolerance factor ). Czynnik ten jest kom-
pleksem, który poza chromem (III) tworzą także kwas
nikotynowy oraz aminokwasy: kwas glutaminowy,
glicyna i cysteina. Jednak początki badań nad kli-
nicznym wykorzystaniem chromu (III) w łagodzeniu
objawów nietolerancji glukozy sięgają lat 70. XX
wieku, gdy Jeejeebhoy i wsp. [3] zaobserwowali
objawy nietolerancji glukozy u pacjentki żywionej
przez 3 lata pozajelitowo. Podawanie związków
chromu (III) w ilości 250 m g dziennie spowodowało
cofnięcie się występujących objawów w ciągu 2
tygodni. Uzyskane wyniki pozwoliły wysunąć hipo-
tezę, że niedobór chromu (III) w organizmie może
prowadzić do nietolerancji glukozy i wystąpienia ob-
jawów cukrzycy typu 2. Jak dotychczas, stwierdzo-
no, że rola chromu (III) polega na zwiększeniu liczby
receptorów dla insuliny oraz aktywacji receptora in-
sulinowego przez jego fosforylację [4, 5]. W bada-
niach przeprowadzonych ostatnio przez Wu i wsp.
[6] wykazano ponadto, że chrom (III) wpływa na
ekspresję układu transportowego dla glukozy zlo-
kalizowanego w mięśniach szkieletowych i adipo-
cytach (GLUT4, glucose transporter ). Wydaje się, że
może to być jeden z mechanizmów, poprzez który
chrom poprawia wskaźniki gospodarki węglowoda-
nowej i lipidowej u szczurów. Obecnie suplementy
zawierające chrom (III) cieszą się dużą popularno-
ścią wśród chorych na cukrzycę oraz otyłych osób
pragnących uregulować glikemię i zmniejszyć masę
ciała, dlatego w niniejszej pracy postanowiono przy-
bliżyć znaczenie chromu (III) w prewencji i leczeniu
cukrzycy.
intake ), ustalone na podstawie średniego poziomu
spożycia w diecie, uznaje się wartość 25 m g dzien-
nie dla kobiet i 35 m g dziennie dla mężczyzn [8].
W Polsce w badaniach przeprowadzonych metodą
obliczeniową przez Czerwińską i Zadrużną [9]
wśród chorych na cukrzycę typu 2 wykazano spoży-
cie chromu w diecie na poziomie 36,2–58,7 m g na
osobę dziennie. Jednocześnie Marzec [10] podaje,
że średnia oznaczona analitycznie podaż chromu (III)
z dietą była wyższa i u kobiet wynosiła 81 m g dzien-
nie, a u mężczyzn — 111 m g dziennie. Podobne wy-
niki (przeciętnie 110,8 m g dziennie) uzyskali Skib-
niewska i wsp. [11], badając zawartość chromu (III)
w dietach studentów. W ostatnich badaniach prze-
prowadzonych w 2007 roku Roussel i wsp. [12]
stwierdzili, że osoby w starszym wieku spożywały
średnio 40,23 m g chromu dziennie, co nie pokrywa-
ło zapotrzebowania dla dorosłych — ustalonego we
Francji na 125 m g chromu dziennie. Rezultaty po-
równywalne do wspomnianych wyników stwierdzo-
no także w innych krajach europejskich, między in-
nymi w Finlandii, Szwecji i Szwajcarii [13], chociaż
w Hiszpanii podaż chromu w diecie była wyższa
i wynosiła około 100 m g chromu dziennie [14].
Chrom (III) występuje w żywności w formach
organicznych i nieorganicznych. Jak większość skład-
ników mineralnych, jest wchłaniany w jelitach. Na-
stępnie przechodzi do krwi i jest transportowany do
tkanek. In vivo , za wiązanie chromu odpowiadają
dwa kompleksy białkowe: transferyna i chromodu-
lina (LMWCr, low-molecular-weight chromium-bin-
ding substance , chromoduline ). Dokładnie nie
poznano mechanizmu transportu chromu (III) do ko-
mórek ustroju. Zdaniem Clodfelder i wsp. [15] chrom
(III) związany z transferyną dzięki receptorowi trans-
ferynowemu przechodzi przez błonę komórkową do
wnętrza komórek, tworząc endosom, gdzie wsku-
tek zmiany pH kompleks transferyna–chrom (III) się
rozpada. Następnie w cytoplazmie chrom (III) wią-
że się z apochromoduliną (apo LMWCr), tworząc
czynny kompleks LMWCr, który uaktywnia kinazę
tyrozynową odpowiedzialną za fosforyzację recep-
tora insulinowego.
Warto wspomnieć, że absorpcja jelitowa chro-
mu jest niewielka i zależy od formy chemicznej, przy
czym formy organiczne są lepiej przyswajalne niż
nieorganiczne (tab. 1).
W badaniach eksperymentalnych stwierdzono,
że przyswajalność chromu (III) zwiększają niektóre
aminokwasy, czyli glicyna, kwas asparaginowy [17]
i kwas askorbinowy [18], zaś ograniczają cukry pro-
ste [19] oraz składniki mineralne, takie jak cynk
i żelazo. Ze względu na zaburzenia w gospodarce
Spożycie i wchłanianie chromu
Najlepszym źródłem chromu (III) w żywności
są przede wszystkim produkty zbożowe, drożdże
browarnicze, niektóre gatunki sera oraz jaja [7]. Bez-
pieczne i zalecane dzienne spożycie chromu (RDA,
recommended dietary allowences ) ustalono w 1989
roku dla osób dorosłych na poziomie 50–200 m g
dziennie [8]. Jednak uwzględniając fakt, że spoży-
cie chromu w diecie jest zwykle dużo niższe, objawy
niedoborów tego pierwiastka powinny być po-
wszechne. Ponieważ taki stan trudno jest rozpoznać,
obecnie obowiązują inne zalecenia, a mianowicie
— za wystarczające spożycie chromu (AI, adequate
www.dp.viamedica.pl
169
349649691.005.png
Diabetologia Praktyczna 2008, tom 9, nr 3–4
Tabela 1. Przyswajalność różnych form chromu (III) [16]
możliwość wystąpienia niedoborów chromu, które
dodatkowo wpływają negatywnie na gospodarkę
glukozą. Ponadto stwierdzono istotne korelacje mię-
dzy niskim stężeniem chromu w surowicy [23], we
włosach [24] oraz w paznokciach [25] z występo-
waniem cukrzycy typu 2. Zauważono także, że
w czasie pierwszych 2 lat trwania choroby stężenie
chromu w osoczu jest odwrotnie skorelowane ze stę-
żeniem glukozy w osoczu, ale ta tendencja zanika
przy dłuższym przebiegu choroby [26]. W tej sytuacji
niektórzy autorzy [26] zalecają zwiększenie podaży
tego pierwiastka w postaci suplementów.
Forma chromu (III)
Absorpcja
Podmiot
jelitowa (%)
badań
Chlorek
0,9 ± 0,2
Szczury
0,69
Ludzie
0,5
Szczury
Nikotynian
1,3 ± 0,3
Szczury
Pikolinian
1,1 ± 0,3
Szczury
2,8 ± 1,14
Drożdże browarnicze
5–10
Ludzie
mineralnej towarzyszące cukrzycy warto zwrócić
szczególną uwagę na te ostatnie. W badaniach na
szczurach suplementacja cynkiem powodowała
zmniejszenie absorpcji chromu, a dieta uboga w cynk
— wzrost jego stężenia [20]. Jednak jak dotąd nie
udało się potwierdzić, czy zależności te występują
u osób chorych na cukrzycę. Anderson i wsp. [21],
badając efekt skojarzonej suplementacji cynkiem
i chromem, zaobserwowali zwiększone wydalanie
chromu z moczem w grupie, w której podawano
cynk i placebo przez 6 miesięcy. Autorzy wyjaśniają
jednak, że jest to raczej wpływ czasu niż interakcji
zachodzących między tymi pierwiastkami.
Ze względu na wspólny przenośnik białkowy
dla żelaza i chromu — transferynę, przyswajalność
chromu może także zmniejszać nadmierna podaż
żelaza. Surgent i wsp. [22] postawili hipotezę, że
nadmiar żelaza w organizmie, występujący u osób
chorych na dziedziczną hemochromatozę, może
kompetycyjnie hamować wiązanie chromu, prowa-
dząc do wystąpienia objawów cukrzycy. Potwierdze-
niem tej hipotezy może być fakt, że pacjenci z tą
chorobą mają obniżone stężenie chromu w osoczu.
Badania na zwierzętach
Rozważając rolę chromu (III) w cukrzycy,
przeprowadzono wiele badań z wykorzystaniem
modeli zwierzęcych — zarówno cukrzycy typu 1, jak
i typu 2. Na przykład Machaliński i wsp. [27] po-
równali działanie pikolinianu chromu (CrPic) i inne-
go związku chromu, tak zwanego CRC454, u szczu-
rów z wywołaną farmakologicznie cukrzycą typu 1
(dootrzewnowa iniekcja streptozotocyny). W przy-
padku obu form chromu stwierdzono zdolność do
obniżania hiperglikemii (odpowiednio o 11% i 38%),
a w przypadku CRC454 — także zwiększone spoży-
cie paszy, co prowadziło do wzrostu masy ciała
szczurów. Ponadto CrPic i CRC454 powodowały tak-
że obniżenie stężenia enzymów ALT (odpowiednio
o 64 % i 59%), ASP (odpowiednio WSP 67% i 62%)
i CK (odpowiednio o 26% i 16%) we krwi, co może
świadczyć o poprawie funkcjonowania wątroby
i mięśni szkieletowych. Jednak nie wyjaśniono me-
chanizmu, który mógł doprowadzić do takiego sta-
nu. Jain i wsp. [28] w podobnym modelu badali
wpływ dwóch form chromu (III): pikolinianu i niacy-
nianu — nie tylko na gospodarkę węglowodanową
i lipidową, ale także na stężenie cytokin prozapalnych.
Trwająca 7 miesięcy suplementacja wymienionymi
związkami w dawce 400 m g Cr/kg mc./dzień spowo-
dowała obniżenie stężenia czynnika martwicy nowo-
tworów alfa (TNF- a , tumor necrosis factor- a ), inter-
leukiny 6 (IL-6) i peroksydacji lipidów. Ponadto nia-
cynian chromu (III) korzystnie wpłynął na stężenie
hemoglobiny glikowanej, triacylogliceroli, białka
C-reaktywnego (CRP, C-reactive protein ) i wydaje się
związkiem bardziej skutecznym od pikolinianu. Wy-
niki badań zespołu autorów niniejszej pracy [29],
przeprowadzonych na szczurach z wywołaną cu-
krzycą typu 1, karmionych dietą wzbogaconą
w chrom oraz fruktany, także potwierdzają skutecz-
ność związków chromu. Stwierdzono między inny-
mi, że 5-tygodniowa suplementacja kompleksem
trójwartościowego chromu (III) z kwasem propio-
Ocena stanu odżywienia chromem
Stan odżywienia organizmu danym składni-
kiem zależy od poziomu jego spożycia, absorpcji oraz
wydalania z organizmu. Ocenę stanu odżywienia
mineralnego można określić na podstawie liczby
składników oraz ich metabolitów w płynach ustro-
jowych, wydzielinach i wydalinach, takich jak: krew,
mocz, ślina, pot, czasem także w wytworach naskór-
ka (włosy i paznokcie). Jednak określenie stanu odży-
wienia chromem (III) jest niezwykle trudne ze względu
na jego bardzo niskie stężenie w tkankach i płynach
ustrojowych. Dotychczas badacze najczęściej okre-
ślali stężenie tego pierwiastka w moczu i surowicy.
W cukrzycy typu 2 zaobserwowano zwiększone wy-
dalanie chromu z moczem [23], co świadczy
o niewielkiej reabsorpcji tego pierwiastka przez nerki
w warunkach hiperglikemii. Sugeruje to także
170
www.dp.viamedica.pl
349649691.006.png
Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio, Chrom (III) w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy
nowym ([Cr 3 O(O 2 CCH 2 CH 3 )6(H 2 O)3]+) w ilości 5 mg
Cr/kg diety skutecznie obniżała glikemię (o 26%)
i insulinooporność (o 35%); zaobserwowano też
wzrost wydajności beta-oksydacji kwasów tłuszczo-
wych w limfocytach (o ok. 10%).
Wywołanie cukrzycy typu 2 u zwierząt jest trud-
nym zadaniem, gdyż jak dotąd nie stworzono opty-
malnego modelu zwierzęcego tej choroby. Istnieje
jednak kilka pośrednich sposobów wywołania zabu-
rzeń metabolicznych charakterystycznych dla cukrzy-
cy typu 2, między innymi manipulacja genetyczna
[30]. Kim i wsp. [31] zaobserwowali, że 4-tygodnio-
wa suplementacja pikolinianem chromu w ilości
100 mg Cr/kg mc./dzień u szczurów Goto-Kakizaki
z genetycznie wywołaną cukrzycą powodowała
wzrost masy ciała oraz poprawiała wrażliwość insu-
liny. Wpływ suplementacji kationu biomimetyczne-
go — propionianu chromu (III) na organizm zdro-
wych szczurów w początkowym stadium cukrzycy
typu 2 (szczury ZKO) oraz z cukrzycą typu 2 (szczury
Zucker obese ) badali Clodfelder i wsp. [32]. Poda-
wanie tego związku przez 24 tygodnie w dawkach
1000 m g Cr/kg mc./dzień powodowało obniżenie stę-
żenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji
LDL, triacylogliceroli, insuliny (stężenia podstawo-
wego i 2 h po obciążeniu glukozą) zarówno
u zdrowych osobników, jak i u chorych. Ponadto
u zdrowych szczurów wykazywano obniżenie stę-
żenia glukozy w teście obciążenia glukozą, zaś u cho-
rych szczurów stwierdzano obniżenie stężenia cho-
lesterolu frakcji HDL oraz hemoglobiny glikowanej.
Wcześniej ten sam zespół [33] wykazał skuteczność
suplementacji propionanianem chromu (III) już przy
niższej dawce. Dawka 20 m g Cr//kg mc./dzień poda-
wana szczurom ZKO przez 24 tygodnie obniżyła
stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, HDL,
triacylogliceroli oraz insuliny. Kompleks biomime-
tyczny może mieć duże biologiczne znaczenie, gdyż
wykazano jego zdolność do aktywacji kinezy tyro-
zynowej receptora insulinowego, w czym naśladuje
chromodulinę [34].
Inny model cukrzycy typu 2, stosowany przy
testowaniu leków i związków o działaniu przeciw-
cukrzycowym, uzyskuje się, karmiąc szczury dietą
wysokotłuszczową, a następnie dokonując iniekcji
streptozotocyny. Takie warunki wykorzystali między
innymi Sahin i wsp. [35], którzy podawali CrPic
w dawce 80 m g Cr/kg mc./dzień przez 10 tygodni
szczurom Sprague-Dawley. Autorzy stwierdzili wy-
raźne obniżenie stężenia glukozy (o 63%), choleste-
rolu całkowitego (o 9,7%), triacylogliceroli (o 6,6%),
wolnych kwasów tłuszczowych (o 24%), mocznika
(o 33%) i kreatyniny (o 25%) w surowicy krwi,
w porównaniu z grupą kontrolną. Eksperyment
dokonany na szczurach Wistar przez autorów niniej-
szej pracy [36] także świadczy o korzystnym wpływie
chromu w formie kompleksu z kwasem propionowym
na wskaźniki biochemiczne krwi w podobnym mo-
delu. Po okresie 6-tygodniowej suplementacji diety
wymienionym związkiem w dawkach 10 mg Cr/kg
oraz 50 mg Cr/kg odnotowano istotne obniżenie
stężenia cholesterolu całkowitego (odpowiednio
o 26% i 31%), cholesterolu frakcji LDL (odpowied-
nio 45% i 36%) oraz triacylogliceroli (w obu gru-
pach po 50%).
Badania kliniczne z udziałem
chorych na cukrzycę typu 2
Choć badania na zwierzętach mogą dostarczać
dowodów świadczących o korzystnym wpływie chro-
mu (III) na metabolizm węglowodanów i lipidów,
za najbardziej wiarygodne uznaje się próby kliniczne
z udziałem ludzi. Jak dotąd brakuje jednoznacznych
danych wskazujących na przeciwcukrzycowe działa-
nie tego pierwiastka. W piśmiennictwie można od-
naleźć informacje świadczące zarówno o korzystnym
wpływie suplementacji chromem (III) na przebieg
cukrzycy, jak i o braku takiego oddziaływania.
Należy jednocześnie zwrócić uwagę, że bada-
nia z udziałem pacjentów prowadzono, stosując
różne dawki, odmienne formy chemiczne chromu
o zróżnicowanej biodostępności oraz różny czas
trwania interwencji. Na niejednoznaczność wyników
mogły także wpływać: rodzaj stosowanej terapii
(dieta, pochodne sulfonylomocznika, metformina
czy insulina) oraz różny stopień wyrównania meta-
bolicznego cukrzycy. Ponadto badania prowadzo-
no w różnych rejonach geograficznych świata, wśród
ludzi o zróżnicowanym pochodzeniu etnicznym
i odmiennych zwyczajach żywieniowych.
Pozytywne wyniki działania chromu (III) uzyskali
między innymi Anderson i wsp. [37], analizując wpływ
suplementacji pikolinianem chromu u 180 chorych na
cukrzycę w Chinach, w badaniu przeprowadzonym
metodą podwójnie ślepej próby, kontrolowanym pla-
cebo. Suplementacja 1000 m g chromu dziennie przez
4 miesiące powodowała istotne obniżenie stężenia
hemoglobiny glikowanej (ok. 34%), wartości glikemii
poposiłkowej (ok. 14%) oraz stężenia insuliny (ok.
18%), a także cholesterolu całkowitego. Podobne ba-
dania, choć bez grupy kontrolowanej placebo, prze-
prowadził w Chinach ten sam zespół [38] u 833 cho-
rych na cukrzycę typu 2, którym przez 10 miesięcy
podawano pikolinian chromu w dawce 500 m g dzien-
nie. Odnotowano istotną redukcję stężenia glukozy
(o ok. 20%) we krwi już po 1. miesiącu suplementacji.
www.dp.viamedica.pl
171
349649691.001.png
Diabetologia Praktyczna 2008, tom 9, nr 3–4
W badaniach Ghosha i wsp. [39], które prze-
prowadzono metodą podwójnie ślepej próby,
w układzie naprzemiennym, z użyciem placebo,
w 50-osobowej populacji Indian przyjmujących 400 m g
chromu dziennie przez 28 tygodni, wykazano istot-
ne obniżenie stężenia glukozy (ok. 7%), insuliny (ok.
20%) i hemoglobiny glikowanej we krwi, w porów-
naniu z grupą stosującą placebo, chociaż nie odno-
towano wpływu na gospodarkę lipidową. Pozytywny
wpływ suplementacji diety chromem (III) na stęże-
nie insuliny we krwi stwierdzili także Cefalu i wsp.
[40] w randomizowanych badaniach z podwójnie
ślepą próbą, do których zakwalifikowano 29 cho-
rych na cukrzycę typu 2. Badanym podawano przez
8 miesięcy pikolinian chromu w dawce 1000 m g
dziennie. Po 4 miesiącach suplementacji stwierdzo-
no wzrost wrażliwości na insulinę. Należy także
wspomnieć, że w niektórych przypadkach dochodzi-
ło do zmniejszenia zapotrzebowania na leki oraz in-
sulinę [41].
W badaniach Evans [42] uczestniczyło 14 osób
z hipercholesterolemią. Badanym podawano 200 m g
chromu dziennie w formie pikolinianu przez 6 tygo-
dni. Stwierdzono istotne obniżenie stężenia wskaźni-
ków biochemicznych krwi, takich jak cholesterol cał-
kowity, cholesterol frakcji LDL (o 8%), glukoza (o 24%),
natomiast wzrosło stężenie cholesterolu frakcji HDL.
W ostatnio przeprowadzonych przez Martina
i wsp. [43] randomizowanych badaniach z podwój-
nie ślepą próbą potwierdzono zdolność chromu (III)
do zahamowania przyrostu masy ciała u chorych na
cukrzycę, leczonych pochodną sulfonylomocznika.
Ponadto dawka 1000 m g chromu w formie pikolina-
nu stosowana przez okres 6 miesięcy zmniejszyła
insulinooporność, stężenie hemoglobiny glikowanej
i wolnych kwasów tłuszczowych w porównaniu
z grupą leczoną pochodną sulfonylomocznika, w któ-
rej podawano placebo.
W piśmiennictwie znaleźć można prace, w któ-
rych nie potwierdzono korzystnych efektów suple-
mentacji chromem (III) w przebiegu cukrzycy, także
przeprowadzone według kryteriów ogólnie przyję-
tych za najbardziej właściwe (metodą podwójnie
ślepej próby, kontrolowane placebo). Na przykład
Gunton i wsp. [44] prowadzili badania w grupie
40 pacjentów z upośledzoną tolerancją glukozy, któ-
rym podawano pikolinian chromu w dawce 800 m g
chromu dziennie przez 3 miesiące. Autorzy nie wy-
kazali żadnych istotnych zmian w tolerancji gluko-
zy, wrażliwości insuliny czy w profilu lipidowym po
podaniu chromu (III). Z kolei w badaniach, które
przeprowadzili Uusitup i wsp. [45] z udziałem
26 chorych na cukrzycę, nie wykazano wpływu
6-miesięcznej suplementacji chromem (III) w dawce
160 m g dziennie na stężenie cholesterolu całkowite-
go, cholesterolu frakcji HDL, triglicerydów, insuliny,
hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi. W bada-
niach Kleefstry i wsp. [46] przeprowadzonych w ho-
lenderskiej populacji także nie uzyskano zadowalają-
cych rezultatów. Po 6-miesięcznym podawaniu pikoli-
nianu chromu (III) w dawkach 500 i 1000 m g dziennie
odnotowano tylko nieznaczną (nieistotną statystycznie)
korelację między zawartością chromu (III) w surowicy
a polepszeniem wskaźników lipidowych we krwi.
Wspomniany brak korzystnych rezultatów jest
trudny do interpretacji. Prawdopodobnie pozytyw-
ny efekt suplementacji występuje tylko w przypad-
ku znacznych niedoborów chromu (III) w organizmie,
a obecnie brakuje odpowiednich narzędzi diagno-
stycznych, by rutynowo stwierdzać taki stan. Zda-
niem Kleefstry i wsp. [46] w społeczeństwie krajów
uprzemysłowionych, ze względu na duże spożycie
żywności wysoko przetworzonej, niedobory chromu
mogą być znacznie większe i w celu ich uzupełnie-
nia powinno się stosować wyższe dawki suplemen-
tów tego pierwiastka przez dłuższy czas. Ponadto
w ostatnio przeprowadzonych badaniach Wanga
i wsp. [47] sugeruje się, że korzystna odpowiedź na
suplementację chromem (III) chorych na cukrzycę
typu 2 zależy od stwierdzonej wcześniej insulinoopor-
ności. Ci sami autorzy we wcześniejszych badaniach
na zwierzętach [48] dowiedli, że suplementacja pi-
kolinianem chromu (III) u otyłych insulinoopornych
szczurów rasy JCR:LA-cp poprawia insulinowrażliwość
w porównaniu z nieotyłymi osobnikami.
Przedmiotem badań w ciągu ostatnich kilku-
dziesięciu lat były także inne typy cukrzycy, takie jak
cukrzyca ciążowa czy wywołana kortykosteroidami.
Przypuszczalnie w czasie ciąży chrom jest transpor-
towany z krwią przez łożysko z organizmu matki do
płodu, co powoduje zmniejszenie zasobów tego
pierwiastka w organizmie matki. Potwierdzają to
wyniki badań Sanera [49], który stwierdził obniże-
nie stężenia chromu we włosach wieloródek. Ponad-
to Aharoni i wsp. [50] zaobserwowali niższe stęże-
nie chromu pod koniec ciąży we włosach kobiet
z cukrzycą ciążową w porównaniu ze zdrowymi ko-
bietami w ciąży. Jednocześnie Gunton i wsp. [51]
nie stwierdzili zależności między stężeniem chromu
w surowicy a nietolerancją glukozy, insulinoopor-
nością oraz wskaźnikami lipidowymi u kobiet
w 3. trymestrze ciąży. W celu uzupełnienia prawdo-
podobnych niedoborów chromu (III), dodatkowo po-
głębionych wskutek choroby, w cukrzycy ciążowej
zaleca się suplementację, co może przynieść korzyst-
ne efekty w postaci regulacji glikemii [52].
172
www.dp.viamedica.pl
349649691.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin